Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Gastroscopie

Gastroscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In deze folder leest u meer over het onderzoek gastroscopie, een maagonderzoek.

Gastroscopie
Letterlijk vertaald betekent gastroscopie het bekijken( scopie) van de maag (gastro). Bij een gastroscopie wordt uw slokdarm, maag en het eerste gedeelte van uw dunne darm (twaalfvingerige darm) bekeken. Hierdoor kunnen mogelijke afwijkingen worden vastgesteld of worden uitgesloten. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een endoscoop. Dit is een flexibele, deels bestuurbare slang. In de slang bevindt zich een kijker met een klein lampje dat de binnenkant van de maag/darm verlicht. De arts brengt deze endoscoop in via uw mond.

Waar melden
U kunt zich melden bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5). Het onderzoek vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4).

Voorbereiding

Nuchter
Om goed zicht te hebben tijdens het onderzoek is het belangrijk dat uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm goed schoon zijn. Daarvoor moet u nuchter zijn. U mag de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer eten of drinken. Is uw afspraak ’s middags dan mag u om 8.00 uur nog een kop thee met een beschuit. Daarna mag u niet meer eten of drinken. U mag wel uw tanden poetsen.

Medicijngebruik
Als u Diabetes Mellitus (suikerziekte) heeft is het belangrijk om met de arts die het onderzoek aanvraagt (uw huisarts of specialist) uw medicijnen voor de dag van het onderzoek te bespreken. Deze moet waarschijnlijk aangepast worden.
De overige medicatie die u echt nodig heeft mag u innemen met een klein slokje water. Als dit kan wachten tot na het onderzoek dan heeft dit de voorkeur.

Het onderzoek
Kort voordat het onderzoek begint krijgt u een drankje (dit is om schuimvorming in de maag tegen te gaan). Eventuele prothesen (kunstgebit, bril, gehoorapparaat) kunt u af of uit doen in de onderzoekskamer. Het meenemen van een eigen bakje/doosje voor kunstgebitten of gehoorapparaten is handig. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. De met een speciale gelei ingesmeerde slang wordt door de arts via de mond gebracht tot in de maag en de twaalfvingerige darm. Om de lege maag te ontplooien voor een beter zicht, wordt lucht ingeblazen. U kunt last krijgen van boeren en speeksel. Soms kan de arts besluiten om tijdens het onderzoek stukjes slijmvlies( biopsie) weg te nemen voor verder microscopisch onderzoek.
Dit gebeurt via de ingebrachte scoop en is niet pijnlijk.

Kalmerend middel
Mocht u voor het onderzoek een rustgevend middel willen hebben dan dient u vooraf contact op te nemen met de polikliniek zodat er een vragenlijst en/of intake gesprek plaats kan vinden. Op de dag van het onderzoek wordt u dan een aantal uurtjes opgenomen en mag u nadien NIET meer zelf auto rijden.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Nazorg
Na het maagonderzoek kunt u nog wat last hebben van keelpijn en een opgeblazen gevoel. U mag dan meteen weer eten en drinken. Soms wil de arts voor het onderzoek een keelverdoving geven. In dat geval krijgt u instructies wanneer u weer mag eten/drinken.

Uitslag
De arts geeft u direct na het onderzoek een voorlopige uitslag. De resultaten van het totale onderzoek worden u medegedeeld tijdens de controleafspraak op de polikliniek of via de huisarts. De uitslag van de biopsie is na ongeveer 10 dagen bekend.

Verhinderd en vragen

Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met polikliniek Interne Geneeskunde, telefoonnummer: 0543 54 43 00 of met polikliniek Maag-, darm- en leverziekten (MDL), telefoonnummer: 0543 54 42 26. Ook als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u gebruik maken van één van deze telefoonnummers.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun137 versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |