Inleiding
Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een CT-scan. CT staat voor Computer Tomografie. Bij dit onderzoek kunnen er dwarsdoorsneden worden gemaakt van alle delen van het lichaam met behulp van röntgenstralen. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek meestal verloopt en wat de risico’s en bijwerkingen zijn. Het kan voorkomen dat in uw geval het onderzoek wat anders verloopt. De arts kan soms voor een andere onderzoeksmethode kiezen, die beter past bij uw situatie.

De afdeling Radiologie
Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek zelfstandig uit in opdracht van de radioloog.
Zwangerschap en röntgen
In verband met röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Mocht u zwanger zijn of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts of met de afdeling Radiologie. Zij adviseren u of het onderzoek door kan gaan.
Afspraak
U krijgt een afspraak thuisgestuurd of u wordt gebeld wanneer de CT-scan plaatsvindt. Daarom is het belangrijk, dat wij uw juiste telefoonnummer hebben waarop u overdag te bereiken bent.
Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de Afdeling Radiologie. Wij maken een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.30-17.00 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.
Wat neemt u mee?- Een geldig legitimatiebewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Kloppen de gegevens niet meer? Laat dat dan wijzigen bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
- Heeft u een brief gekregen van de huisarts? Neemt u deze dan ook mee.
- Uw Medicijnpaspoort. Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten.
Voorbereiding Wij adviseren u om op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleren aan te trekken.
PatiëntveiligheidTen behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.
Op de dag van het onderzoekMeldt u zich ruim op tijd bij de afdeling Radiologie (route 6.2). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De laborant haalt u op. Afhankelijk van het onderzoek vertelt de laborant wat u moet uittrekken. U kunt dit achterlaten in de kleedkamer. Deze veroorzaken op de CT een verstoord beeld. Tijdens het onderzoek ligt u (meestal) op uw rug op een verschuifbare onderzoektafel. Afhankelijk waar het om gaat, kan het zijn dat u met het hoofd eerst door de tunnel schuift of juist met uw voeten eerst. Het onderzoek is geheel pijnloos. Allereerst maakt de laborant een overzichtsopname.
Gedurende het onderzoek verschuift de onderzoektafel stukje voor stukje door deze ring. De laborant zit in een ruimte direct naast de CT-kamer. Hij of zij kan u constant zien en horen via de intercom. Als het onderzoek klaar is, helpt de laborant u van de onderzoektafel. De laborant bespreekt met u wanneer u de afdeling Radiologie kunt verlaten.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Dat hangt onder meer af van het aantal opnamen.
Wat gebeurt er na het onderzoek?
Na het onderzoek mag u naar huis. Er is geen nazorg nodig.
Uitslag
De radioloog beoordeelt het onderzoek en stuurt de uitslag naar de aanvragend arts. Dit duurt uiterlijk vijf werkdagen. Uw arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.
Zijn er bijwerkingen of risico’s?
Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.
Vragen
Hebt u nog vragen, neemt u dan telefonisch contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30-17.00 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudings-plicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl