Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Plastische chirurgie

Dermabrasie

Dermabrasie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
In deze folder staat informatie over een behandeling voor onregelmatigheden van de huid en littekens. Dermabrasie is een techniek waarmee onregelmatigheden van de huid en littekens minder zichtbaar gemaakt kunnen worden. Bij Dermabrasie wordt de huid (Derma) tot in de Papillaire Dermis (dit is het laagje onder de opperhuid) afgeschaafd (Abrasie). De plastisch chirurg past Dermabrasie vooral toe voor het verwijderen van tatoeages, rimpels en littekentjes van acne. Bij oppervlakkige, niet te diepe littekens is het resultaat het beste.

Werkwijze
Dermabrasie vindt plaats onder algehele of plaatselijke verdoving. Dit is afhankelijk van de grootte van het te behandelen huidoppervlak. Voordat de arts met de behandeling begint wordt de te behandelen huid goed schoongemaakt. Om de huid af te schaven wordt een snel ronddraaiende borstel met staaldraad of een snel ronddraaiende schijf met diamantkorrels gebruikt. Het afschaven gebeurt bij een hoog toerental, waarbij de uitgeoefende druk bepalend is voor de te bereiken diepte. Het kan noodzakelijk zijn een huidafwijking meerdere keren met Dermabrasie te behandelen.

Na Dermabrasie
Na afloop van Dermabrasie wordt de behandelde huid soms eerst verbonden. Het kan ook voorkomen dat uw huid direct ingesmeerd wordt met zalf of crème. Deze behandeling moet u thuis voortzetten. Uw arts kan u adviseren welke zalf of crème u het beste kunt gebruiken. In de meeste gevallen is de huid na een week genezen. De behandelde huid blijft nog een aantal maanden rozerood van kleur. U mag er gedurende die tijd niet mee in de zon en ook niet onder de zonnebank.

Risico’s en complicaties
Bij Dermabrasie bestaat het risico dat er pigmentafwijkingen optreden in de behandelde huid. In sommige gevallen is er sprake van hypopigmentatie (minder pigment) in de behandelde huid, waardoor de grens tussen de behandelde huid en de normale huid soms erg opvallend wordt. Hyperpigmentatie (meer pigmentvorming) als gevolg van Dermabrasie komt minder vaak voor en is dikwijls tijdelijk.

Een andere complicatie die op kan treden is het ontstaan van opvallende groeven in de huid of littekens door te diepe Dermabrasie.

Vergoeding
Dermabrasie is een cosmetische ingreep en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. U moet de ingreep dus zelf betalen. De plastisch chirurg kan u een precieze opgave van de kosten geven.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

De inhoud van deze folder is gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse vereniging voor esthetische plastische chirurgie.


Foldernummer: plc178 versie jan 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |