Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Duplex carotiden

Duplex carotiden

Echo-onderzoek van de bloedvaten in de hals

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een duplexonderzoek van de bloedvaten in de hals. Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze onderzoeken en het beoordelen hiervan. Een radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook voert deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uit

Een duplexonderzoek
Duplex betekent ‘tweevoudig’. Bij een duplexonderzoek wordt gebruik gemaakt van twee technieken, namelijk echografie en doppler. Beide werken met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn (ultrageluid). Met echografie is het mogelijk om vanaf de buitenkant ‘in het lichaam’ te kijken. Zo kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden op het beeldscherm. Met doppler kan het stroomgedrag van het bloed worden beoordeeld.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Als u medicijnen gebruikt, mag u die gewoon innemen.

Kledingvoorschriften
Tijdens het onderzoek moet een deel van uw bovenlichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Meenemen
Melden
Meldt u zich ruim op tijd aan de balie van de afdeling Radiologie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald door de laborant.
Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.

Het onderzoek
U gaat op uw rug op een onderzoektafel liggen. Het licht wordt gedimd, zodat het beeldscherm goed te zien is voor de laborant.
Om goed contact te maken met de huid wordt (soms koude) gel op de huid aangebracht. Vervolgens wordt een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (= transducer) tegen uw huid gehouden. Hiermee worden op verschillende plaatsen in de hals de bloedvaten beoordeeld. U hoort soms uw hartslag. Van de beelden op het beeldscherm worden foto’s gemaakt voor uw behandelend arts. Het onderzoek is niet belastend, gevaarlijk of pijnlijk.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 20 tot 40 minuten.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neemt u dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

Verhinderd
Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via het secretariaat van uw behandelend arts, wellicht kan er direct een nieuwe afspraak gepland worden. In uw plaats kan er dan een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft.

Vragen
Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

Telefonisch contact
De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer:
0543 54 46 20, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad329 versie jul 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |