Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mammacare
Chirurgie

Draininstructie na borstoperatie

Draininstructie na borstoperatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft een borstoperatie ondergaan en hierbij een of meerdere drains gekregen. U verlaat het ziekenhuis met deze wonddrain(s). Als u naar huis gaat heeft de verpleegkundige de verzorging al met u besproken.

Een wonddrain
Een drain is een slangetje dat in het operatiegebied wordt achtergelaten. De drain zit met een hechting vast aan de huid. De drain is aangesloten op een vacuüm pot, waardoor deze een vochtafzuigende werking heeft. Via de drain wordt oud bloed en wondvocht/ lymfevocht afgevoerd. Uw behandelend arts wil graag weten hoeveel vocht er iedere dag in de drainpot komt. U wordt daarom gevraagd om dagelijks de hoeveelheid vocht te noteren op een vaste tijd; bij voorkeur ’s avonds voordat u gaat slapen. U doet dit door een streep te zetten op de pleister die naast de schaalverdeling geplakt is. Tevens noteert u de datum van de dag erbij en noteert u het in de tabel verderop in deze folder.

Wisselen van de drainpot
De verpleegkundige geeft u instructie over het verwisselen van de drainpot. De drainpot moet verwisseld worden als hij niet meer vacuüm is of als deze vol is. Als de drain niet meer vacuüm is, is dit te zien aan het groene harmonicaatje, dat boven op de pot zit. Deze zit dan niet meer in elkaar gedrukt.

Groene dop zit ingedrukt
(vacuüm = goed)

Groene dop staat omhoog
(niet vacuüm = niet goed)

U krijgt twee grote drainpotten mee, mocht u deze niet gebruiken, wilt u deze dan meenemen als u bij de specialist of mammacare-verpleegkundige komt voor controle.

Notitielijst voor bijhouden productie
Datum + Tijd
Productie
Pot gewisseld


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee


ML
Ja/Nee

Adviezen
Wanneer contact opnemen
Neemt u de eerste week na de operatie contact op met het ziekenhuis bij:
Nadat de drain(s) is/ zijn verwijderd is het mogelijk dat de vochtproductie onder de borst/okselwond tijdelijk blijft bestaan. Het vocht moet weer op een natuurlijke manier zijn weg gaan vinden. Dat kan even duren en er kan een vochtophoping ontstaan (dit noemt men ook wel seroomvorming). Dit kan tot enkele weken na de operatie voorkomen. U mag altijd bellen met de mammacareverpleegkundigen indien de vochtproductie pijn of last geeft. Eventueel kan dit vocht dan via een punctie verwijderd worden.

Bel buiten kantoortijden de centrale receptie (0543 - 54 44 44) en vraag naar de afdeling Spoedeisende Hulp. Op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur is de mammacareverpleegkundige bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 45 08. U kunt haar ook benaderen voor andere vragen.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: mam285 (M) versie feb 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |