Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie
Chirurgie

Met een wonddrain naar huis

Met een wonddrain naar huis

Draininstructie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Met een wonddrain mag u naar huis. Het is geen reden meer om in het ziekenhuis te blijven. In deze folder leest u meer informatie over hoe u de wonddrain moet verzorgen en hoe u eventueel de opvangpot kunt verwisselen. In deze folder leest u meer informatie over het verzorgen van uw drain en het (eventueel) verwisselen van uw drainpot.

Wat is een wonddrain?
Een wonddrain is een katheter (een dun slangetje) om het wondvocht weg te voeren uit het wondgebied met behulp van een drainfles. Tijdens de operatie is dit slangetje gedeeltelijk in de operatiewond geplaatst, voordat de wond wordt gehecht. De drain zit meestal ook met een hechting vast. Dit is om te voorkomen dat het slangetje per ongeluk loslaat. Via de gaatjes in de drain worden bloed en weefselvocht afgezogen door de katheter naar de drainpot. Doordat dit vocht niet in een holte blijft zitten en wordt afgevoerd, bevordert dit de genezing.

Voorbereiden op ontslag
Voordat u naar huis gaat, informeert de verpleegkundige u over de verzorging van de drain en kunt u onder begeleiding de verzorging oefenen. Indien u dit wenst, kan een verpleegkundige van de thuiszorg u thuis bezoeken om de wond en drain te controleren. Ook kunt u, indien u vragen heeft, contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie (T 0543 - 54 46 00) of de verpleegafdeling Chirurgie (T 0543 - 54 45 11).

Hoe verzorgt u de drain?
Op de plaats waar de drain uit de huid komt zit een gaasje op de insteekopening. Het gaasje verwijdert u als u gaat douchen. U mag dagelijks douchen. Na het douchen bekijkt u het insteekgaatje op roodheid en zwelling. Eventuele korstjes kunt u verwijderen. In sommige gevallen desinfecteert u het insteekgaatje met alcohol of chloorhexidine. De verpleegkundige adviseert u hierbij. Hierna verbindt u het insteekgaatje opnieuw met een schoon gaasje. Vervang het gaasje ook als er bloed of wondvocht op het gaasje zit. Zorg ervoor dat er geen knik in de slang zit, zodat de afvoer van het wondvocht niet belemmerd wordt. Let erop dat de drainpot lager hangt dan de wond, zodat het wondvocht goed af kan lopen. Uw behandelend arts wil graag weten hoeveel vocht er iedere dag in de drainpot komt. Wilt u dagelijks de hoeveelheid vocht noteren op een vaste tijd; 's ochtends of ’s avonds voor u gaat slapen. U doet dit door de pot op een vlakke, ondergrond te zetten en een streep te zetten op de pleister die naast de schaalverdeling geplakt is. Ook noteert u de datum van die dag erbij.
Eventueel verwisselen van de drainpot.
Let op:
het kan zijn dat u voor het verwisselen van de drainpot naar de polikliniek moet komen. U hoort dit dan van de verpleegkundige.
De drainpot moet verwisseld worden in onderstaande gevallen:
Als u de pot zelf mag verwisselen, krijgt u 2 drainpotten mee. Mocht u deze niet gebruiken, neem deze dan mee als u op de polikliniek komt voor controle of als u op de Spoedeisende Hulp komt.

Wisselen van de drainpot
De verpleegkundige geeft u instructie over het verwisselen van de drainpot. Als de drain niet meer vacuüm is, is dit te zien aan het groene harmonicaatje, dat boven op de pot zit. Deze zit dan niet meer in elkaar gedrukt.
null
Groene dop zit ingedrukt
(vacuüm = goed)

null
Groene dop staat omhoog
(niet vacuüm = niet goed)

Werkwijze Notitielijst voor eventueel bijhouden van de productie
Datum + Tijd
Productie
Pot gewisseld


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee

Wanneer wordt de drain verwijderd?
Een drain mag verwijderd worden als:
De drains worden in principe op de polikliniek verwijderd. U kunt zelf de polikliniek bellen om hiervoor een afspraak te maken. In het weekend belt u met de verpleegafdeling (Plastische) Chirurgie.

Wanneer contact opnemen
Neemt u de eerste week na de operatie contact op met het ziekenhuis bij:
Contactgegevens
De poliklinieken zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 - 16.30 uur. Polikliniek Plastische Chirurgie: telefoonnummer 0543 54 46 00. Polikliniek Chirurgie: telefoonnummer 0543 54 42 50. Buiten kantooruren: afdeling Spoedeisende Hulp, T 0543 54 45 55.

Vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u terecht bij de afdelingsverpleegkundige. Bij problemen in de thuissituatie kunt u contact opnemen met de polikliniek (Plastische) Chirurgie of de verpleegafdeling.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: plc775 versie dec 19


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |