Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Met een wonddrain naar huis

Met een wonddrain naar huis

Draininstructie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U krijgt een wonddrain en mag dan naar huis. In deze folder leest u meer over het verzorgen van uw wonddrain en over het eventueel verwisselen van de drainpot.

Een wonddrain
Een wonddrain is een katheter (een dun slangetje) om het wondvocht weg te voeren uit de wond. Het vocht wordt opgevangen door een drainpot. Tijdens de operatie wordt het slangetje gedeeltelijk in de wond geplaatst, voordat de wond wordt gehecht. Het slangetje zit meestal ook met een hechting vast om te voorkomen dat het per ongeluk loslaat. Het bloed en weefselvocht worden door het slangetje afgezogen naar de drainpot. Doordat het vocht wordt afgevoerd, geneest de wond beter.

Voorbereiden op ontslag
Voordat u naar huis gaat, legt de verpleegkundige uit hoe u de drain moet verzorgen en oefent dit met u. Als u het fijn vindt kan de thuiszorg bij u thuis langskomen om de wond en drain te controleren. Ook kunt u, als u vragen heeft, contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie via telefoonnummer 0543 - 54 46 00 of de verpleegafdeling Chirurgie via telefoonnummer 0543 - 54 45 11.

Verzorging van de drain
Op de plaats waar het slangetje uit de huid komt zit een gaasje. Het gaasje verwijdert u als u gaat douchen. U mag dagelijks douchen. Controleer na het douchen de plek waar het slangetje uit de huid komt op roodheid en zwelling. Eventuele korstjes kunt u verwijderen. In sommige gevallen desinfecteert u het plekje met alcohol of chloorhexidine. De verpleegkundige adviseert u hierover. Hierna brengt u een schoon gaasje aan. Vervang het gaasje ook als er bloed of wondvocht op zit. Zorg ervoor dat er geen knik in de slang zit, zodat de afvoer van het wondvocht niet tegengehouden wordt. Let erop dat de drainpot lager hangt dan de wond, zodat het wondvocht goed wordt afgevoerd. Uw behandelend arts wil graag weten hoeveel vocht er iedere dag in de drainpot komt. Noteer daarom dagelijks op een vaste tijd, in de ochtend of avond, de hoeveelheid vocht. U doet dit door de pot op een vlakke ondergrond te zetten en een streep te zetten op de pleister die naast de schaalverdeling geplakt is. Ook noteert u de datum van die dag erbij.

Verwisselen van de drainpot
Let op: het kan zijn dat u voor het verwisselen van de drainpot naar het ziekenhuis moet komen. U hoort dit dan van de verpleegkundige. De drainpot moet verwisseld worden: Als u de drainpot zelf mag verwisselen, krijgt u 2 drainpotten mee. Als u deze niet nodig heeft, neem deze dan mee als u in het ziekenhuis komt voor controle of als u op de Spoedeisende Hulp komt.

Wisselen van de drainpot
De verpleegkundige legt uit hoe u de drainpot verwisselt. Als de drain niet meer vacuüm is, is dit te zien aan het groene harmonicaatje, dat boven op de drainpot zit. Deze zit dan niet meer in elkaar gedrukt.

null
Groene dop zit ingedrukt
(vacuüm = goed)


null
Groene dop staat omhoog
(niet vacuüm = niet goed)


Werkwijze Notitielijst voor eventueel bijhouden van de productie
Datum + Tijd
Productie
Pot gewisseld


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee

Drain verwijderen
Een drain mag verwijderd worden als:De drain wordt in principe verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie, polikliniek Chirurgie of door de thuiszorg. U kunt zelf de polikliniek bellen om hiervoor een afspraak te maken.

Contact
Neem in de eerste week na de operatie contact op met het ziekenhuis bij:Nadat de drain is verwijderd, komt er mogelijk nog wat vocht uit de wond. Het vocht moet weer op een natuurlijke manier zijn weg vinden.

Vragen
De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 - 16.45 uur via telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Bij spoedeisende vragen of complicaties kunt u buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: plc775 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |