Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
K.N.F.

EEG-onderzoek na slaaponthouding

EEG-onderzoek na slaaponthouding

Onderzoek hersenactiviteit na slaaponthouding

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Tijdens het EEG-onderzoek wordt de hersenactiviteit gemeten met behulp van electroden. Dit onderzoek vindt plaats op de Functieafdeling van het ziekenhuis. Soms levert een standaard EEG onvoldoende informatie op. Een EEG-onderzoek na slaaponthouding (slaapdeprivatie) kan dan een waardevolle aanvulling zijn. Hierbij is het de bedoeling dat u de nacht voorafgaand aan het onderzoek wakker blijft. De procedure wijkt soms wat af, bijvoorbeeld bij kinderen. U krijgt uitleg van uw arts hoe te handelen.

Voorbereiding
De nacht vóór het onderzoek blijft u wakker. Voor kinderen geldt, in overleg, een aangepaste tijd. Wilt u voor het onderzoek de haren wassen. Geen crème of make-up aanbrengen op het gezicht en geen oorsieraden dragen. Medicijnen kunnen het onderzoek beïnvloeden. Het is handig een medicijnlijstje mee te nemen. Wij vragen u ook een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Als het noodzakelijk is, kan er eventueel één begeleider mee in de onderzoeksruimte. Wij verzoeken u geen foto’s te maken.

Het onderzoek
De laborant legt de gang van zaken uit en plaatst daarna een soort cap of muts met vooraf gemonteerde elektroden op uw hoofd. Hij/zij vult deze met gel en krabbelt met een pennetje wat over de hoofdhuid voor een goed contact. Dit kan wat gevoelig zijn. Een enkele keer kan het voorkomen dat de elektroden los, met een soort lijm, worden bevestigd. Tijdens de meting ligt u op een onderzoeksbank. De ruimte wordt (deels) verduisterd. De ogen zijn bij de meting gesloten. De laborant vraagt u enkele keren de ogen te openen en te sluiten en als het mogelijk is om ongeveer 3 minuten achter elkaar diep te zuchten. Het kan zijn dat de laborant tijdens het onderzoek een lamp laat flitsen, maar dit is niet altijd gebruikelijk. Tijdens de meting mag u in slaap vallen. Mocht u vragen hebben, stelt u ze gerust. Het onderzoek wordt over het algemeen goed verdragen.

Kinderen

Het onderzoek kan voor sommige (jonge) kinderen beangstigend zijn door de onwennige, half duistere omgeving en de draden aan het hoofd.
Wij hebben daar alle begrip voor en zullen proberen kinderen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. De ouders wordt geadviseerd de kinderen van te voren te vertellen hoe het onderzoek verloopt. Vaak stelt dat het kind al wat gerust. Een knuffel of speen mee brengen helpt vaak ook. De begeleiding van het kind tijdens het onderzoek graag beperken tot 1 persoon.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt tussen de 60 en 75 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden en de gel in het haar zo goed mogelijk. Wij adviseren u om thuis de haren met shampoo te wassen om de laatste resten te verwijderen.

Uitslag
Tijdens de volgende controleafspraak bespreekt uw specialist de uitslag met u.

Verhinderd
Mocht u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, geeft u dit dan tijdig door aan de secretaresse van de Functieafdeling, op telefoonnummer: 0543 54 46 70. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. Wanneer u nog vragen heeft na het lezen van deze folder of meer informatie wilt, kunt u de Functieafdeling ook op bovenstaand telefoonnummer bereiken.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun278 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |