Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii
Flebologie

Echogeleide foamsclerotherapie

Echogeleide foamsclerotherapie

Behandeling van spataderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Na een duplex onderzoek waarmee uw bloedvaten en de bloedstroom in de benen zichtbaar worden gemaakt kunt u, in overleg met uw behandelaar, kiezen voor echogeleide foamsclerotherapie. Deze behandeling is vooral geschikt voor grote spataderen.

Als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn, moet u dit vooraf met uw behandelaar bespreken. Bij een (eventuele) zwangerschap kan deze behandeling niet plaatsvinden.

Consult
Tijdens het eerste consult bespreekt de behandelaar alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw behandelaar melden.

Wat u kunt verwachten
Het definitieve resultaat van de behandeling is pas na enkele weken goed zichtbaar. Wanneer de spatader succesvol is ‘dichtgespoten’, zal deze na enkele weken tot maanden volledig door het lichaam zijn opgeruimd en is de kans klein dat deze weer terugkomt. Er kunnen wel spataders ontstaan op andere plekken.

Behandeling
Op de dag van de behandeling en de dag ervoor mag u geen crème, lotion of badolie gebruiken. Wij raden u aan om thuis het te behandelen gebied te scheren. Na de behandeling worden hier pleisters opgeplakt. Het verwijderen hiervan kan pijnlijk zijn op behaarde plekken. Zorg daarnaast voor ruim zittende kleding en schoeisel, omdat er een drukverband zal worden aangelegd.

De behandeling vindt plaats in de polikliniek. U hoeft niet in het ziekenhuis te worden opgenomen. Bij echogeleide foamsclerotherapie wordt er een schuimvloeistof in de spatader gespoten die een (milde) chemische irritatie van de spataderwand veroorzaakt, waardoor deze verkleeft, verschrompeld en verdwijnt. U wordt één of enkele keren geprikt zonder verdoving. De vloeistof kan wat warm aanvoelen tijdens het spuiten. De functie van de verwijderde spatader wordt overgenomen door andere aderen. U kunt de behandelde spatader daarom goed missen.

Na de behandeling
Het is goed om direct na de behandeling 15 minuten te lopen. U kunt dit het beste doen in de buurt van de behandelruimte of wachtkamer, omdat u zich na de ingreep misschien duizelig of misselijk kunt voelen. Wij raden u af om na de behandeling alleen naar huis te gaan. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen. Na de behandeling mag u niet zelf autorijden. Mogelijk voelt u zich op de dag van de behandeling of de dag erna wat koortsig/grieperig. Ook kan de behandelde spatader enkele weken tot maanden pijnlijk zijn en hard aanvoelen. Dit hoort bij de behandeling en zal geleidelijk afnemen. Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken, volgens de gebruiksaanwijzing in de verpakking. Op de plaats van inspuiten kan uw huid lichtbruin kleuren. Dit is onschuldig en verdwijnt vanzelf na enkele weken tot maanden.

De eerste dagen na de behandeling draagt u dag en nacht een drukverband. In deze periode mag u niet douchen. Als u na enkele dagen het drukverband af doet, kunnen er blauwe of bruine plekken op het behandelde gebied verschijnen die hard en pijnlijk aanvoelen. Het druk verband mag er na 2 of 3 dagen af. Daarna adviseren we u om nog 4 weken een lange steunkous te dragen voor een optimaal resultaat.

Een week na de ingreep vindt een telefonisch consult plaats met uw behandelaar, om te horen hoe het met u gaat en om eventuele vragen te beantwoorden. De controle vindt na minimaal 8 weken plaats op de polikliniek.

Adviezen na een spataderbehandeling Mogelijke risico’s en complicaties
Hoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties, een allergische reactie op vloeistoffen of een nabloeding. Soms kunnen de verhardingen warm aanvoelen en ziet de huid wat rood. U mag deze plekken enkele keren per dag koelen met een koud kompres, zoals een ‘coldpack’, maar leg deze niet direct op de huid en niet lang dan 15 minuten. Soms ontstaat er een aderontsteking. U heeft dan een rode pijnlijke plek.
Neem contact op met uw behandelaar als de roodheid en pijn na enkele dagen niet afneemt, of juist toeneemt. In zeldzame gevallen kan een diepe veneuze trombose (trombosebeen) optreden. Hierbij kan het gehele onderbeen pijnlijk en gezwollen raken. Neem in dat geval contact op met uw behandelaar. Regelmatig bewegen de beste preventieve maatregel om een trombosebeen te voorkomen.

Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de poli Chirurgie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht. Voor alle overige vragen of bij twijfel kunt u contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545.

Contact
Als u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.

Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts en kan op zichzelf nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. U kan aan het bovenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten.


Foldernummer: fra658 versie apr 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |