Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Divertikelziekte

Divertikelziekte

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Divertikelziekte is een aandoening waarbij uitstulpingen ontstaan in de darmwand. In deze folder leest u informatie over deze aandoening en de mogelijkheden van behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Beschrijving van de ziekte
De ziekte komt voornamelijk voor in de dikke darm, met name in het gedeelte in de linker onderbuik. De ontstaanswijze is niet geheel duidelijk, maar hangt mogelijk samen met een te weinig vezelrijk dieet. Klachten hoeven niet op te treden, maar er zijn een aantal complicaties mogelijk.
Divertikels
Bron afbeelding: Maag Lever Darm Stichting

Complicaties bij divertikels
  • ontsteking. Dit kan in milde vorm optreden waarbij de verschijnselen met rust en evt medicijnen over kunnen gaan. De ontsteking kan echter ook zeer heftig zijn, waarbij een acute operatie geboden is en de mogelijkheid van een darmstoma aanwezig is.
  • bloeding. In de uitstulping kan een bloedvat gaan bloeden, waarbij deze bloedingen soms zeer heftig kunnen zijn en ook tot een spoedoperatie kunnen leiden.
  • vernauwing in de darm (stenose). Door herhaaldelijke ontstekingen kunnen vernauwingen ontstaan die op den duur de normale passage van ontlasting kunnen belemmeren zodat een operatie ook hiervoor geboden is.
  • fistelvorming. Door de ontsteking kan een verkleving optreden met nabij gelegen organen zoals bv de blaas of de buikwand. De ontsteking kan zich voortzetten in het aangrenzende lichaamsdeel waardoor ook dat wordt aangetast. Bij de blaas kan dit zich uiten in herhaaldelijke blaasontsteking of het plassen van belletjes (gas uit de darm).
De niet-operatieve behandeling bestaat voornamelijk uit het zorg dragen voor een regelmatige ontlasting onder andere door een vezelrijk dieet. Voor voedingsadviezen verwijzen wij u naar de folder: ‘Richtlijn divertikelziekte’.

Als het verloop van de divertikelziekte gecompliceerd wordt door terugkerende ontstekingen, bloedingen, vernauwing of fistelvorming kan worden geadviseerd om in een stadium dat de klachten verminderd zijn, een operatie uit te voeren. Hierbij wordt het gedeelte van de darm met de divertikels verwijderd en kunnen de darmdelen weer met elkaar verbonden worden (zonder stoma).

Als een acute ingreep nodig is, zal een stoma vaak onvermijdelijk zijn. Dit kan meestal na een periode van 2 tot 3 maanden weer worden opgeheven in een tweede operatie. Zie ook de folder dikke darmoperatie (www. skbwinterswijk.nl )

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 42 50.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Adresgegevens SKB
Streekziekenhuis Koningin Beatrix
Bezoekadres:
Beatrixpark 1
7101 BN Winterswijk

Postadres:
Postbus 9005
7100 GG Winterswijk

T 0543 54 44 44
F 0543 52 23 95
E-mail: info@skbwinterswijk.nl
Website: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: chi452 versie apr 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |