Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Deel van bloedvat bij slaapbeen verwijderen

Deel van bloedvat bij slaapbeen verwijderen

Arterie temporalis biopsie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u het advies gekregen om een deel van een bloedvaatje bij het slaapbeen te laten verwijderen. Dit noemen we ook wel: een biopsie van de temporale arterie.

Doel
Op basis van uw huidige klachten en uitgevoerd onderzoek wordt gedacht aan een vorm van bloedvatontsteking (vasculitis), namelijk een vorm waarbij grote bloedvaten kunnen ontsteken genaamd reuscelarteriitis (‘giant cell arteriitis’, ofwel ‘arteriitis temporalis’). Om de diagnose beter te kunnen stellen wordt een biopsie voorgesteld van een slagadertje ter hoogte van het slaapbeen. Het verkregen weefsel wordt microscopisch onderzocht. In het weefsel zoeken we naar ontstekingsverschijnselen die bij reuscelarteriitis passen.

Soms is de ontsteking niet te zien in het biopt (het verwijderde bloedvaatje). Toch kunt u dan een ontsteking hebben. Dit komt doordat de ontsteking van de slagader heel plaatselijk kan zijn. Dat wil zeggen dat op de ene plaats wél een ontsteking zit, maar een paar millimeter verderop niet. Het is dus mogelijk dat in het geteste gedeelte geen ontstekingsmateriaal zit, terwijl u wél een ontsteking heeft.

Voorbereiding
Arterie temporalis biopsie is een korte ingreep (ongeveer 20 minuten) en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (waaronder ook aspirine), dan is het belangrijk dat u dit meldt aan de arts. Het kan zijn dat u deze in overleg met uw arts een aantal dagen voor de ingreep moet stoppen. Als u in het verleden een allergische reactie op verdovingsmiddel Xylocaïne (Lidocaïne) heeft gehad, dan is het belangrijk dat u dit van tevoren aan de arts meldt. Er is verder geen specifieke voorbereiding nodig. U mag dus ook gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

De afspraak
Arterie temporalis biopsie wordt uitgevoerd door een chirurg als een poliklinische verrichting. U kunt na de ingreep weer naar huis. Neem uw identiteitsbewijs mee.

De ingreep
De huid rondom de slaap wordt verdoofd met een prik. Door middel van een kleine snede wordt het slagadertje bij de slaap opgezocht. Er wordt ongeveer 1 tot 2 centimeter verwijderd en opgestuurd voor onderzoek. Het slagadertje wordt afgebonden en functioneert niet meer. Dit heeft geen consequenties en geeft geen functieverlies, omdat er genoeg andere bloedvoorziening is. De huid wordt hierna gesloten met een paar hechtingen. Deze worden na ongeveer zeven dagen verwijderd door de huisarts of de verpleegkundige op de polikliniek.

Uitslag
De reumatoloog bespreekt de uitslag met u tijdens de volgende polikliniekafspraak.

Complicaties

Complicaties komen gelukkig zelden voor. Het is mogelijk dat het wondje gaat bloeden of gaat infecteren. Stopt het bloeden niet na afdrukken met een gaasje, neem dan contact op met uw huisarts of met de polikliniek Chirurgie. Ook wanneer het wondje rood ziet en warm aanvoelt, neemt u contact op.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan bij uw bezoek of bel naar de polikliniek Chirurgie of de polikliniek Reumatologie. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 – 16.30 uur via telefoonnummer: 0543 54 42 50 (Chirurgie) of 54 42 38 (Reumatologie).

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu754 versie jun 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |