Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde

Flesvoeding

Flesvoeding

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u flesvoeding geeft, (speciale) flesvoeding en het schoonmaken van de fles en speen. Verder wordt er ingegaan op het geven van flesvoeding tijdens het verblijf in het ziekenhuis en thuis.

Contact met uw baby
De eerste uren na de geboorte zijn belangrijk om elkaar goed te leren kennen. Huid-op-huidcontact is hierbij erg belangrijk voor het hechtingsproces tussen ouder en baby. Als u en uw baby ertoe in staat zijn, helpen de verpleegkundigen u zoveel mogelijk om aan elkaar gewend te raken. Indien mogelijk leggen wij uw baby het eerste uur na de geboorte bloot bij u op de borst. Ook daarna is het van belang geregeld huid-op-huidcontact met uw baby te hebben.

Flesvoeding op de vrouw-kind afdeling
Op de afdeling zijn standaard soorten voeding aanwezig. Heeft uw baby speciale voeding nodig of heeft u speciale wensen dan kan in overleg de afdeling hier voor zorgen of u mag deze voeding zelf van huis meenemen.

De afdeling beschikt over standaard flesjes met kant-en-klare voeding. Hierop kan een standaard speen bevestigd worden. U mag ook een eigen fles en speen meebrengen van huis. Zorg dan dat deze fles thuis wel is uitgekookt. Is uw baby langdurig opgenomen, dan wordt de fles één keer per 24 uur uitgekookt in het ziekenhuis.

Flesvoeding op de afdeling perinatologie of neonatologie
Mocht uw baby ziek zijn, of om andere redenen extra zorg nodig hebben, dan verblijven u en uw baby mogelijk op de afdeling perinatologie of neonatologie. In dit geval vindt de voeding en wijze van voeden in overleg met de kinderarts plaats.

Heeft uw baby een goede drinktechniek, dan wordt aan u gevraagd om een eigen fles en speen mee te brengen. Deze fles en speen worden één keer per 24 uur uitgekookt in het ziekenhuis.

Speciale flesvoeding: allergie

Het komt steeds vaker voor dat kinderen overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen in normale koemelk. In dit geval is er speciale melk te gebruiken die deze stoffen niet bevat. Deze melk wordt ook wel gehydrolyseerde voeding genoemd.

Er zijn ook speciale voedingen voor baby’s die last hebben van krampjes of dauwworm (een soort eczeem). Ook voor kinderen die veel spugen of een koemelkallergie hebben, zijn er aangepaste voedingen. De kinderarts of de consultatiebureauarts beslist doorgaans welke voeding geschikt is voor uw baby.

Het is van belang dat een baby die mogelijk een voedselallergie heeft, niet in aanraking komt met het koemelkeiwit uit normale kunstvoeding. Denkt u als ouder na over een mogelijke allergie. Is er aangetoond dat de vader, moeder, broer of zus van de baby een allergie heeft, dan komt uw baby in aanmerking voor gehydrolyseerde voeding. Het is van groot belang dat u dit doorgeeft!

Bereiden van flesvoeding
Voordat u de flesvoeding bereidt, wast u uw handen of wrijft u ze in met handalcohol. Op alle verpakkingen staat hoe u de voeding dient te bereiden. Volgt u deze aanwijzingen altijd nauwkeurig op.

De voeding wordt bij voorkeur per fles en vlak voor gebruik klaargemaakt. U mag gewoon kraanwater (niet uit geiser of boiler) gebruiken. Wanneer dit water wordt aangevoerd door loden leidingen, dient u gebruik te maken van bronwater. Bronwater dient wel gekookt te worden als het pak eenmaal geopend is. Dit geldt ook voor kraanwater als u meerdere voedingen per keer klaarmaakt. Het water enkele seconden door laten koken is voldoende.

Schoonmaken van de fles en speen

Reiniging in het ziekenhuis
In het ziekenhuis wordt de fles met speen na iedere voeding gespoeld met koud water en in de koelkast bewaard (droog en koel). Voor de volgende voeding wordt de fles met speen gespoeld met heet water. Eén keer per 24 uur wordt de fles met speen uitgekookt.

Reiniging thuis
Spoelt u de fles direct na de voeding om met koud water en reinig het daarna in de vaatwasser op minimaal 55 graden. U kunt de fles ook reinigen in een heet sopje met een flessenborstel. Na het reinigen dient de fles gedroogd te worden. Thuis hoeft de fles met speen niet uitgekookt te worden. De fles naar eigen inzicht vervangen, de speen 1 maal per 6 weken vervangen.

Juiste fles en speen
Het is belangrijk dat de fles van doorzichtig materiaal is zodat u de voeding kunt zien en er een duidelijke maatverdeling op staat. Spenen zijn er in vele soorten en maten. Het is belangrijk dat de speen de juiste leeftijdsindicatie voor uw baby heeft. Ook is het belangrijk dat de speen voor een geleidelijke doorstroomsnelheid van de voeding zorgt. Wanneer de fles op zijn kop gehouden wordt, moet de melk er druppelsgewijs uitlopen en niet in een straaltje.

Hoeveelheid flesvoeding
De hoeveelheid voeding die uw baby nodig heeft is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van uw baby. Wij raden u aan de adviezen van het ziekenhuis of het consultatiebureau op te volgen. De meeste pasgeboren baby`s vragen zelf om de twee tot vier uur om voeding. Dit ritme kan nogal eens variëren.

Het geven van de fles
Geef vooral de eerste weken na de geboorte de voedingen zelf. De voedingsmomenten zijn contactmomenten tussen ouder en baby en belangrijk voor het hechtingsproces.

Bij het geven van de fles kunt u uw baby het beste op schoot nemen. Voed uw baby in een rustige omgeving en in een prettige houding. Zorg ervoor dat uw arm steun heeft. Gebruik zo nodig een kussen. Wij adviseren u om uw baby afwisselend op de linker- of rechterarm te laten rusten tijdens het geven van de fles. Dit om een voorkeurshouding bij de baby te voorkomen. Het is ook mogelijk uw baby de fles te geven als het recht voor u op uw bovenbenen ligt.

Tijdens het drinken moet de speen continu gevuld zijn met melk om onnodig luchthappen te voorkomen. Geef uw baby alle tijd en aandacht tijdens de voeding.

De tijd van het voeden bedraagt zo’n 20 tot 30 minuten. Als uw baby de fles te snel leeg heeft, draai dan de ring van de speen wat vaster. Helpt dit niet dan kan het gat in de speen te groot zijn. Het speengat is groot genoeg als de voeding er met een druppel per seconde uitdruppelt.

Als de baby erg snel drinkt, las dan een pauze in voor een boertje. Sommige baby’s slikken zo weinig lucht in tijdens het drinken, dat ze bijna nooit hoeven te boeren. Anderen moeten echter verschillende keren per voeding even rusten om een boertje te laten. Duurt de voeding langer dan een halfuur, draai dan de ring van de speen losser. Helpt dit niet, dan kunt u het gat in de speen vergroten met een uitgegloeide naald.

Toevoegen vitamines

In Nederland wordt geadviseerd om uw baby vanaf een week na de geboorte extra vitamine D te geven. Tot uw kind 4 jaar is heeft het per dag 10 microgram (10 druppels) vitamine D nodig

Flesvoeding thuis
Hebt u van de kinderarts geen voorschriften meegekregen voor de flesvoeding, dan mag u voeding gebruiken die bestemd is voor de gezonde zuigeling.

Tijdens de kraamperiode thuis, dat wil zeggen de eerste 8 dagen na de bevalling, is de verloskundige eindverantwoordelijk. Het is verstandig met haar het ophogen van de hoeveelheid flesvoeding te overleggen. Na die tijd overlegt u het ophogen van de hoeveelheid voeding met de kinderarts of de arts van het consultatiebureau.

Borststuwing
Na de bevalling kan de melkproductie toch op gang komen, ondanks dat u geen borstvoeding geeft. U kunt dan last krijgen van borststuwing. Door de stuwing kunnen uw borsten melk gaan lekken.

Als u last heeft van de stuwing, kunt u het volgende doen:
Adres thuiszorgwinkel
Sensire Medipoint
Beatrixpark 1
7101 BN Winterswijk
Telefoonnummer: 0881 02 01 00

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.

BIJLAGE: Dagboek

Wij raden u aan om onderstaand dagboekje in te vullen als u in het ziekenhuis bevallen bent. Wanneer u weer naar huis gaat, kan de kraamverzorgster zien hoe het de afgelopen dagen is gegaan met uw baby. Voor uzelf is het handig om een overzicht bij te houden.

Naam:

Datum:

Geboortegewicht:

Huidig gewicht:

TijdTemp.UrineOntlastingSoort en hoeveelheid voedingBijzonderheden en afspraken


Naam:

Datum:

Geboortegewicht:

Huidig gewicht:

TijdTemp.UrineOntlastingSoort en hoeveelheid voedingBijzonderheden en afspraken


Naam:

Datum:

Geboortegewicht:

Huidig gewicht:

TijdTemp.UrineOntlastingSoort en hoeveelheid voedingBijzonderheden en afspraken


Naam:

Datum:

Geboortegewicht:

Huidig gewicht:

TijdTemp.UrineOntlastingSoort en hoeveelheid voedingBijzonderheden en afspraken


Naam:

Datum:

Geboortegewicht:

Huidig gewicht:

TijdTemp.UrineOntlastingSoort en hoeveelheid voedingBijzonderheden en afspraken
Foldernummer: vlk707 versie okt 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |