Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Wondzorg

Decubitus (doorliggen)

Decubitus (doorliggen)

Voorkomen is beter dan genezen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Decubitus is de medische term voor doorliggen. Een doorligplek is een plek waar de huid stuk is of dreigt stuk te gaan. Als aan een beginnende doorligplek niets gedaan wordt, kan op die plaats een wond ontstaan die moeilijk heelt.

Doorliggen komt voor bij mensen die door ziekte of ongeval veel in bed liggen of die in een (rol)stoel zitten. Jong of oud, dik of dun, iedereen kan decubitus krijgen. Voor deze mensen en voor hun verzorgers is deze folder geschreven.

Samenwerken
In de regio Oost-Achterhoek werken zorgverleners samen om de juiste zorg aan mensen met doorligwonden te bieden. Door ervaringen met elkaar te delen en afspraken te maken hoe we wondzorg uitvoeren, zorgen we ervoor dat mensen met doorligplekken in het ziekenhuis, thuis, in het woonzorgcentrum en het verpleeghuis op dezelfde wijze worden behandeld en voorgelicht.

Wij vinden het belangrijk al in een vroeg stadium de kans op doorliggen te verminderen, u kunt daarbij helpen door deze folder aandachtig door te nemen en samen met uw verzorgers de genoemde tips ter voorkoming van doorliggen uit te voeren.

Herkennen van doorliggen

De eerste tekenen van doorliggen zijn pijn en een of meerdere rode plekken op de huid die niet verdwijnen binnen ongeveer 15 minuten. Het gaat dan om roodheid die, als u erop drukt, rood blijft.

Doorligplekken komen vaak voor op hielen en stuit. Ook op andere plaatsen zoals ellebogen en heupen kan het voorkomen.

Op de tekening op de volgende pagina ziet u de meest voorkomende plaatsen van decubitus.



Op de afbeelding: plekken waar decubitus vaak voorkomt

Voorkomen van doorliggen

Houding in bed
Als u bedlegerig bent, wissel dan regelmatig van ligging (niet schuiven). Draai of wissel gemiddeld om de twee à drie uur van houding, bijvoorbeeld op de rug, op de zij, gedeeltelijk of helemaal op de buik, rechtop of plat liggend. Vooral onderuit schuiven is slecht voor de huid.

Wanneer u op uw zij ligt kan een kussen tussen de knieën voorkomen dat uw knieën op elkaar drukken. Op de tekening ziet u de beste lighoudingen op de rug en op de zij.


Houding in (rol)stoel
Als u in een (rol)stoel zit let er dan op dat u op een goede manier zit, dat wil zeggen: zorg dat u goed gesteund zit en dat u niet onderuit kunt zakken. Tevens is het goed af en toe de billen op te tillen van de stoel (‘liften’). Hiermee neemt u even de druk van de billen weg. Op de tekening ziet u de beste zithouding in een (rol)stoel.

Wrijving
Schuif zo weinig mogelijk heen en weer in bed of in de (rol)stoel. Als u uw armen of benen wilt verplaatsten, til uw armen of benen dan op. Ook als u rechtop wilt gaan zitten, tilt u zichzelf dan zoveel mogelijk op, met of zonder hulp van een verzorger.

Hygiëne
Een dagelijkse wasbeurt is prima. Gebruik daarbij een zeep die de huid niet uitdroogt. Was voorzichtig. Voor mensen die last hebben van urineverlies is het belangrijk de huid goed schoon en droog te houden.

Onderlaag
Zorg voor een schone, gladde en droge onderlaag om op te zitten of liggen, dit geldt ook voor kleding. Probeer daarom kreukels en bijvoorbeeld broodkruimels in de lakens en kleding zoveel mogelijk te voorkomen.

Badstofsokken
Als u veel in bed ligt draag dan badstofsokken zonder naad in bed. Deze kunnen een groot gedeelte van de wrijving op de huid opvangen.

Voeding
Probeer voldoende en gevarieerd te eten en drinken. Drink ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Hierdoor krijgt het lichaam alle energie en voedingsstoffen die het nodig heeft. Dit helpt om de huid in goede conditie te houden.

Huidverzorging
Door uw huid zacht in te smeren met een bodycrème kunt u voorkomen dat de huid uitdroogt. Onderzoek heeft uitgewezen dat wrijven en masseren van de billen of hielen vaatbeschadigingen kunnen veroorzaken. Dit wordt daarom afgeraden.

Belangrijk
Het is belangrijk dat u en uw verzorger zelf in de gaten houdt of u risico loopt op doorliggen. Belangrijke punten waar u op kunt letten:
In deze gevallen kunt u advies vragen aan de arts, verpleegkundige, verzorgende of diëtist.

Maatregelen
Wanneer er toch (beginnende) doorligplekken zijn ontstaan of uit voorzorg kan de verpleegkundige of verzorgende een aantal maatregelingen nemen. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een drukverlagend matras of kussen in bed of in de (rol)stoel.

Vragen
Wanneer u nog vragen heeft over het voorkomen of behandelen van decubitus, stel deze dan gerust aan uw arts, verpleegkundige of verzorgende.


SKB - Wondcoördinatiecentrum (WCC)
Tel: 0543 54 44 44 (vraag naar de wondzorgconsulent)
E-mail: wondzorg@skbwinterswijk.nl

Meer weten over decubitus?

Deelnemende organisaties in regionale Decubituszorg
  • Streekziekenhuis Koningin Beatrix
  • Sensire
  • Careaz Thuiszorg
  • Buurtzorg
  • Stichting Marga Klompé Zorgcombinatie
Logo SKBSensire logo
Logo CareazLogo Marga Klompé
Logo Buurtzorg



Foldernummer: wnd111 versie okt 22




Gerelateerde informatie:

PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |