Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Radiologie

CT-scan algemeen

CT-scan algemeen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort heeft u op de Afdeling Radiologie een afspraak voor een CT-scan (Computer Tomografie). In deze folder leest u hierover meer.

85
De afspraak
Het secretariaat van de afdeling Radiologie geeft de afspraak aan u door. Dit kan per post of telefonisch. Het is daarom belangrijk dat wij uw juiste adresgegevens en telefoonnummer hebben. Kloppen die gegevens niet meer? Laat ze dan wijzigen bij de receptie in de centrale hal.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Uw medicijnen kunt u gewoon innemen.

Wat neemt u mee
Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.

Melden
Meldt u zich op tijd aan de balie van de afdeling Radiologie (Route 6.2.). Hierna neemt u plaats in de CT-wachtruimte. Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op.

Het onderzoek
De laborant brengt u naar een kleedkamer. Het lichaamsdeel waarvan de CT-scan wordt gemaakt kan hier ontdaan worden van sieraden en kledingstukken met daarin metaal, zoals knopen, ritsen en bh-beugels/haakjes. Houd hierbij rekening met uw kledingkeuze.

De laborant laat u plaatsnemen op de onderzoekstafel. Tijdens het onderzoek schuift de onderzoekstafel een aantal keren door de opening van de CT-scan. Het is belangrijk dat u goed stil blijft liggen. Soms is het nodig dat u uw adem even stilhoudt. Via een intercom krijgt u dan ademinstructies. De laboranten zitten tijdens het scannen in de bedieningsruimte, waar ze u kunnen zien en horen.
Als het onderzoek klaar is, helpt de laborant u van de onderzoekstafel.

Duur van het onderzoek
Het totale onderzoek duurt 5 tot 10 minuten. Het scannen zelf kost vaak maar een paar minuten. De CT-scan wordt ook voor spoedonderzoeken gebruikt. Hierdoor kan vertraging in het programma ontstaan. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Bijwerkingen of risico’s
Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Zwangerschap
Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u (mogelijk) zwanger? Bespreek dit dan met uw arts. Meld dit óók altijd voorafgaand aan de CT-scan aan de laborant.

De uitslag
De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de uitslag door aan uw behandelend arts (huisarts of specialist). Uw arts bespreekt deze met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag van dit onderzoek? Neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.

Verhinderd

Kunt u niet komen naar uw afspraak? Neem dan tijdig contact op met de afdeling Radiologie. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats worden geholpen.

Vragen
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek kunt u ook met uw vragen terecht bij de laborant.

Telefonisch contact
De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer 0543-54 46 20, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudings-plicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad093 versie jan 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |