Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp (SEH)

Enkel verzwikt

Enkel verzwikt

Behandeling via Virtual Fracture Care app

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Na de behandeling van uw verzwikte enkel gaat u weer naar huis. Bij een verzwikking klapt uw voet plotseling naar binnen. Het gevolg is een pijnlijke en dikke enkel. In deze folder leest u wat een verzwikte enkel precies is en hoe de behandeling verloopt.

Wat een verzwikte enkel is

Na een verkeerde stap of beweging klapt uw voet soms naar binnen of buiten. Dit noemen we verzwikken, distorsie of verstuiken. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel rekt uit of scheurt in. Hierbij ontstaan vaak kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes. Het komt bijna nooit voor dat de enkelband helemaal afscheurt. Na het verzwikken kan een zwelling ontstaan. Er ontstaat vaak een balvormige blauwe plek, meestal aan de buitenzijde van de enkel.

De behandeling
Onderzoek
Vanwege de zwelling is onderzoek van de enkelbanden niet goed mogelijk. Dit kan pas na 4 tot 7 dagen als de zwelling minder is geworden. Als de pijn na 3-4 dagen langzaam minder wordt is waarschijnlijk sprake van een distorsie. Bij onverminderde pijn of zwelling na 4-7 dagen kan contact worden opgenomen met de Breuklijn van het SKB. We kunnen dan beoordelen of een aanvullende behandeling met tape of brace noodzakelijk is. Soms maken we een afspraak op de polikliniek in het ziekenhuis.

Herstel

Uitgerekte enkelband
(In)gescheurde enkelband
Wanneer contact opnemen met de breuklijn
Oefeningen
Na letsel van de enkelbanden kan stijfheid, krachtsverlies en een verstoorde coördinatie optreden. Onderstaande oefeningen helpen om dit tegen te gaan.

Wanneer welke oefening
Het is belangrijk dat u direct zo veel mogelijk begint met oefenen, als de pijn dit toelaat. Dit voorkomt dat de enkel stijf wordt. Begin met onbelast oefenen, dit zijn oefeningen die u doet zonder op de voet te staan. Start daarna met belast oefenen. Oefen alleen als de pijn dit toelaat.
Volg onderstaande instructies:
  • Oefen minstens 3 keer per dag en doe iedere oefening minstens 10 keer.
  • U kunt eventueel in warm water oefenen.
Onbelast oefenen
Er zijn twee manieren van onbelast oefenen, passief en actief oefenen. Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.
Passief oefenen: buig, strek en beweeg de enkel met uw handen.
Actief oefenen: span de spieren van de kuit en voet aan, buig, strek en beweeg in de looprichting, natuurlijke bewegingen, niet oprekken.

Belast oefenen
Er zijn twee manieren van onbelast oefenen, passief en actief oefenen. Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.
Passief oefenen: Ga zitten en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de app in de video: ‘Enkel extensie oefening I’.
Actief oefenen: Ga staan en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de app in de video: ‘Enkel extensie oefening II’

Overige oefeningen
Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Om een normaal looppatroon te krijgen, is iedere stap een oefening.

Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de Breuklijn van het SKB via 0543 - 54 40 65. De Breuklijn is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 15.00 uur.

App Virtual Fracture Care
In onze app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als de Google Store (Android) vinden. U kunt ook de QR-code hieronder scannen met de camera op uw mobiele telefoon. U wordt dan automatisch naar de app verwezen.
QR code

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: seh796 versie mei 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |