Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Revalidatiegeneeskunde

Fenolisatie

Fenolisatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Heeft u last van verhoogde spanning in uw spieren? Ondergaat u hiervoor een behandeling met de stof fenol? In deze folder vindt u informatie over fenolisatie.

Definitie fenoliseren
Fenoliseren komt van het woord fenol. Dit is een stof die een zenuw of een deel van een spier gedeeltelijk buiten werking kan stellen: de zenuw geeft dan minder prikkels door aan een spier waardoor deze minder hard samentrekt. In deze folder leeft u meer over fenolisatie.

Wanneer fenoliseren
Verhoogde spierspanning of spasticiteit kan een gevolg zijn van een beschadiging van hersenen of ruggenmerg. Als dit hinderlijke gevolgen heeft, zoals pijn en bewegingsbeperking, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Fenolisatie is een mogelijkheid als andere behandelingen, zoals fysiotherapie of gebruik van een spalk, onvoldoende resultaat hebben. Vaak wordt eerst een proefbehandeling gedaan met een kortwerkend verdovend middel, om te beoordelen of het gewenste effect bereikt wordt.

De behandeling
Terwijl u op de onderzoeksbank ligt wordt, met behulp van een apparaat dat kleine (niet pijnlijke) stroomstootjes geeft, gezocht naar het punt waar geprikt wordt. Vervolgens wordt een holle naald ingebracht. Dit voelt aan als bloedprikken. Met de naald is onderhuids een nog exactere plaatsbepaling van de zenuw mogelijk. Wanneer dit punt is gevonden wordt een kleine hoeveelheid fenolvloeistof door de holle naald ingespoten, totdat het gewenste effect is bereikt. Indien ervoor gekozen is om eerst een proefbehandeling te geven, wordt een verdovingsmiddel in plaats van fenol gebruikt. De behandeling duurt ongeveer een half uur.

Effect van fenol
De behandeling zorgt voor vermindering van prikkelbaarheid van de spier. Hierdoor neemt de spasticiteit af. Na ongeveer drie tot twaalf maanden kan de behandeling zijn uitgewerkt. Herhaling van de therapie is mogelijk.

Mogelijke bijwerkingen
Het is mogelijk dat er enkele uren pijn ontstaat op de plaats waar de injectie is gegeven. De huid kan tijdelijk roder en warmer worden. Bij behandeling van het onderbeen kan de enkel tijdelijk dikker worden door het vasthouden van vocht. Meestal treden deze bijwerkingen niet of in beperkte mate op. In het gebied van de behandelde zenuw kan ook een meestal tijdelijk, branderige pijn ontstaan. Dit komt eveneens weinig voor. Een overgevoeligheidsreactie op fenol is zeldzaam.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar het secretariaat Revalidatiegeneeskunde. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 42 55.

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rev662 versie feb 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |