Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Slaapcentrum

De slaapapneu verpleegkundige

De slaapapneu verpleegkundige

Voor patiënten met slaapapneu

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent doorverwezen naar de slaapapneu verpleegkundige binnen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. De slaapapneu - verpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in slaapapneu bij volwassenen. In deze folder leest u wat slaapapneu inhoudt. Tevens krijgt u uitleg over de werkzaamheden van de slaapapneu verpleegkundige en wat zij voor u kan betekenen.

OSAS oftewel Slaapapneu
Obstructief Slaap Apneu Syndroom, ook wel OSAS genoemd, is een ademhalingsstoornis die bij sommige snurkers voorkomt. Tijdens de slaap stopt de ademhaling steeds enige tijd. Duurt de ademstilstand langer dan 10 seconden en daalt het zuurstofgehalte in het bloed dan noemt men dit een apneu. Als deze adempauzes meer dan vijf keer per uur optreden, kan er sprake zijn van slaapapneu.

Oorzaak van slaapapneu
Tijdens de slaap verslappen de spieren van het lichaam en dus ook die van de keel en het zachte gehemelte. Ook de tongbasis valt naar binnen. Zo raken de bovenste luchtwegen afgesloten. Ondertussen blijven de hersenen signalen doorsturen naar onze belangrijkste ademhalingsspier, het middenrif, om door te blijven werken. Zo wordt in de ademhalingswegen een onderdruk opgebouwd, waardoor ze samentrekken en volledig worden afgesloten. Vanaf vijf tot tien ademstilstanden (apneus) per uur, van langer dan 10 seconden per stilstand, kan het lichaam gevaarlijk worden belast, omdat het niet langer voldoende voorzien wordt van zuurstof. Het lichaam verlost zich van deze ademstilstanden door een alarmsignaal te geven aan de hersenen. We noemen dergelijke noodwaakreacties “arousals”.

De slaapapneu verpleegkundige
De KNO- arts, longarts of neuroloog heeft u doorverwezen naar de slaapapneu verpleegkundige. De slaapapneu verpleegkundige begeleidt, adviseert en/ of informeert u over verschillende facetten die met de ziekte of klachten te maken hebben, zoals:
Afspraak
Een afspraak met de slaapapneu verpleegkundige kunt u via de secretaresse van de polikliniek Longgeneeskunde maken. U kunt de polikliniek Longgeneeskunde bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 12.15 en van 13.15 – 16.30 uur via telefoonnummer: 0543 54 45 10.

Praktische tips ter voorbereiding op uw afspraak
Om zo goed mogelijk voorbereid op de afspraak te komen, is het belangrijk dat u aan de volgende zaken denkt:
Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de slaapapneu verpleegkundige. Zij is te bereiken op werkdagen tussen 12.00 – 12.30 uur (telefonisch spreekuur) op telefoonnummer: (0543) 54 49 06. Ook kunt u een mail sturen naar: osas@skbwinterswijk.nl.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: sla687 versie nov 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |