Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Cytologische punctie

Cytologische punctie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een punctie. Er is bij u een afwijking vastgesteld. Om de aard van de afwijking vast te kunnen stellen, worden cellen door de patholoog-anatoom onderzocht.

In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek meestal verloopt en wat de risico’s en bijwerkingen zijn. Het kan voorkomen dat in uw geval het onderzoek wat anders verloopt. De arts kan soms voor een andere onderzoeksmethode kiezen, die beter past bij uw situatie. U kunt zich thuis op het onderzoek voorbereiden. In deze folder kunt u lezen hoe u dat kunt doen. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan.

De afdeling Radiologie
Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze onderzoeken en het beoordelen hiervan. De radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook voert deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uit.

Hoe bereidt u zich voor?
Doucht u zich op de ochtend voor het onderzoek en gebruik daarna geen bodylotion, crème, zinkzalf, deodorant of talkpoeder.

Wat voor kleding trekt u aan?
Tijdens het onderzoek moet een deel van uw (boven)lichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?

Meldt u dit voor het onderzoek begint aan de laborant.

Wat neemt u mee?
Patiëntveiligheid
Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.

Waar meldt u zich?
Meldt u zich ruim op tijd aan de balie van de afdeling Radiologie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er bij het onderzoek?
De radioloog brengt gel aan op de plaats van de punctie. Met hulp van het echoapparaat zoekt hij/zij het gebied op waar de afwijking zich bevindt. Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en de afwijking aangeprikt; soms wordt de huid plaatselijk verdoofd, dit kan een branderig gevoel geven. Door middel van de punctie, neemt de radioloog wat vocht of cellen af. Soms levert de eerste punctie niet voldoende materiaal voor verder onderzoek op en moet er een tweede keer worden geprikt.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?
Wij adviseren u om op de dag van het onderzoek geen zware arbeid meer te verrichten of te gaan sporten.

Van wie krijgt u de uitslag?

De patholoog-anatoom onderzoekt het afgenomen weefsel in het laboratorium. Hij/zij geeft de uitslag door aan uw behandelend arts. U neemt zelf contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag. Dit kunt u doen zodra u weet op welke datum het onderzoek plaatsvindt.

Zijn er bijwerkingen of risico’s?
U kunt last krijgen van het wondje. En soms krijgt u een bloeduitstorting. Bij pijn kunt u eventueel paracetamol gebruiken, maar geen medicatie die aspirine bevatten. Krijgt u thuis last van langdurige pijn of zwelling neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts of huisarts

Kunt u niet naar uw afspraak komen?
Meldt u dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek bij de afdeling Radiologie. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats worden geholpen.

Heeft u nog vragen?
Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

Telefonisch contact
De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer:
0543 54 46 20, op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad181 versie jan 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |