Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen heen gaat hangen (Dermatochalasie). Dit kan problemen geven bij het zien. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien. Hangende bovenoogleden worden veroorzaakt door het slapper worden van de huid rondom het oog. De verslapte huid boven het ooglid kan gecorrigeerd worden door middel van een ooglidcorrectie.
VoorbereidingWanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts.
Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en veroorzaakt een slechtere doorbloeding. Hierdoor kunnen littekens niet goed genezen.
U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij u een algehele verdoving krijgt. Als dit voor u het geval is, informeert uw arts u daarover.
BehandelingCorrectie van de bovenoogleden kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving (anesthesie) plaatsvinden. Een ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt in de poliklinische behandelkamer. U mag dan na ongeveer anderhalf uur alweer naar huis. Als u algehele anesthesie krijgt, wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen op de afdeling Dagbehandeling.
Vlak voor de operatie markeert de arts het deel van de huid dat wordt verwijderd. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, eventueel gecombineerd met overtollig vetweefsel, wordt vervolgens weggehaald.
Het grootste deel van het litteken zit in de natuurlijke plooi van het bovenooglid waardoor het nauwelijks zichtbaar is.
Na een correctie van de bovenoogledenNa een bovenooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, rood, blauw en gezwollen zijn. Ook kunnen er bloeduitstortingen ontstaan. Het advies is om uw oogleden de eerste dagen ieder uur 15 minuten te koelen met koude kompressen of een ijsbril, om pijn en zwelling tegen te gaan. U kunt hier ook diepvrieszakjes met doperwten voor gebruiken. Doe hier altijd een beschermlaag zoals bijvoorbeeld een washand omheen.
Als u pijnstillers wilt gebruiken adviseren wij u Paracetamol, volgens de gebruiksaanwijzing in de verpakking.
Uw plastisch chirurg vertelt wanneer u op controle komt om de hechtingen te laten verwijderen. De controle afspraak vindt plaats tussen de 5 – 7 dagen na de ingreep. Na drie weken kan het litteken eventueel met een zalf of crème ingesmeerd worden. Wij adviseren u om tot uw controle afspraak geen oogmake-up te gebruiken. In overleg met uw behandelaar kunt u na de controle, afhankelijk van uw situatie, weer oogmake-up gebruiken.
AdviezenWe geven u aan aantal adviezen voor na de behandeling:
- Til niet zwaar (niet zwaarder dan 1 kilogram)
- Draag de eerste week een zonnebril als u naar buiten gaat. Dit geeft rust aan uw ogen.
- Buk niet voorover
- Ga niet naar de sauna, zwemmen of in bad als de hechtingen er nog in zitten. U mag na 2 dagen weer douchen. Douche niet te lang en niet te heet.
Risico’s en complicatiesDoor vochtophoping kunnen uw oogleden gaan zwellen. Koelen kan hierbij helpen. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of een trekkend litteken. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. Soms kunt u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet helemaal openen of sluiten. Om te voorkomen dat uw ogen uitdrogen kunt u via de arts oogdruppels of zalf verkrijgen. In zeldzame gevallen kan een holte met vocht (cyste) in het litteken ontstaan. Deze cyste wordt operatief verwijderd door de arts.
Soms ontstaat er een nabloeding. Bij een nabloeding kan een verhoogde druk in de oogkas ontstaan, waardoor de oogzenuw kan beschadigen. Dit gaat gepaard met pijn en een verminderd gezichtsvermogen. Deze verschijnselen zijn zeer zeldzaam, maar áls u deze verschijnselen krijgt, moet u direct contact opnemen met de Spoedeisende hulp of met de polikliniek Plastische Chirurgie.
Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.45 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp via 0543 54 45 55.
ResultaatHet resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. We streven naar een zo symmetrisch mogelijk resultaat. Volledige symmetrie kan niet worden gegarandeerd.
VergoedingDe kosten van een bovenooglidcorrectie worden alleen, onder strenge eisen, door de zorgverzekeraar vergoed. Het huidoverschot van de bovenoogleden moet dan 40% over de pupil reiken. Als u niet aan deze strenge eisen voldoet, ontvangt u een offerte. De plastisch chirurg vult voor u de aanvraag voor vergoeding door de zorgverzekeraar in.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen:
Ook kunt u een afspraak maken met de plastisch chirurg via de polikliniek Plastische Chirurgie.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl