In overleg met uw behandelend dermatoloog heeft u besloten fumaarzuur te gaan gebruiken voor de behandeling van psoriasis. Uit onderzoek is gebleken dat fumaarzuur voor de behandeling van psoriasis van de huid een effectief middel is. Ondanks dat het al sinds 1981 in Nederland wordt gebruikt, is fumaarzuur hier nog niet officieel geregistreerd als geneesmiddel tegen psoriasis. Het middel is op dit moment alleen in Duitsland officieel geregistreerd.
Voor wie?Patiënten met een matig ernstige tot ernstige psoriasis, al dan niet met gewrichtsklachten. Bij voorkeur moet het psoriasis patiënten betreffen bij wie de huidafwijkingen slecht of onvoldoende reageren op zalfbehandeling, lichttherapie of orale therapie (Methotrexaat tabletten, Neotigason (tabletten met vitamine A afgeleide stoffen) en/of Neoral (tabletten met ciclosporine)) of niet te accepteren bijwerkingen veroorzaakten.
Voor wie niet?Onderstaande patiënten mogen géén fumaarzuur gebruiken:
- patiënten jonger dan 17 jaar;
- patiënten met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, nier- en leverziekten, ernstige maagdarm klachten en bloed- of lymfeklierkanker, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven (zie kopje zwangerschap).
Bijwerkingen
Bijwerkingen op korte termijnDe meest voorkomende bijwerkingen van fumaarzuur op korte termijn zijn:
- opvliegers (50% van alle patiënten);
- vermoeidheid (20%);
- diarree (15%) en buikkrampen (15%).
Deze klachten worden echter meestal goed verdragen en zijn zelden een reden om met de therapie te moeten stoppen. Verder kan fumaarzuur van invloed zijn op met name de nieren, de lever, en het bloed.
Bij 65% van de patiënten treedt een vermindering op van het aantal bloedcellen, en bij ongeveer 35% is er een vermindering van het aantal witte bloedlichaampjes. Ook de leverenzymen stijgen bij ongeveer 40% van de patiënten, maar deze stijging normaliseert meestal na verloop van tijd weer.
Andere bijwerkingen die in veel mindere mate voor komen zijn:- slokdarmpijn;
- maagpijn en/of maagzweer;
- braken/misselijkheid/algemeen onwel bevinden;
- nierfunctiestoornissen;
- cholesterolverhoging;
- een koortsig gevoel;
- jeuk, duizeligheid;
- gewichtstoename;
- oedeem (vochtophoping) in de benen.
Bijwerkingen op lange termijnDe bijwerkingen die hierboven vermeld staan, zijn in wisselende mate beschreven bij mensen die tot drie jaar behandeld werden met fumaarzuur. Voor een nog langere behandeling met fumaarzuur is onbekend of er bijwerkingen zijn anders dan hierboven beschreven, en of deze al dan niet ernstig zijn. Op dit moment zijn er op basis van de ervaringen met mensen die al jarenlang fumaarzuur gebruiken, geen aanwijzingen dat men op lange termijn een ernstig risico loopt wat betreft de gezondheid. Geheel uit te sluiten is dit echter niet.
ZwangerschapDe mogelijkheid bestaat dat fumaarzuurtherapie de vrucht beschadigt. Daarom wordt vrouwen aangeraden een zwangerschap te voorkomen door adequate anticonceptie. Bij gebruik van de ‘pil’ (anticonceptie) moeten aanvullende maatregelen genomen worden wanneer in de aanvangfase van de fumaarzuurtherapie braken of diarree als bijwerking optreden.
GewrichtsklachtenGewrichtsklachten bij psoriasis kunnen ook goed reageren op fumaarzuurtherapie.
BelangrijkIn het algemeen geldt voor alle patiënten dat zij, na overleg met hun behandelend dermatoloog, bereid moeten zijn beperkingen van de fumaarzuurtherapie te accepteren.
Hoe effectief is fumaarzuur?De effectiviteit van fumaarzuur is niet altijd op gelijke wijze onderzocht. Daarom is het moeilijk om studies over de effectiviteit met elkaar te vergelijken, en precieze getallen te geven over de effectiviteit van fumaarzuur. Gemiddeld blijkt echter dat bij 1 op de 4 mensen (24%) de psoriasis na 16 weken behandeling met fumaarzuur geheel verdwenen is. Bij 60-80% van de psoriasispatiënten treedt flinke verbetering op, mits het middel goed verdragen wordt.
Beschikbaarheid en toedieningsvormenWanneer uw dermatoloog u fumaarzuur voorschrijft, zal uw eigen apotheek de tabletten meestal moeten bestellen. Dit kan een aantal dagen in beslag nemen. Meestal kunt u uw medicijnen daarom niet onmiddellijk meekrijgen bij de apotheek. Omdat fumaarzuur een niet geregistreerd medicijn zijn, kan het voorkomen dat de apotheek bij ieder recept een artsenverklaring zal vragen ten behoeve van de inspectie Volksgezondheid.
De tabletten zijn beschikbaar als fumaarzuur 30 tabletten en fumaarzuur 120 tabletten.
DoseringIn het algemeen begint men met een lage dosis en wordt de dosis langzaam verhoogd tot het toegestane maximum. Als de huidafwijkingen (grotendeels) verdwenen zijn, kan worden volstaan met een lagere onderhoudsdosis.
Het doseringsschema is volgens onderstaand schema:
- Week 1: 1 maal daags 1 tablet fumaarzuur van 30 mg.
- Week 2: 2 maal daags 1 tablet fumaarzuur van 30 mg.
- Week 3: 3 maal daags 1 tablet fumaarzuur van 30 mg.
- Week 4: 1 maal daags 1 tablet fumaarzuur van 120 mg.
- Week 5: 2 maal daags 1 tablet fumaarzuur van 120 mg.
- Week 6: 3 maal daags 1 tablet fumaarzuur van 120 mg.
- Week 7: 2 maal daags 2 tabletten fumaarzuur van 120 mg.
- Week 8: 2 maal daags 2 tabletten fumaarzuur van 120 mg. + 1 maal daags 1 tablet fumaarzuur van 120mg.
- Week 9: 3 maal daags 2 tabletten fumaarzuur van 120 mg.
Als de tabletten goed verdragen worden, kan soms ook sneller worden gestegen met de dosering, bijvoorbeeld per halve in plaats van per hele week een tablet toevoegen. Doe dit echter nooit op eigen initiatief. Uw behandelend dermatoloog zal bepalen volgens welke schema de fumaarzuurdosering wordt opgebouwd. De maximale dosis is dus bereikt in week 9 en bedraagt 6 tabletten fumaarzuur van 120 mg. per dag. Deze maximale dosering blijft gehandhaafd totdat vrijwel alle psoriasisplekken verdwenen zijn. Wanneer de maximale dosering na 12 weken nog geen verbetering geeft, dan werkt het middel niet en wordt de fumaarzuur-therapie gestopt. Dit kan zonder afbouwschema.
Wanneer wel een goed resultaat wordt bereikt en vrijwel alle psoriasis weg is, kan de dosis worden afgebouwd: per week wordt 1 fumaarzuurtablet van120 mg. minder gegeven (het afbouwschema is hetzelfde schema zoals hierboven is vermeld, alleen lopen de weken andersom, dus week 9 wordt week 1, week 8 wordt week 2, etc.). De gemiddelde onderhoudsdosering bedraagt 2 tot 3 tabletten fumaarzuur van120 mg. per dag.
Wijze van innemenDe tabletten dienen in hun geheel te worden ingenomen, zonder kauwen of doormidden breken, bij voorkeur direct na de maaltijd. De tabletten zijn namelijk beschermd met een speciaal maagsapbeschermend laagje (‘enteric coated’) zodat deze ongeschonden de maag passeren en pas in de darm uiteen vallen. Hierdoor worden maagklachten in belangrijke mate voorkomen. Als dit laagje niet meer intact is, kunnen er dus maagklachten ontstaan.
ControlesGezien de mogelijkheid van bijwerkingen op korte termijn en de onbekendheid met bijwerkingen op lange termijn (>3 jaren) is zorgvuldige controle van uw bloed en urine via uw dermatoloog absoluut noodzakelijk. Maandelijks in de eerste drie maanden en vervolgens eenmaal per drie maanden.
Aanvullende fumaarzuurtherapieNaast de behandeling met fumaarzuurtabletten, bestaat de klassieke fumaar-zuurtherapie ook uit de behandeling met fumaarzuurzalf en een speciaal dieet. Het gunstige effect van fumaarzuurzalf en dieet is echter omstreden: een aantal patiënten meldt een gunstig effect, maar een groot aantal merkt geen effect. Wetenschappelijk bewijs dat de zalf en de dieetmaatregelen effectief zijn, is nooit geleverd. Aanvullende fumaarzuurtherapie wordt dan ook ontraden.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nlDe inhoud van deze folder is ontleend aan de website van UMC St Radboud.