In verband met hartritmestoornissen heeft de cardioloog met u besproken om een elektrocardioversie te doen. Dit gebeurt tijdens deze opname op de afdeling Intensive / Cardio Care. In deze folder kunt u lezen wat elektrocardioversie inhoudt en hoe één en ander zal verlopen.
Wat is een elektrocardioversie?Onder een lichte narcose probeert de cardioloog, door middel van een elektrische schok, uw hartritme te herstellen. Hiervoor wordt er boven op uw borstkas, en aan de zijkant op uw ribben, een grote plakker geplaatst. In deze plakkers zitten elektroden. De plakkers zijn met een kabel verbonden met het apparaat dat de elektrische schok geeft.
U krijgt een lichte narcose voor de elektrocardioversie. Hierdoor zult u niets van de behandeling merken. Door de elektrische schok wordt het hart als het ware 'gereset', waarna het de bedoeling is dat het hart weer in een rustig en regelmatig ritme komt. Deze behandeling is vaak succesvol, echter niet altijd. Soms blijft de hartritmestoornis ondanks de schok toch aanwezig. Het kan ook zijn dat de hartritmestoornis op een later moment weer terug komt.
Voorbereiding voor de elektrocardioversie- Eten en drinken: voor uw eigen veiligheid moet u zich houden aan de volgende afspraken omtrent eten en drinken:
- tot 6 uur vóór de behandeling mag u licht verteerbare voeding, zoals bijvoorbeeld een belegde beschuit of cracker;
- tot 2 uur vóór de behandeling mag u helder vloeibaar drinken, dat wil zeggen: water, thee, zwarte koffie of vruchtensap zonder vruchtvlees. Dus géén melk of yoghurtdrank. Daarna mag u niets meer eten of drinken.
- Uw medicijnen mag u gewoon met wat water innemen tenzij de cardioloog anders heeft afgesproken.
- Indien u zich niet aan deze richtlijnen houdt, dan wordt de Cardioversie uitgesteld vanwege het verhoogde anesthesie-risico.
- Indien u bekend bent met Diabetes Mellitus (suikerziekte), bespreekt de verpleegkundige wat te doen ivm met medicijnen hiervoor. - 's Ochtends wordt er bloed afgenomen. Het definitief doorgaan van de elektrocardioversie is afhankelijk van de uitslagen van dit bloedonderzoek.
- De verpleegkundige maakt een hartfilmpje (ECG).
- Waarschijnlijk heeft u al een infuusnaaldje in uw hand of onderarm. Indien dit niet zo is, dan zal de verpleegkundige dit alsnog doen.
- De verpleegkundige spreekt nogmaals de informatie met u door. Als u nog vragen hebt, stel deze dan gerust.
- Meestal ligt u op de verpleegafdeling, en niet op de afdeling Intensive / Cardio Care waar de behandeling plaats vindt. Indien u op de verpleegafdeling ligt, dan blijft u hier totdat de verpleegkundige bericht krijgt dat ze u naar de afdeling Intensive / Cardio Care kan brengen. U wordt op bed naar de andere afdeling gebracht.
- Voordat u naar de andere afdeling gaat, is het verstandig dat u probeert om goed uit te plassen op het toilet. De verpleegkundige zal u hieraan helpen herinneren.
- U krijgt een ziekenhuisjasje aan voordat u naar de andere afdeling gaat.
De elektrocardioversie- Op de afdeling Intensive / Cardio Care wordt u aangesloten aan een monitor. Hiermee worden uw hartslag en bloeddruk in de gaten gehouden. Ook krijgt u een klein apparaatje aan uw vinger. Hier wordt het zuurstofgehalte in het bloed mee gemeten.
- Voor de behandeling is het de bedoeling dat u op de rug gaat liggen.
- Eventueel scheert de verpleegkundige overtollig borsthaar weg.
- Vervolgens worden de plakkers waarin de elektroden zitten op uw borst geplakt. Meestal wordt er één boven op de borst geplakt; de andere aan de zijkant van de borst. Deze plakkers zijn verbonden met de defibrillator, het apparaat dat de schok toedient.
- Bij de elektrocardioversie zijn een verpleegkundige, de cardioloog en een anesthesioloog aanwezig. De anesthesioloog geeft u de lichte narcose.
- De anesthesioloog geeft u wat extra zuurstof, door middel van een kapje dat op uw mond wordt geplaatst.
- De verpleegkundige dient vervolgens het slaapmiddel toe via het infuusnaaldje in uw arm.
- Als u slaapt en niet meer reageert op vragen, dan dient de cardioloog de elektrische schok toe. Hiermee wordt geprobeerd om uw normale hartslag weer te herstellen. Van de schok zult u niets merken.
- Binnen ongeveer tien minuten bent u weer wakker.
Na de elektrocardioversie- De plakkers van de elektrocardioversie worden van uw borst verwijderd.
- De verpleegkundige maakt opnieuw een hartfilmpje (ECG).
- De verpleegkundige vraagt hoe u de behandeling ervaren hebt en hoe u zich voelt.
- Daarnaast houdt de verpleegkundige het eerste uur na de behandeling uw hartslag, uw bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten.
- Wanneer u goed wakker bent, krijgt u wat te eten en te drinken.
- De arts spreekt met u af hoe het vervolgbeleid er voor u uitziet. Soms kan het zijn dat u dezelfde dag naar huis mag. Het kan ook zijn dat de arts wil dat u nog opgenomen blijft.
- In principe gaat u, als u zich goed voelt, en de controles goed zijn, weer terug naar de verpleegafdeling waar u vóór deze behandeling opgenomen was.
- Vaak krijgt u dan een telemetrie-apparaatje aangesloten. Waarschijnlijk heeft u dit voor de behandeling ook al gehad. Met het telemetrie-apparaatje wordt u hartritme in de gaten gehouden. Met dit apparaatje kunt u gewoon rondlopen op de verpleegafdeling. De verpleegkundige zal u hier, zo nodig, meer uitleg over geven.
Risico’s en complicatiesZoals bijna elke behandeling, kent ook een elektrocardioversie risico’s en kans op complicaties. De volgende complicaties komen zelden voor:
- Licht verbrande plekken op de borst: Soms is de huid op de plek waar de plakkers gezeten hebben wat beschadigd of geïrriteerd.
- Ritme- of geleidingsstoornissen: Door de cardioversie kunnen ritme- of geleidingsstoornissen in de hartspier ontstaan. Deze zijn over het algemeen goed op te lossen.
- Een herseninfarct kan ontstaan door losschietende bloedstolsels vanuit de boezems. Daarom krijgt u voorafgaand aan de elektrocardioversie, en daarna antistollingsmiddelen. Dit geldt alleen wanneer het boezemfibrilleren (de hartritmestoornis) al langer dan 48 uur bestaat. Met antistolling is de kans op een herseninfarct tijdens de cardioversie erg klein.
Na ontslagOp de dag van de cardioversie mag u niet zelf autorijden. Indien u dus op de dag van de cardioversie naar huis mag, moet u voor vervoer zorgen. Zo nodig, kan de verpleegkundige u hierbij helpen.
Bij klachten of vragen na ontslag- Indien u denkt dat uw klachten weer teruggekomen zijn, of u ervaart andere klachten op de dag van ontslag of daarna, dan kunt u zich wenden tot uw huisarts of de huisartsenpost.
- Indien u nog vragen hebt naar aanleiding van de elektrocardioversie, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige op de afdeling.
Telefoonnummers- Huisartsenpost Oost-Achterhoek; voor spoedgevallen buiten kantoortijden: 0900 500 9000.
- Polikliniek Cardiologie: 0543 54 42 25. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.
- Afdeling Cardiologie: 0543 54 45 25.
VragenWe hopen dat u nu op de hoogte bent van de gang van zaken rondom de electrocardioversie. Mochten er ondanks de mondelinge uitleg door de verpleegkundige van de afdeling en deze folder nog vragen zijn, bel dan gerust naar de afdeling Cardiologie of de polikliniek.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nlTot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website:
www.zorgkaartnederland.nl