Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Dwarslaesie

Dwarslaesie

beschadiging van het ruggenmerg

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een dwarslaesie is een beschadiging (laesie) van het ruggenmerg, waardoor belangrijke functies zoals bewegen en voelen verloren kunnen gaan.

Oorzaak
Een dwarslaesie ontstaat vaak plotseling en kan veroorzaakt worden door:
Het zenuwstelsel
Het ruggenmerg is een verzameling van miljarden zenuwbanen. Het is een streng, waaruit om de anderhalve centimeter links en rechts, voor en achter vertakkingen komen. Die vertakkingen zijn de zenuwwortels en dienen als verlengstuk van het ruggenmerg. Samen met de hersenen vormt het ruggenmerg het centraal zenuwstelsel. Het ruggenmerg is te zien als een communicatiekanaal. Het geeft signalen door van de hersenen naar het lichaam (de spieren en organen) en omgekeerd van het lichaam (organen, huid) naar de hersenen. Zo komt er bijvoorbeeld een signaal van de huid als deze verbrandt; er komt een signaal van de blaas als deze gevuld is. Het ruggenmerg maakt bewegingen en gevoel in het lichaam mogelijk. Het autonome of onwillekeurige zenuwstelsel (buiten uw wil om) kan eveneens beschadigd raken bij een dwarslaesie. Dit zenuwstelsel werkt gedeeltelijk via het ruggenmerg. Het geeft onder meer de boodschappen door die het mogelijk maken de blaas en darmen te legen, en regelt de bloedsomloop, het zweten en de seksuele functies. Deze functies zijn dan ook vaak geheel of gedeeltelijk ontregeld. Een wervel kan gebroken of verschoven zijn, waardoor de zenuwbaan onderbroken wordt. De zenuwen kunnen dan hun prikkels niet verder naar beneden door de wervelkolom doorgeven. Door deze beschadiging raakt u vanaf de plaats van de beschadiging naar beneden toe geheel of gedeeltelijk verlamd. Dit wordt bepaald door de aard van de beschadiging. De plaats van de beschadiging wordt aangeduid met de hoogte van de dwarslaesie. Bij een hoge dwarslaesie zit de beschadiging bijvoorbeeld in de nek, bij een lage dwarslaesie onderin de rug. De precieze locatie wordt aangegeven met een letter / cijfer combinatie, die staat voor de wervel waar de beschadiging zit. Bijvoorbeeld L (lumbaal) 4 - L5. De eerste tijd na het ontstaan van de dwarslaesie kan er sprake zijn van een “spinale shockfase”, als reactie van het lichaam. Er kunnen dan tijdelijke functies uitvallen die later weer terugkeren. Dit kan 3 tot 6 weken duren. Soms herstellen functies zich dus voor een deel, maar het overblijvende functieverlies is definitief.

Mogelijke lichamelijke gevolgen na een dwarslaesie
Mogelijke complicaties
Tijdens het revalidatieproces werkt u samen met de behandelaars
aan het zoveel mogelijk beperken van deze lichamelijke belemmeringen en complicaties.

Behandeling
De oorzaak bepaalt de eerste dagen mede de behandeling en kan om die reden divers zijn (onderzoeken). Na de behandelfase komt u in de revalidatiefase. Het doel van de revalidatie is dat u uw mogelijkheden weer optimaal kunt benutten en kunt omgaan met uw beperkingen. De revalidatiearts komt bij u langs om te kijken welk revalidatietraject het meest bij u past; te denken valt aan revalideren in een Verpleeghuis of in een Revalidatiecentrum. Als u meer informatie over de revalidatiecentra wilt weten, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de Polikliniek Neurologie. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 45 20

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal.


Foldernummer: neu082 versie apr 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |