Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii

Flebectomie

Flebectomie

Behandeling van spataderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Sommige spataders zijn beter te behandelen door middel van een operatie. Bijvoorbeeld grote spataders op het bovenbeen, de knieholte of het onderbeen. Deze operatie wordt ook wel Ambulante- of Müller-flebectomie genoemd, vernoemd naar de Zwitserse dermatoloog Robert Müller. Bij deze behandeling worden spataders met behulp van kleine ‘haaknaaldjes’ aangehaakt en verwijderd. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving in de poliklinische behandelkamer.

Consult

Tijdens het eerste consult bespreekt de behandelaar alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw behandelaar melden. Uw behandelaar vertelt u of en welke medicijnen u een periode voorafgaand aan de behandeling niet meer mag slikken of gebruiken.

Wat u kunt verwachten
Het definitieve resultaat van de behandeling is pas na enkele weken goed zichtbaar. Wanneer de ontsierende spatader is verwijderd, is de kans klein dat deze weer terugkomt. Er kunnen wel andere spataders ontstaan op andere plekken.

Behandeling
Op de dag van de behandeling mag u geen crème, lotion of badolie gebruiken. De behandeling kan anders wellicht niet doorgaan. Op de behandelde plek worden namelijk pleisters aangebracht. Zorg daarnaast voor ruim zittende kleding en schoeisel, omdat er een drukverband zal worden aangelegd.

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel in de poliklinische behandelkamer. De behandelaar markeert de spatader(en). Daarna wordt de huid verdoofd en worden kleine sneetjes (2 – 5 mm) gemaakt. Vervolgens wordt de spatader met een ‘haaknaaldje’ verwijderd. Omdat de huid boven de spatader is verdoofd, doet het weghalen bijna geen pijn. Na de behandeling worden de sneetjes gesloten met een hechtpleister. Om bloeduitstortingen te voorkomen krijgt u om het behandelde gedeelte van het been een strak verband of een lange steunkous. Dit blijft gedurende 2 tot 3 dagen dag en nacht zitten. Soms is het nodig om 2 weken een lange steunkous te dragen. De ingreep duurt meestal 30 minuten per te behandelen been.

Na de behandeling
Wij raden u af om na de behandeling alleen naar huis te gaan. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen. Na de behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten weer met mate hervatten, afhankelijk van eventuele pijnklachten. Doorgaans heeft u weinig pijn, maar het komt voor dat het been in het begin nog wat beurs aanvoelt. Indien nodig kunt u paracetamol gebruiken (max. vier keer daags twee tabletten à 500 mg). Na het verwijderen van spataderen ontstaan er vaak bloeduitstortingen of harde ‘knobbeltjes’. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf (soms na enkele maanden). Ook eventuele blaren of oppervlakkige wondjes van de hechtpleisters genezen vanzelf. Zolang het been verbonden is, mag het niet nat worden. Na twee tot drie dagen kunt u het verband verwijderen. De hechtpleisters blijven ongeveer twee weken zitten. Het is heel normaal wanneer u na het verwijderen van het verband blauwe plekken ziet. Ongeveer tien weken na de behandeling komt u terug voor uw controleafspraak.

Adviezen na een spataderbehandeling Mogelijke risico’s en complicaties
Hoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties, een allergische reactie op verdovingsvloeistoffen of een nabloeding.

Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de poli Chirurgie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende arts bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht. Voor alle overige vragen of bij twijfel kunt u contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545.

Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.

Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts en kan op zichzelf nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. U kan aan het bovenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten.


Foldernummer: fra299b versie apr 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |