Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

De kinder-longverpleegkundige

De kinder-longverpleegkundige

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent doorverwezen naar de kinderlongverpleegkundige van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. De kinderlongverpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in astma en luchtwegproblemen bij kinderen. In deze folder leest u wat dit inhoudt. Tevens krijgt u uitleg over de werkzaamheden van de kinderlongverpleegkundige en wat zij voor u kan betekenen.

Astma en luchtwegproblemen
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Door de ontsteking vernauwen de luchtwegen en worden ze gevoelig voor prikkels. Bepaalde stoffen of lichamelijke inspanning kan een astma-aanval veroorzaken. Kinderen kunnen de volgende klachten hebben:
De diagnose astma is bij kinderen tot zes jaar vaak moeilijk te stellen. Klachten die op astma lijken kunnen ook een andere oorzaak hebben. De huisarts of kinderarts kan bij luchtwegproblemen de diagnose stellen en uw kind behandelen met medicijnen.

De kinderlongverpleegkundige
De behandeling bij astma en luchtwegproblemen kan ingrijpend zijn. Steun kan daarom belangrijk zijn voor u en uw kind. De kinderlongverpleegkundige kan u deze steun bieden. Zij kan u:
Over al deze onderwerpen en natuurlijk uw eigen vragen kan de kinderlongverpleegkundige met u praten. Daarnaast heeft de kinderlongverpleegkundige regelmatig contact met de kinderarts of indien nodig met een andere specialist.

Praktische tips ter voorbereiding op uw afspraak
Om zo goed mogelijk voorbereid op de afspraak te komen, is het belangrijk dat u aan de volgende zaken denkt:
Afspraak
Een afspraak met de kinderlongverpleegkundige kunt u via de secretaresse van de polikliniek Vrouw/kind maken. U kunt de polikliniek Vrouw/kind bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer: 0543 54 43 50.

Toestemming voor een behandeling door kind en/of ouders

Volgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Om toestemming te kunnen geven moet een kind of jongere en zijn/haar ouders de informatie van de behandelaar krijgen.

Deze bespreekt in begrijpelijke taal:
Kinderen jonger dan twaalf jaar
Meer over toestemming en informeren
Naast rechten, heb je als patiënt ook plichten. Je moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vind je op:
En in de folder 'De rechten en plichten van de patiënt', verkrijgbaar op de afdeling en bij Patiënteninformatie in de centrale hal.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde of de kinderlongverpleegkundige. Voor de bereikbaarheid, zie hierboven.

Meer informatie
Voor meer informatie over longziekten verwijzen wij u naar de website van het Longfonds: www.longfonds.nl

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: kin259 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |