Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Nucleaire Geneeskunde


Onderzoek van de nierfunctie

Onderzoek van de nierfunctie

DMSA-scan


Inleiding
Bij een DMSA-scan maken wij foto’s van uw nieren na toediening van een licht radioactieve vloeistof. De licht radioactieve vloeistof verspreidt zich in uw nieren. De nucleair geneeskundige bekijkt de foto’s en beoordeelt de nieren. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft adviseren wij u gedurende 24 uur na de injectie de voeding niet te geven vanwege de licht radioactieve vloeistof. Wij adviseren u om de voeding af te kolven en weg te gooien.

Afspraak
De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.
Laat een geldig legitimatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij maken een nieuwe afspraak met u.
De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30-16.30 uur op telefoonnummer (0543) 54 42 72.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Let op
De radioactieve vloeistof is speciaal voor uw onderzoek gemaakt. De vloeistof is beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek op tijd aanwezig bent.

Voorbereiding
U kunt een begeleider meenemen naar het onderzoek.
Tussen de injectie en het foto’s maken is het nodig om 3- 6 glazen (ongeveer 0,5 liter) te drinken. Het maakt niet uit wat u drinkt. Dit dient u van huis mee te nemen.

Onderzoek
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire geneeskunde meldt u zich door op de bel te drukken. Een medisch nucleair werker neemt u mee naar de ruimte waar u de injectie krijgt met een licht radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm. Na de injectie heeft de radioactieve vloeistof 2 uur nodig om zich in de nieren te verspreiden. In de wachttijd hoeft u niet op de afdeling te blijven, wel raden wij u aan om 0,5 liter te drinken. Na de wachttijd meldt u zich opnieuw bij de afdeling. Een medisch nucleair werker neemt u mee naar de ruimte waar hij de foto’s maakt. U ligt op uw rug op een onderzoektafel. Bij de eerste foto ligt uw rug tussen 2 camera. De tweede fotoreeks is een SPECT-CT. De camera’s draaien hierbij om uw romp heen. Hierdoor krijg de nucleair geneeskundige een 3D beeld van uw nieren te zien. Wilt u tijdens de hele serie foto’s zo stil mogelijk blijven liggen in dezelfde houding.

Nazorg
De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire geneeskunde, de medewerkers geven u graag een toelichting.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag met u op de afdeling.

Vragen
Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30–16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: nuc054 versie mrt 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®