Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Echo van de prostaat

Echo van de prostaat

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw uroloog is besloten een echo te maken van uw prostaat. Met behulp van dit inwendig onderzoek kan de prostaat en de omgeving ervan worden afgebeeld. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

De prostaat
De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. Bekend is dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar ook komt het voor dat binnen de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan. Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog tot de juiste diagnose komen.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Het onderzoek
Het onderzoek vindt op de polikliniek Urologie plaats en duurt ongeveer 5 tot 15 minuten. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer, waar u indien nodig, uw onderkleding kunt uittrekken. De bovenkleding mag u aanhouden. Hierna mag u op de onderzoekstafel komen liggen. De uroloog doet vervolgens eerst een rectaal toucher. Hierbij voelt de uroloog via de endeldarm (anus) of uw prostaat afwijkingen vertoont. Daarna wordt er met behulp van een hoeveelheid glijmiddel een kunststof staafje (echoprobe) ingebracht via de anus in de endeldarm. Dit inbrengen kan wat ongemakkelijk aanvoelen, maar is zelden pijnlijk.

Het is belangrijk om de sluitspier goed te ontspannen. Dit zorgt ervoor dat zelfs bij kloofjes of aambeien het onderzoek pijnloos kan verlopen. Via de echo worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een monitor. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar gemaakt worden.

Nazorg

Na het onderzoek kunt u meteen weer met eigen vervoer naar huis toe. Er zijn geen leefregels waar u zich na dit onderzoek aan moet houden.

Uitslag
De uitslag van de echo krijgt u meteen na of tijdens het onderzoek te horen.

Patiëntveiligheid
Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum.

Ziekte of verhindering
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.

Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. De uroloog bespreekt dit met u.


Foldernummer: uro367 versie aug 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |