Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijnbestrijding

Ganglion impar behandeling

Ganglion impar behandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Wat is een ganglion impar?
Het ganglion impar is een zenuwknoop die zich bevindt op de overgang van het heiligbeen en staartbeen. Deze zenuwknoop is een onderdeel van het zelfstandig werkende zenuwstelsel en speelt een rol bij pijnklachten vanuit de endeldarm, de geslachtsorganen en het gebied rond de anus.

Voorgestelde behandeling/onderzoek
Het doel van deze behandeling is de pijngeleiding te blokkeren, zodat de pijn zal gaan afnemen. Er zijn twee manieren om het ganglion te behandelen:Soms is een proefbehandeling nodig om te testen of deze behandeling voor u effect zal hebben. U hoort van de specialist welke behandeling u krijgt.

Risico’s: Punctie van de endeldarm, infectie

Hoe kunt u zich voorbereiden? Hoe verloopt de behandeling?
Bij een proefblokkade wordt de pijngeleiding onderbroken voor een aantal uren, deze behandeling is dus tijdelijk. Een proefblokkade is noodzakelijk om te kijken of de behandeling voor u effect zal hebben. Voor een proefblokkade is het dus belangrijk om pijn te hebben op de dag van de behandeling, omdat u anders niet kunt beoordelen of uw pijn vermindert. Als u op de dag van of dagen voor de behandeling geen pijn heeft, neem dan contact met ons op.

Proefbehandeling
De behandeling vindt plaats op de behandelkamer van het pijncentrum. Voor de behandeling ligt u op uw buik op een röntgendoorlaatbare tafel. Onder röntgendoorlichting plaatst de arts een naald bij het Ganglion Impar. De huid wordt van tevoren verdoofd. Met behulp van röntgendoorlichting en contrastvloeistof bepaalt de arts de exacte positie van de naaldpunt. Wanneer de naald goed is geplaatst, spuit de arts een verdovingsvloeistof in. Deze stelt de pijngeleiding tijdelijk buiten werking. door de pijnconsulent. Belangrijk is dat u dan kunt aangeven of de pijn is verminderd. Als de proefblokkade het gewenste effect heeft opgeleverd, zal de arts u een definitieve blokkade voorstellen.

Definitieve blokkade

Een definitieve blokkade heeft als doel de pijngeleiding voor langere tijd uit te schakelen. Een definitieve blokkade kan op 2 manieren worden uitgevoerd. Tijdsduur
De duur van de behandeling is ongeveer 15-30 minuten.

Na de behandeling
Na de behandeling wordt u weer naar de patiëntenkamer teruggebracht en daar blijft u een half uur liggen. Daarna mag u naar huis. U wordt afgeraden zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis.

Naar huis: waar moet u op letten? Contact
U kunt het secretariaat van de polikliniek Pijngeneeskunde bereiken op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.15 – 11.15 uur via telefoonnummer 0543 – 54 42 00. In het geval van spoed, mag u ons natuurlijk ook buiten deze tijden bellen.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is te vinden op: folders.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: ane826 versie mrt 25


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |