Naarmate u ouder wordt of wanneer u in korte tijd veel bent afgevallen, wordt ook uw gezichtshuid slapper en kan het gaan hangen. Een facelift kan dan uitkomst bieden. Hiermee worden rimpels en uitgezakte huidplooien van de hals en wangen gecorrigeerd, waardoor uw gezicht er jaren jonger uitziet. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De ingreep heeft geen effect op rimpels op het voorhoofd, rond de mond of de oogleden. Als u deze rimpels wilt laten verminderen, moet u bij de plastisch chirurg een andere behandeling ondergaan.
Wat kunt u verwachten?Het doel van een facelift is de huid weer glad en strak te krijgen, maar de rimpels in uw gezicht die zijn ontstaan als gevolg van de manier waarop u bijvoorbeeld lacht of praat, zullen door een facelift niet verdwijnen. Deze rimpels maken deel uit van uw gezichtsuitdrukking en blijven altijd aanwezig. Ook moet u er rekening mee houden dat het natuurlijke verouderingsproces van uw huid niet door een facelift gestopt wordt. Na de operatie zal, net als ervoor, de elasticiteit van de huid geleidelijk afnemen. Het effect van een facelift is meestal vijf tot tien jaar zichtbaar. Daarna is eventueel opnieuw een facelift nodig.
VoorbereidingKort voordat u wordt opgenomen voor een facelift, wordt uw algemene gezondheid onderzocht en een bloedonderzoek verricht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners, mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts. Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot 6 weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en veroorzaakt een slechtere doorbloeding. Hierdoor kunnen littekens niet goed genezen. De plastisch chirurg geeft u ook informatie over een ‘faceliftband’ voor na de operatie. Deze moet u op de operatiedag meenemen naar het ziekenhuis.
BehandelingVoor een facelift wordt u opgenomen in dagbehandeling. Indien nodig blijft u één nacht in het ziekenhuis.
De operatie vindt meestal plaats onder algehele verdoving (narcose). De plastisch chirurgen van Fraaii voeren verschillende typen facelifts uit:
- Facelift: een volledige aangezichtsfacelift
- MACSlift: een gedeeltelijke facelift
- Voorhoofdslift: zie brochure ‘Voorhoofdslift’
De plastisch chirurg start de ingreep met het maken van een sneetje bij het oor. Vervolgens wordt de huid los gemaakt van het bind- en spierweefsel. Daarna wordt het bind- en spierweefsel aangespannen richting het oor en vastgezet. Eventueel overtollig vetweefsel in het halsgebied kan worden weggehaald via een snede onder de kin. De overtollige huid wordt verwijderd en de huid wordt spanningsloos gehecht, zodat het litteken zo min mogelijk opvalt. Aan het eind van de operatie worden soms één of meerdere drains (dunne slangetjes) aangebracht om wondvocht en bloed uit de wond af te voeren. Deze worden verwijderd als er geen vocht meer uit de wond komt.
Na een faceliftNa een facelift wordt uw gezicht voorzien van de faceliftband, die u hebt meegenomen. Deze band moet u in de eerste week na de ingreep continu dragen om het herstel van uw huid te ondersteunen. Na de operatie zijn uw gezicht en uw hals gezwollen en verkleurd. Dit duurt gemiddeld twee weken maar over het algemeen heeft u weinig last van pijn.
Eén tot twee weken na de operatie verwijdert de plastisch chirurg de hechtingen. De littekens vallen meestal nauwelijks op. Ze lopen in de behaarde hoofdhuid en van daaruit naar beneden langs uw oor. Dan maken ze een bochtje om de oorlel heen, om via de achterkant van het oor weer onder het haar te verdwijnen. Afhankelijk van de operatie kan er een extra littekentje onder uw kin komen. Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken.
Mogelijke risico’s en complicatiesEen facelift heeft dezelfde risico’s als een andere operatie. U kunt allergisch reageren op de verdovingsvloeistoffen of desinfecteermiddelen en er bestaat een kans op een nabloeding of infectie. Gelukkig komt dit nauwelijks voor en doen onze plastisch chirurgen er alles aan om de kans op complicaties zoveel mogelijk te verkleinen. In sommige gevallen kunnen er na een facelift plekjes met vochtophoping of stuggere huid ontstaan. Deze plekjes gaan vanzelf weer weg, maar u kunt ze ook laten behandelen door een schoonheidsspecialist of huidtherapeut. Heel zelden raakt een aangezichtszenuw beschadigd, waardoor u het beschadigde deel van uw gezicht niet meer kunt bewegen. Meestal herstelt dit zich echter weer geheel of gedeeltelijk. Heeft u een donkere huid? Dan blijven de littekens na een facelift soms zichtbaar.
Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.
Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of
info@fraaiicosmetiek.nl.
Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of
info@fraaiicosmetiek.nl.
Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.
Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts en kan op zichzelf nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. U kan aan het bovenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten.