Inleiding
U bent doorverwezen naar de verpleegkundig specialist longgeneeskunde binnen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in astma, COPD en luchtwegproblemen bij volwassenen. In deze folder leest u wat astma, COPD en luchtwegproblemen inhouden. Tevens krijgt u uitleg over de werkzaamheden van de verpleegkundig specialist en wat zij voor u kan betekenen.
Astma
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Door de chronische ontsteking zwelt het slijmvlies op, gaat het slijmvlies slijm produceren en trekken de spieren in de luchtwegwand samen. Bepaalde stoffen of lichamelijke inspanning kunnen een astma- aanval veroorzaken. Klachten die kunnen ontstaan zijn hoorbare (piepende) ademhaling, nachtelijk hoesten en/of benauwd, kortademigheid en benauwdheid.
COPD
COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Chronische bronchitis is een chronische ontsteking aan de luchtwegen, waarbij de kleinste buisjes van de luchtwegen en de longblaasjes beschadigd worden. De wanden van de luchtwegen worden slapper waardoor ze bij het uitademen gemakkelijk dichtvallen. Het aantal longblaasjes neemt af. Longemfyseem wordt ook wel “rek uit de longen” genoemd. Klachten bij COPD zijn vooral: hoesten met of zonder opgeven van slijm, kortademigheid bij inspanning en vermoeidheid (bij inspanning).
Andere luchtwegproblemen
Naast astma en COPD zijn er nog andere longziekten die klachten van kortademigheid, vermoeidheid of hoest kunnen veroorzaken. Andere luchtwegklachten kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld de volgende ziekten: sarcoïdose, longfibrose, Obstructief Slaapapneu Syndroom en bronchiale hyperreactiviteit.
De verpleegkundig specialist longgeneeskunde
De longarts heeft u doorverwezen naar de verpleegkundig specialist.
De verpleegkundig specialist begeleidt, adviseert en/ of informeert u over verschillende facetten die met de ziekte of klachten te maken hebben, zoals:
- het ziektebeeld en (inhalatie)medicijnen;
- begeleiden bij het stoppen met roken;
- begeleiden bij het leren omgaan met beperkingen ten gevolge van de longziekte;
- advies bij toename van klachten;
- begeleiden bij het verbeteren van de conditie;
- voedingsadviezen;
- zuurstofgebruik;
- adviseren of verwijzen naar andere instanties en deskundigen, zoals de thuiszorg, fysiotherapeut, diëtist, etc.
Vervolgens bespreekt de verpleegkundig specialist de behandeling of de te ondernemen acties.
Afspraak
Een afspraak met de verpleegkundig specialist kunt u via de secretaresse van de polikliniek longgeneeskunde maken. U kunt de polikliniek Longgeneeskunde bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 0543 54 45 10. Bij vragen kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist is te bereiken op maandag, woensdag, donderdag, en vrijdag tussen 12.00 – 12.30 uur (telefonisch spreekuur). Telefoonnummer 0543 54 48 11
Praktische tips ter voorbereiding op uw afspraak.
Om zo goed mogelijk voorbereid op de afspraak te komen, is het belangrijk dat u aan de volgende zaken denkt:
- neem de inhalatiemedicijnen en eventueel andere medicijnen mee;
- schrijf vragen of onduidelijkheden op die u tegenkomt. Deze kunt u stellen tijdens de afspraak met de verpleegkundig specialist.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl