Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

EBUS

EBUS

Echografie vanuit de luchtpijp

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Met een endo-echografie (EBUS) via de luchtwegen, onderzoekt de longarts uw lymfeklieren tussen de longen. In deze folder leest u wat u van het onderzoek kunt verwachten en hoe u zich kunt voorbereiden.

Een endo-echografie (EBUS) vanuit de luchtpijp
Een endo-echografie via de luchtwegen wordt ook wel een EBUS (Endoscopische Bronchiale Ultra Sound) genoemd. Bij een EBUS krijgt u via uw mond een dunne flexibele slang (bronchoscoop) in uw luchtpijp. Aan het uiteinde van deze slang bevindt zich een echoapparaatje. Hiermee worden uw lymfeklieren rond de grote luchtwegen zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Tijdens het onderzoek kan als het nodig is weefsel worden afgenomen voor verder onderzoek.

Scopie onder sedatie
Het onderzoek wordt uitgevoerd onder sedatie. Dat betekent dat u voor het onderzoek in slaap wordt gebracht. Hierover leest u meer in de PSA folder: Slapen tijdens onderzoek en/of behandeling.

Voorbereiding
Om het onderzoek goed te laten verlopen, is het van belang dat u de onderstaande aandachtspunten opvolgt:Waar meldt u zich
U mag zich melden bij de balie van de dagbehandeling, route 7.5 (op de eerste verdieping achterin de gang). Het onderzoek vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4) van het ziekenhuis.

Voorafgaand aan het onderzoek
Op de dagbehandeling krijgt u een infuusnaald; deze is bedoeld voor de toediening van de sedatie. U wordt naar de scopiekamer gebracht waar het onderzoek plaatsvindt. U krijgt een bloeddrukband om uw arm, een knijpertje aan uw vinger en plakkers op uw borstkas geplakt. Hiermee registreren wij uw bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte tijdens het onderzoek tot minimaal een uur na het onderzoek. U krijgt een bijtring tussen de tanden ter bescherming van de EBUS-scoop.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de scopie afdeling. Op het moment dat u diep genoeg in slaap bent, brengt de longarts via uw mond een buigzame slang (EBUS-scoop) in de keelholte. Vervolgens gaat de EBUS-scoop via de stembanden naar de luchtwegen. Aan het uiteinde van de EBUS-scoop zit een klein echoapparaat. Dit maakt de lymfeklieren in het gebied rond de grote luchtwegen zichtbaar. Zodra de klieren goed zichtbaar zijn, prikt de longarts deze met een dunne holle naald aan. Zo wordt een kleine hoeveelheid weefsel weggenomen voor nader onderzoek.

Duur van het onderzoek
De voorbereidingen op het onderzoek duren ongeveer een half uur. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 35 tot 60 minuten. Daarna heeft u een uur nodig om uit te slapen op de dagbehandeling en goed wakker te worden. Tot twee uur na het onderzoek blijft u in het ziekenhuis.


Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u niet eten en drinken. Gaat het slikken weer goed, dan mag u weer eten en drinken. Als u twee uur na het onderzoek goed wakker bent en goed kunt drinken, verwijdert een verpleegkundige het infuusnaaldje. Daarna kunt u naar huis.

Omdat u sedatie heeft gehad, raden wij u het ten zeerste af om de eerste 24 uur na het onderzoek:
Risico's en complicaties
Zoals bij iedere ingreep, kunnen ook bij een EBUS complicaties optreden. Gelukkig komen deze niet vaak voor en kunnen ze meestal direct verholpen of behandeld worden. Mogelijke complicaties zijn:Indien er bijwerkingen optreden gebeurt dit vaak tijdens of direct na het onderzoek. Het eventuele bloedverlies of andere klachten herstellen bijna altijd binnen 24 uur. Is dit bij u niet het geval, dan verzoeken wij u contact op te nemen, tijdens kantooruren met polikliniek Longgeneeskunde, ’s avonds en in het weekend met de spoedeisende hulp.

De uitslag
De longarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tijdens uw volgende afspraak op de polikliniek Longgeneeskunde. De uitslag van het onderzoek is na ongeveer een week bekend.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan bij uw bezoek aan de longarts of verpleegkundige. U kunt ook contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Longgeneeskunde. Zij zijn op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 45 10.


Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: lon198 versie nov 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |