Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Cystoscopie

Cystoscopie

Blaasonderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt er bij u een cystoscopie verricht. Doel van de cystoscopie is het opsporen van afwijkingen in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen of bloedverlies bij de urine. Tevens kan een cystoscopie dienen als controle bij blaaspoliepen.

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis gevuld met glasvezels of een lenzensysteem, die aangesloten is op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist door een kijker in de plasbuis en de blaas kijken. Er bestaan buigzame (flexibele) en metalen (starre) cystoscopen. Beide kunnen zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt worden.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie op telefoonnummer: 0543 54 46 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Voorbereiding
Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Het onderzoek vindt poliklinisch plaats door de uroloog, of verpleegkundig specialist, in bijzijn van een verpleegkundige. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam kunt uittrekken, de kleding van het bovenlichaam houdt u aan. Soms zal het nodig zijn vóór de cystoscopie urine op te vangen voor onderzoek. Als dit bij u nodig is, vraagt de verpleegkundige dit tijdig aan u. Hierna neemt u plaats op de scopie tafel. Voor het onderzoek is het nodig dat u met gespreide benen, in speciaal hiertoe ontwikkelde beensteunen, op de onderzoekstafel ligt. Vervolgens wordt de penis of schede gereinigd met water.

In de plasbuis wordt vervolgens een verdovend glijmiddel gespoten. Dit zorgt ervoor dat eventuele pijn tot een minimum wordt beperkt. Het is belangrijk dat u, voor zover mogelijk, goed ontspant, zodat het inbrengen van de cystoscoop zo min mogelijk pijn geeft.

Uitvoering van het onderzoek
De uroloog of verpleegkundig specialist brengt de cystoscoop via (de opening van) de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop verbonden met een zak spoelvloeistof wordt er steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich en kunt u aandrang tot plassen krijgen. Dit gebeurt echter pas op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken. De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas. Daarna is het onderzoek afgelopen. Wanneer de flexibele scoop gebruikt is, dient u zelf de spoelvloeistof uit te plassen en verlaat u de onderzoekstafel dus met gevulde blaas. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Bijwerkingen
Na het onderzoek kan het eerste uur en bij sommige patiënten gedurende enkele dagen, een branderig gevoel bij het plassen optreden en een versterkte plasdrang. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.

Nazorg
Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Adviezen
Het is belangrijk, dat u na het onderzoek veel drinkt. Minstens anderhalf tot twee liter per dag is verstandig. De blaas en de urinewegen worden dan goed schoongespoeld. Wanneer u na de ingreep langdurig klachten hebt, of veel pijn of koorts boven 38,5ºC of aanmerkelijk moeilijker kunt plassen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie of met de huisarts.

Uitslag

De uitslag van het blaasonderzoek krijgt u direct te horen.

Tot slot

Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. Dit zal altijd door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30. Aan het begin van de behandeling zal de arts u vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem stellen.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro409 versie jan 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |