In verband met hartritmestoornissen (boezemfibrilleren) bent u op de wachtlijst geplaatst voor het ondergaan van een electrocardioversie. Dit gebeurt in dagopname op de afdeling Intensive / Cardio Care. In deze folder kunt u lezen wat electrocardioversie inhoudt en hoe de dagopname zal verlopen.
Wat is electrocardioversie?Onder een lichte narcose probeert de cardioloog, door middel van een elektrische schok door uw hart, uw natuurlijke hartritme te herstellen. Deze behandeling is vaak, echter niet altijd, succesvol.
Eten en drinkenVoor deze operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat uw maag leeg moet zijn. Dit is erg belangrijk, want als u geen lege maag heeft kan dit een gevaarlijke longontsteking veroorzaken. En dit willen we voorkomen. Daarom is het belangrijk dat u de regels hieronder goed doorneemt en dat u zich hieraan houdt. Anders kan de geplande operatie mogelijk niet doorgaan. De regels voor het nuchter zijn leest u in onze folder '
Uw operatie en anesthesie'.
https://folders.skbwinterswijk.nl/folders/operatie-en-anesthesie Als u bekend bent met Diabetes Mellitus (suikerziekte), wilt u dan contact opnemen met de polikliniek Cardiologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 42 25.
Meenemen- Wilt u de door u gebruikte medicijnen meebrengen en een geldig identificatiebewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
- U kunt niet zelf met de auto of fiets naar huis rijden. Wij adviseren u om vervoer te regelen.
Waar meldenOm 11.00 uur meldt u zich bij de afdeling Intensive / Cardio Care. Deze is te vinden op de begane grond, route 5.1. Een verpleegkundige begeleidt u deze dag. Er wordt een buisje bloed afgenomen; het definitief doorgaan van de elektrocardioversie is afhankelijk van de uitslagen van dit bloedonderzoek.
Dag van opname- U krijgt een ziekenhuisjasje en mag in bed plaatsnemen.
- De verpleegkundige brengt plakkers op uw borst aan en sluit u aan op een monitor, die uw hartritme registreert. Er wordt een ECG (hartfilm) gemaakt; de verpleegkundige meet uw bloeddruk en brengt een infuusnaaldje in. Dit naaldje is voor een slaapmiddel, dat door de anesthesioloog zal worden toegediend.
- Rond 12.15 uur komen de cardioloog en de anesthesioloog (voor de lichte narcose) om de electrocardioversie uit te voeren
- U krijgt de bloeddrukmeter om uw arm en een knijper op uw vinger die het zuurstofgehalte in uw bloed meet. Tevens worden er nog extra plakkers op uw borst geplaatst met een extra kabel, die u verbindt met de monitor die naast het bed is geplaatst.
- De anesthesisioloog geeft u wat extra zuurstof door middel van een kapje dat op uw gezicht wordt geplaatst. Het slaapmiddel wordt dan toegediend. Als u slaapt en niet meer reageert op vragen, wordt de elektrische schok toegediend, om uw normale hartslag te herstellen. Binnen ongeveer 10 minuten bent u weer wakker. Van de schok zelf merkt u niets.
- Wanneer u goed wakker bent, krijgt u (na ongeveer een half uur) een broodmaaltijd.
- Na de behandeling wordt u 2 uur geobserveerd. De verpleegkundige overlegt met u wanneer u naar huis mag.
Risico’s en complicatiesZoals bijna elke behandeling, kent ook een elektrocardioversie risico’s en kans op complicaties. De volgende complicaties komen zelden voor:
- licht verbrande plekken op de borst: Soms kan de huid op de plek waar de plakkers gezeten hebben, wat beschadigd of geïrriteerd zijn;
- ritme- of geleidingsstoornissen: Door de cardioversie kunnen ritme- of geleidingsstoornissen in de hartspier ontstaan. Deze zijn over het algemeen goed op te lossen;
- een herseninfarct kan ontstaan door losschietende bloedstolsels vanuit de boezems. Daarom krijgt u voorafgaand aan de elektrocardioversie, en daarna, antistollingsmiddelen. Dit geldt alleen wanneer het boezemfibrilleren (de hartritmestoornis) al langer dan 48 uur bestaat. Met antistolling is de kans op een herseninfarct tijdens de cardioversie erg klein.
VragenWij hopen dat u nu op de hoogte bent van de gang van zaken rondom de electrocardioversie. Mochten er ondanks de uitleg in deze folder nog vragen zijn, bel dan gerust de polikliniek op telefoonnummer: 0543 54 42 25.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl