Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Echografie van de borsten

Echografie van de borsten

Echo mammae

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een echografie van de borsten. Een echografie is een onderzoek waarbij de borsten met behulp van geluidsgolven (echo) worden onderzocht. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek meestal verloopt en wat de risico’s en bijwerkingen zijn. Het onderzoek naar - en de behandeling van - borstafwijkingen bij mannen is vrijwel hetzelfde als bij vrouwen. De informatie in deze folder is zowel van toepassing op vrouwen als op mannen. Omdat borstafwijkingen en borstkanker vooral voorkomen bij vrouwen is sommige informatie specifiek voor vrouwen.

De afdeling Radiologie
Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze onderzoeken en het beoordelen hiervan. De radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook voert deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uit.

Hoe bereidt u zich voor?
Doucht u zich op de ochtend voor het onderzoek en gebruik daarna geen bodylotion, crème, zinkzalf, deodorant of talkpoeder.

Wat voor kleding trekt u aan?
Tijdens het onderzoek moet uw bovenlichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Wat neemt u mee?

Waar meldt u zich?
Meldt u zich ruim op tijd aan de balie van de afdeling Radiologie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald.

Patiëntveiligheid
Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.

Wat gebeurt er bij het onderzoek?
Bij een echografie wordt een afbeelding van de borst gemaakt met behulp van ultrageluidsgolven. Er wordt wat geleidingsvloeistof - een soort gel - op de borst aangebracht. De radioloog onderzoekt de borst door met een klein apparaat - een transducer - over uw borst te bewegen. De uitgezonden geluidsgolven worden opgevangen en omgezet tot een beeld.
Het onderzoek is onschadelijk en meestal niet pijnlijk.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Van wie krijgt u de uitslag?
De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de uitslag door aan uw behandelend arts (huisarts of specialist). U neemt zelf contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

Zijn er bijwerkingen of risico’s?
Er zijn geen bijwerkingen of risico’s van dit onderzoek bekend.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?
Meldt u dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek bij de afdeling Radiologie. Er kan dan een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft.
Heeft u nog vragen?
Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

Telefonisch contact
De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer:
0543 54 46 20, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad182 versie jan 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |