Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Lactatiekunde

Donormoedermelk

Donormoedermelk

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Deze folder is bedoeld voor ouders die donormoedermelk willen gebruiken van een voor hen bekende donor. U overweegt om uw baby donormoedermelk te geven van een voor u bekende donor. Wij raden u aan om voor het gebruik van donormoedermelk na te gaan of de volgende punten van toepassing zijn bij uw donor.

Aandachtspunten
Van belang is dat uw moedermelkdonor:
Bloedtest
Het is mogelijk om de donor op onderstaande ziekten te laten testen door middel van een bloedtest. Deze ziekten kunnen namelijk via moedermelk overgedragen worden. De arts kan de hieronder genoemde testen aanvragen. De kosten van deze testen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Antistoffen
NAT tests
Hygiëne
De donor dient hygiënisch te werk te gaan tijdens het afkolven van de moedermelk voor uw baby. Voor het kolven handen wassen en kolven met schoon materiaal. Als het om moedermelk voor een te vroeg geboren baby gaat is het wenselijk het materiaal dagelijks uit te koken. Meer informatie over kolven kunt u vinden in de folder: ‘Afkolven van moedermelk’.

Transport melk
Bewaar de afgekolfde moedermelk in de koelkast, ingevroren moedermelk mag ook gebruikt worden. Plak een sticker op het flesje met de datum van afkolven en de naam van de baby. Als de moedermelk dezelfde dag meegenomen wordt is het niet nodig om het in te vriezen. Neem de moedermelk gekoeld mee. Heeft u nog vragen dan kunt u die bespreken met de lactatiekundige.

Informeren zorgverlener
Informeer de verpleegkundige over het gebruik van de donormelk. Zij zal dit verwerken in het dossier van uw baby, omdat het geven van donormoedermelk onder uw eigen verantwoordelijkheid valt. Hiervoor willen wij graag dat u een formulier ondertekent, waarop staat dat u over bovenstaande geïnformeerd bent.

Vragen
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de lactatiekundige op de afdeling Vrouw/Kind.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Bronnen: Moedermelkbank en Moedermelk Netwerk.
Bijlage
Verantwoording


Ik heb de folder “Donormoedermelk” gelezen en de inhoud goed begrepen. Ik was in de gelegenheid vragen te stellen aan de lactatiekundige naar aanleiding van deze informatie. Ik ben me bewust van de risico’s bij het gebruik van donormoedermelk van een voor mij bekende donor:


Datum :……………………………………………………………

Naam :……………………………………………………………

Plaats :……………………………………………………………

Handtekening:………………………………...…………………


Foldernummer: vlk772 versie nov 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |