Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Duplexonderzoek van de aderen in de benen

Duplexonderzoek van de aderen in de benen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt u verwacht voor een duplex onderzoek van de bloedvaten in de benen.

Wat is een duplex onderzoek
Duplex betekent ‘tweevoudig’. Bij een duplex onderzoek wordt gebruik gemaakt van twee technieken, namelijk echografie en doppler. Beide werken met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn (ultrageluid). Met echografie is het mogelijk om vanaf de buitenkant ‘in het lichaam’ te kijken. Zo kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden op het beeldscherm. Met doppler kan het stroomgedrag van het bloed worden beoordeeld.

Voorbereiding
Kleding
Tijdens het onderzoek moet een deel van uw onderlichaam ontkleed worden. Uw ondergoed mag u aanhouden (liever geen onderbroek met pijpjes). Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Meenemen
Melden
Meldt u zich ruim op tijd aan de balie van de afdeling Radiologie.
Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald door de laborant.

Het onderzoek
U komt op een opstapje te staan. Het licht wordt gedimd, zodat het beeldscherm goed te zien is voor de laborant. Om goed contact te maken met de huid wordt (soms koude) gel op de huid aangebracht. Vervolgens wordt een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (= transducer) tegen uw huid gehouden. Daarmee worden op verschillende plaatsen de bloedvaten in het been beoordeeld.

Tijdens het onderzoek wordt af en toe in uw been geknepen. Van de beelden op het beeldscherm worden foto’s gemaakt voor uw behandelend arts. Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers ook regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten per been.

UItslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neemt u dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

Verhinderd
Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via het secretariaat van uw behandelend arts, wellicht kan er direct een nieuwe afspraak gepland worden. In uw plaats kan er dan een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft.

Vragen
Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

Telefonisch contact

De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer:
0543 - 54 46 20, op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad013 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |