U bent doorverwezen naar de kinderlongverpleegkundige van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. De kinderlongverpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in astma en luchtwegproblemen bij kinderen. In deze folder leest u wat dit inhoudt. Tevens krijgt u uitleg over de werkzaamheden van de kinderlongverpleegkundige en wat zij voor u kan betekenen.
Astma en luchtwegproblemenAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Door de ontsteking vernauwen de luchtwegen en worden ze gevoelig voor prikkels. Bepaalde stoffen of lichamelijke inspanning kan een astma-aanval veroorzaken. Kinderen kunnen de volgende klachten hebben:
- hoorbare en/of piepende ademhaling;
- (nachtelijk) hoesten;
- kortademigheid;
- benauwdheid.
De diagnose astma is bij kinderen tot zes jaar vaak moeilijk te stellen. Klachten die op astma lijken kunnen ook een andere oorzaak hebben. De huisarts of kinderarts kan bij luchtwegproblemen de diagnose stellen en uw kind behandelen met medicijnen.
De kinderlongverpleegkundigeDe behandeling bij astma en luchtwegproblemen kan ingrijpend zijn. Steun kan daarom belangrijk zijn voor u en uw kind. De kinderlongverpleegkundige kan u deze steun bieden. Zij kan u:
- uitleg geven over het ziektebeeld;
- vertellen in welke omstandigheden de klachten ontstaan of blijven bestaan;
- informeren over wat u moet doen bij een benauwdheidsaanval;
- vertellen hoe de medicijnen werken en hoe de inhalator moet worden gebruikt;
- informeren over de maatregelen die u kunt nemen in uw huishouden;
- adviseren hoe u kunt omgaan met reacties uit uw omgeving;
- adviseren of verwijzen naar instanties als u wilt stoppen met roken;
- ondersteuning geven bij opvoedingsvragen.
Over al deze onderwerpen en natuurlijk uw eigen vragen kan de kinderlongverpleegkundige met u praten. Daarnaast heeft de kinderlongverpleegkundige regelmatig contact met de kinderarts of indien nodig met een andere specialist.
Praktische tips ter voorbereiding op uw afspraakOm zo goed mogelijk voorbereid op de afspraak te komen, is het belangrijk dat u aan de volgende zaken denkt:
- Wilt u de inhalatiemedicijnen (met hulpmiddelen) en eventuele andere medicatie meenemen;
- Wij adviseren u vragen die u en uw kind tegenkomen ten gevolge van de astma of luchtwegproblemen te noteren. Dan kunt u deze stellen tijdens de afspraak;
- Wilt u een legitimatiebewijs van uw kind meenemen? Dit is een paspoort, identiteitskaart of vreemdelingendocument. Is uw kind nog niet ingeschreven of zijn de gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar de afspraak gaat.
AfspraakEen afspraak met de kinderlongverpleegkundige kunt u via de secretaresse van de polikliniek Vrouw/kind maken. U kunt de polikliniek Vrouw/kind bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer: 0543 54 43 50.
Toestemming voor een behandeling door kind en/of oudersVolgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Om toestemming te kunnen geven moet een kind of jongere en zijn/haar ouders de informatie van de behandelaar krijgen.
Deze bespreekt in begrijpelijke taal:
- het doel en de aard van het onderzoek of behandeling;
- de te verwachten resultaten;
- de mogelijke risico's;
- eventueel alternatieve behandelingen.
Kinderen jonger dan twaalf jaar- aan jou èn aan je ouders moet worden verteld wat er aan de hand is en wat er aan kan worden gedaan;
- het zijn je ouders die toestemming moeten geven voor een onderzoek of behandeling.
Meer over toestemming en informerenNaast rechten, heb je als patiënt ook plichten. Je moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vind je op:
En in de folder '
De rechten en plichten van de patiënt', verkrijgbaar op de afdeling en bij Patiënteninformatie in de centrale hal.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde of de kinderlongverpleegkundige. Voor de bereikbaarheid, zie hierboven.
Meer informatie
Voor meer informatie over longziekten verwijzen wij u naar de website van het Longfonds: www.longfonds.nl
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder
De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl