Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Laboratorium, Klinische Chemie en Hematologie

Bloedonderzoek voor Dexamethason-remmingstest

Bloedonderzoek voor Dexamethason-remmingstest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Door uw arts is een test aangevraagd om de werking van de bijnieren te beoordelen met behulp van bloedonderzoek. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt.

Onderzoek
De avond voorafgaand aan het onderzoek neemt u om 23.00 uur 2 tabletten (à 0,5 mg) dexamethason in. Deze stof heeft een remmend effect op de bijnierfunctie, hetgeen in het bloed onderzocht kan worden door meting van de hoeveelheid cortisol (hormoon dat door de bijnierschors geproduceerd wordt).

De volgende morgen wordt om 8.00 uur een buisje bloed afgenomen. Hiervoor verwachten wij u nuchter op het priklaboratorium.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt maximaal 15 minuten.

Voorbereiding
Na inname van de tabletten (23 uur op de avond voorafgaand aan het onderzoek) moet u nuchter blijven. U mag niets eten of drinken.

Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.

Uitslagen

De resultaten van het onderzoek worden met u besproken tijdens de controle-afspraak met uw arts. Indien u bent opgenomen, krijgt u de uitslag op de verpleegafdeling.

Kwaliteitsprojecten
Het laboratorium werkt mee aan diverse kwaliteitsprojecten. Daartoe wordt soms lichaamsmateriaal, zoals bloed, gebruikt. Indien er materiaal gebruikt wordt, worden de persoonsgegevens door ons verwijderd. Heeft u tegen dit gebruik bezwaar, dan verzoeken wij u dit tijdens de bloedafname aan ons kenbaar te maken.

Recht op informatie
Vragen
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van het laboratorium op telefoonnummer: 0543 54 48 82.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: lab477 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |