Tijdens het EEG-onderzoek wordt de hersenactiviteit gemeten met behulp van elektroden. Dit onderzoek vindt plaats op de Functieafdeling van het ziekenhuis. Soms levert een standaard EEG onvoldoende informatie op. Een EEG-onderzoek na slaaponthouding (slaapdeprivatie) kan dan een waardevolle aanvulling zijn. Hierbij is het de bedoeling dat u de nacht voorafgaand aan het onderzoek wakker blijft. De procedure wijkt soms wat af, bijvoorbeeld bij kinderen. U krijgt uitleg van uw arts hoe te handelen.
VoorbereidingVoordat u naar het onderzoek komt, vragen wij u om de volgende voorbereidingen te treffen:
- Blijf de gehele dag, avond en nacht wakker voorafgaand aan het onderzoek. Voor kinderen gelden aangepaste tijden in overleg.
- Was uw haar voor het onderzoek.
- Gebruik geen crème of make-up op uw gezicht en draag geen oorbellen.
- Drink na 24.00 uur geen dranken met cafeïne (zoals koffie, thee, cola of chocolademelk) en geen alcoholische dranken.
- Medicijnen kunnen het onderzoek beïnvloeden. Het is handig om een lijstje met uw medicijnen mee te nemen.
- Neem een geldig legitimatiebewijs mee (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument).
- Als het nodig is, mag één begeleider mee de onderzoeksruimte in.
- Wij vragen u vriendelijk om geen foto’s te maken.
Het onderzoekDe laborant legt eerst uit hoe het onderzoek zal verlopen. Daarna plaatst hij/zij een soort muts met elektroden op uw hoofd. De laborant vult de elektroden met gel en krabbelt met een pennetje over uw hoofdhuid voor goed contact. Dit kan een beetje gevoelig zijn. Soms worden de elektroden met een soort klei of pasta vastgezet.
Tijdens de meting ligt u op een onderzoeksbank. De ruimte wordt deels verduisterd en uw ogen zijn gesloten. De laborant vraagt u om uw ogen een paar keer te openen en weer te sluiten. Ook kan het zijn dat u ongeveer drie minuten diep moet zuchten of dat er met een lamp geflitst wordt. Dit gebeurt niet altijd en de laborant zal het van tevoren of tijdens het onderzoek uitleggen. U mag tijdens de meting in slaap vallen. Als u vragen heeft, stel ze gerust. Het onderzoek wordt meestal goed verdragen.
KinderenHet onderzoek kan voor sommige (jonge) kinderen beangstigend zijn door de onwennige, half duistere omgeving en de draden aan het hoofd. Wij hebben daar alle begrip voor en zullen proberen kinderen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. De ouders wordt geadviseerd de kinderen van te voren te vertellen hoe het onderzoek verloopt. Vaak stelt dat het kind al wat gerust. Een knuffel of speen mee brengen helpt vaak ook. De begeleiding van het kind tijdens het onderzoek graag beperken tot 1 persoon.
Duur van het onderzoek Het onderzoek duurt tussen de 60 en 75 minuten.
Na het onderzoekNa het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden en de gel in het haar zo goed mogelijk. Wij adviseren u om thuis de haren met shampoo te wassen om de laatste resten te verwijderen.
UitslagTijdens de volgende controleafspraak bespreekt uw specialist de uitslag met u.
Verhinderd
Mocht u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, geeft u dit dan tijdig door aan de secretaresse van de Functieafdeling, op telefoonnummer: 0543 54 46 70. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. Wanneer u nog vragen heeft na het lezen van deze folder of meer informatie wilt, kunt u de Functieafdeling ook op bovenstaand telefoonnummer bereiken.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl