U heeft een diep veneuze trombose. In deze folder leest u meer over wat een diep veneuze trombose precies is en hoe de behandeling verloopt.
Wat het isDiep veneuze trombose is een bloedpropje in een diep gelegen ader. Omdat het bloed door het bloedpropje niet meer goed kan doorstromen, wordt het lichaamsdeel waarbij u klachten heeft dik en pijnlijk. In de meeste gevallen treedt een diep veneuze trombose op in de benen. De trombose begint vaak in de kuit en kan zich uitbreiden naar het bovenbeen.
BehandelingDe behandeling van een diep veneuze trombose (DVT) bestaat uit meerdere onderdelen en vindt grotendeels thuis plaats. Hieronder leest u wat u kunt verwachten.
Bloedverdunners U start met bloedverdunners om uitbreiding van de trombose, en het eventuele ontstaan van nieuwe trombose, te voorkomen. U krijgt de medicatie op recept mee. Deze tabletten kunt u bij uw eigen apotheek of de Beatrix apotheek (in het ziekenhuis) ophalen. U start daar dezelfde dag nog mee. Gewoonlijk moet u deze tabletten 3 maanden innemen.
Compressietherapie – het dragen van een struvakousOp de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft u een struvakous gekregen. Deze kous wordt meestal tot de knie of tot in de lies aangemeten. Dit is afhankelijk van de plaats van de trombose. Tijdens het lopen wordt door de pompbeweging van de spieren en de druk van de kous het overmatige vocht uit uw been afgevoerd. U draagt deze kous overdag. De duur van het dragen van de kous, hangt af van de snelheid waarmee het vocht wordt afgedreven. De struvakous moet u in ieder geval dragen tot de controle afspraak bij de polikliniek Dermatologie.
SteunkousNa twee tot drie weken komt u terug op de polikliniek Dermatologie. Daar wordt gekeken of er een elastische steunkous aangemeten kan worden. Deze draagt u ook overdag voor een langere periode. Verdere uitleg krijgt u op de polikliniek.
Gebruik struvakousOp de Spoedeisende Hulp heeft u een struvakous gekregen. Volg onderstaande instructie bij het dragen van de struvakous:
- U trekt de kous voor het opstaan aan en voor het naar bed gaan weer uit.
- Zorg ervoor dat er geen plooien in de kous zitten.
- U mag de kous niet omslaan bij uw tenen of net onder uw knie.
- Trek de kous niet te hoog op in uw knieholte. Ongeveer twee vingers onder de knieholte is voldoende.
- Zorg ervoor dat het anders geweven stuk in de kous bij uw hiel zit.
- Laat de lange kous goed aansluiten in uw lies.
- Gebruik geen crèmes of zalven voordat u de kous aantrekt.
- Was de kous op een fijn wasprogramma.
- Doe de kous niet in de droger. U kunt de kous liggend laten drogen.
HulpmiddelenEr is een aantal hulpmiddelen die kunnen helpen bij het aantrekken van de kous. Gebruik bijvoorbeeld een rubberen huishoud handschoen of doe een boterhamzakje over uw voet. Eventueel kunt u bij de thuiszorgwinkel een easyslide (hulpmiddel bij het aan- en uittrekken) kopen.
Na de behandelingHet verloop van de behandeling kunt u zelf gunstig beïnvloeden door onderstaande adviezen op te volgen:
- Vermijd langdurig stilzitten of stilstaan.
- Lichaamsbeweging is van groot belang. In het algemeen geldt: beweeg minimaal dertig minuten per dag.
- Als u zit is het verstandig uw been zo veel mogelijk hoog te leggen.
- Stimuleer de bloedsomloop in uw benen door oefeningen met uw voeten te doen.
Na twee tot drie weken komt u terug op de polikliniek Interne geneeskunde en de polikliniek Dermatologie. Informatie over deze afspraken ontvangt u op de Spoedeisende Hulp of er wordt contact met u opgenomen voor het maken van de afspraken.
Meer informatieMeer informatie vindt u op
https://www.trombosestichting.nl/trombose/soorten/trombosebeen/ Vragen en contactHeeft u nog vragen na het lezen van deze informatie? Dan kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek Interne geneeskunde. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer 0543 - 54 43 00. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de SEH via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.
Geheimhouding en privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl.