Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Ganglion aan de pols

Ganglion aan de pols

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In deze folder vindt u informatie over een ganglion en welke behandeling er mogelijk is. Het is goed u te realiseren, dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een ganglion
Een ganglion is een goedaardige, omkapselde holte die gevuld is met gelei-achtige stof. Het ganglion ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Het komt het meest voor aan de pols, meestal aan de rugzijde, soms aan de binnenkant van de pols. Een ganglion ziet eruit als een klein rond bobbeltje. Er is zelden een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion aanwezig.

De diagnose
De diagnose wordt gesteld naar aanleiding van uw verhaal en op grond van bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Nader onderzoek is meestal niet nodig.

Behandelmogelijkheden
Bij klachten wordt behandeling overwogen. Hieronder leest u de mogelijkheden.

Leegzuigen
Daarbij prikt de arts met een naald de ganglion aan en zuigt hiermee de ganglion leeg. Meestal wordt na het leegzuigen een vloeistof ingespoten om de holte te laten verkleven. Bij deze behandeling wordt het ganglion dus aangeprikt (punctie). Als het ganglion niet verdwijnt of weer terug komt bestaat de keuze tussen een tweede punctie of een operatie.

Operatie
De ingreep wordt uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer en kan gedaan worden onder plaatselijke verdoving, maar soms is het gewenst de gehele arm te verdoven. In dit geval wordt u opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Als dit van te voren bekend is, krijgt u de folder Dagbehandeling (bij operatie) mee. Wilt u deze goed doorlezen? Via een kleine snee wordt het ganglion meestal gemakkelijk verwijderd. Het kan voorkomen dat het verwijderde ganglion wordt onderzocht door de patholoog.

Mogelijke complicaties
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo is ook bij de operatie aan de ganglion de normale (geringe) kans op complicaties aanwezig, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Als dit het geval is, moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Ook kan er een klein zenuwtakje van de huid beschadigd worden, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond –meestal tijdelijk– gestoord kan raken.

Er bestaat een kans dat u later opnieuw last krijgt van een ganglion. Bij alle operaties (of verwondingen) aan een arm of been kan, hoewel gelukkig zeldzaam, een posttraumatische dystrofie ontstaan. Dit gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid. Het is niet mogelijk tevoren in te schatten of iemand dit probleem zal krijgen.

Na de behandeling
Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als Paracetamol kunt gebruiken. Volgt u hierbij de aanwijzingen op de bijsluiter in de verpakking. Het drukverband mag u de volgende dag verwijderen. De pleister, die daaronder zit, laat u gewoon zitten. De mitella (draagdoek) maximaal drie dagen omhouden.

Met u is een afspraak gemaakt of u de hechtingen in het ziekenhuis of bij de huisarts kunt laten verwijderen. In het laatste geval maakt u hiervoor zelf een afspraak. Het herstel van de ingreep is -afhankelijk van de plaats van het ganglion- doorgaans vlot en meestal kunt u vrij snel weer de normale dagelijkse activiteiten oppakken.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 42 50. Wanneer zich thuis, binnen 24 uur na de operatie, problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 54 45 55. In andere gevallen kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie of met uw huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.

Digitaal contact

E-mail: info@skbwinterswijk.nl
Website: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl.


Foldernummer: chi628 versie apr 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |