Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Diabetes polikliniek

Diabetes polikliniek

Alle diabeteszorg onder één dak

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In verband met diabetes mellitus bent u verwezen naar de diabetespolikliniek. Door middel van deze folder geven wij u informatie over onze manier van werken.

Diabetes Mellitus
Bij Diabetes Mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, heeft het lichaam een tekort aan werkzame insuline. Hierdoor stijgt de glucosewaarde in het bloed, met het risico dat op de langere termijn problemen aan bloedvaten, ogen en nieren kunnen ontstaan. Een goede instelling van de diabetes mellitus is belangrijk om het risico van complicaties van deze ziekte zo klein mogelijk te maken. Diabetes mellitus wordt meestal als eerste door de huisarts geconstateerd. De huisarts start ook de behandeling. Indien nodig wordt u verwezen naar de diabetespoli.

Zorgverleners
U krijgt op de diabetespoli te maken met diverse zorgverleners. Hieronder geven wij informatie over hen:

Internist
In het eerste contact zal geïnformeerd worden naar uw gezondheid in het algemeen en naar eventuele klachten. Vaak komen ook vragen aan de orde over eventuele andere ziektegevallen binnen uw familie. Er volgt een lichamelijk onderzoek en er zal bloed- en urineonderzoek worden afgesproken. De internist schrijft indien nodig medicatie voor en kan eventueel een andere specialist inschakelen.

Diabetesverpleegkundige
De diabetesverpleegkundige begeleidt u in het dagelijkse leven met diabetes. De diabetesverpleegkundige geeft voorlichting, instructies en past indien nodig de diabetes medicatie aan. De begeleiding is er op gericht om u zo zelfstandig mogelijk te maken in de behandeling van uw diabetes. Een gezonde leefstijl wordt zoveel mogelijk nagestreefd. Contact loopt via afspraken op de polikliniek, maar ook telefonisch contact en/of mailcontact behoort zeker tot de mogelijkheden. Bij vragen omtrent uw diabetes kunt u altijd contact opnemen tijdens het telefonische spreekuur van de diabetesverpleegkundige. Dit is elke werkdag tussen 13.15 uur en 14.00 uur op telefoonnummer:
0543 - 54 46 36.

Daarnaast kan dit ook via de mail: diabetesverpleegkundigen@skbwinterswijk.nl. Buiten het telefonisch spreekuur kunt u met spoedvragen contact opnemen met het klantencontactcentrum: 0543 - 54 75 00.

Voor vragen omtrent afspraken, afspraken verzetten, recepten en lab brieven kunt u bellen met het klantencontactcentrum: 0543 - 54 75 00

Als u op het spreekuur van de diabetesverpleegkundige komt, wilt u dan alle diabetesmaterialen meenemen (bloedsuikermeter, insulinepennen, dagboekje etc.). Het kan handig zijn om vragen/bespreekpunten alvast op te schrijven. Daarnaast is het prettig dat u iemand meebrengt; bijv. partner of familielid.

Diëtist
Voeding speelt een belangrijke rol in de diabetesbehandeling. Het voedingsadvies is “maatwerk”, het wordt aangepast aan uw persoonlijke omstandigheden, activiteiten, eetlust , andere bloeduitslagen, gewicht en is de basis voor een zo evenwichtig mogelijke bloedglucosewaarde.

De diëtist zal tijdens het eerste consult een uitgebreide (voedings)anamnese afnemen. De (voedings)anamnese geeft de diëtist een beeld van de samenstelling van uw voeding, uw voedingsgewoonten/leefstijl en de andere factoren die van invloed zijn op het voedingspatroon. Het type diabetes dat u heeft (type 1 of type 2), de gebruikte medicatie, andere bloeduitslagen, eventuele complicaties en uw gewicht zijn bepalend voor de dieetbehandeling.

De voedingsadviezen bij diabetes zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding. De koolhydraten (suikers en zetmeel) spelen een belangrijke rol bij het op peil krijgen/houden van uw bloedglucosewaarden. De diëtist legt uit hoe de verschillende voedingsmiddelen de bloedglucosewaarden beïnvloeden.


U leert bijvoorbeeld in welke voedingsmiddelen veel en in welke weinig koolhydraten zitten, hoe het eten goed verdeeld kan worden over de dag en hoe koolhydraten en insuline op elkaar afgesteld kunnen worden om de bloedglucosewaarde de hele dag zo normaal mogelijk te houden. In de vervolgconsulten zal de diëtist u leren variëren/rekenen met koolhydraten, over de invloed van eiwitten, vetten en energie, over een gezonde leefstijl en hoe u kunt omgaan met uw diabetes tijdens bijzondere omstandigheden zoals vakantie.

Bij vragen over uw voeding en/of dieetbehandeling kunt u altijd contact opnemen tijdens het telefonische spreekuur van de diëtisten op werkdagen van 13.30 tot 14.00 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 47.

Andere zorgverleners
Iedere diabetespatiënt komt ook voor controle bij de oogarts. Soms kan het nodig zijn dat u naar andere zorgverleners wordt verwezen, zoals de neuroloog of cardioloog. Sommige patiënten kunnen te maken krijgen met voetproblemen. Zij worden dan verwezen naar de podotherapeut of de voetenpoli waar in teamverband door verschillende zorgverleners (zoals de huidarts, de podotherapeut en vaatchirurg) naar het voetprobleem gekeken wordt en de behandeling uitgevoerd.

Frequentie afspraken
Gemiddeld komt u 1 keer per 3-4 maanden op de diabetespolkliniek; indien mogelijk worden de afspraken gecombineerd.

Tot slot

Diabetes mellitus is geen eenvoudige aandoening. Het vraagt veel zorg van meerdere hulpverleners, die met elkaar overleggen tijdens de behandeling van deze ziekte. Uw eigen bijdrage in de behandeling is echter ook van groot belang. U kunt veel zelf doen om uw leven en diabetes in balans te krijgen en te houden.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt”. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: int547 versie okt 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |