Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Gastroscopie met dagopname

Gastroscopie met dagopname

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In deze folder leest u meer over het onderzoek gastroscopie. Dit is een maagonderzoek.

Gastroscopie
Letterlijk vertaald betekent gastroscopie het bekijken (scopie) van de maag (gastro). Bij een gastroscopie wordt uw slokdarm, maag en het eerste gedeelte van uw dunne darm (twaalfvingerige darm) bekeken. Hierdoor kunnen mogelijke afwijkingen worden vastgesteld of worden uitgesloten. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een endoscoop. Dit is een flexibele, deels bestuurbare slang. In de slang bevindt zich een kijker met een klein lampje dat de binnenkant van de maag/darm verlicht. De arts brengt deze endoscoop in via uw mond. Het onderzoek duurt ongeveer 10-15 minuten.

Voorbereiding
Om goed zicht te hebben tijdens het onderzoek is het belangrijk dat uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm goed schoon zijn. Daarvoor moet u nuchter zijn. U mag de avond voor het onderzoek vanaf 24:00 uur niet meer eten of drinken. Is uw afspraak ’s middags dan mag u tot 9:30 uur nog een kop thee met een beschuit. Daarna mag u niet meer eten of drinken.

Medicijngebruik
Als u Diabetes Mellitus heeft is het belangrijk om met de arts die het onderzoek aanvraagt, uw medicijnen voor de dag van het onderzoek te bespreken. Sommige medicijnen mag u voorafgaand aan het onderzoek niet innemen. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk om ook dit te bespreken met de arts die het onderzoek aanvraagt.

Let op:
Bent u woonachtig op een varkens- , vleeskalveren- of vleeskuikenhouderij, of bent u beroepsmatig in contact met deze dieren, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de secretaresse van de polikliniek. Ook willen wij graag weten of u minder dan 2 maanden geleden in een buitenlands ziekenhuis bent behandeld. Dit is vanwege de ziekenhuisbacterie: MRSA.

Dag van het onderzoek
Op de afgesproken tijd kunt u zich melden bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5). Het onderzoek vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4). Er volgt een opnamegesprek met de verpleegkundige en zij brengt een infuusnaaldje in. U mag in uw eigen kleding op bed gaan liggen.

Wij u uw afsprakenkaart en een geldig legitimatiebewijs meenemen? Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.

Het onderzoek
Vanwege het kalmeringsmiddel krijgt u een knijpertje op uw vinger. Dit registreert het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartslag. Tevens krijgt u een bloeddrukmeter om. Eventuele prothesen (kunstgebit, bril, gehoorapparaat) kunt u af of uit doen in de onderzoekskamer.

Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij. De met een speciale gelei ingesmeerde slang wordt door de arts via de mond ingebracht tot in de maag en de twaalfvingerige darm. Om de lege maag te ontplooien voor een beter zicht, wordt lucht ingeblazen. U kunt last krijgen van opboeren en speeksel. Soms kan de arts besluiten om tijdens het onderzoek stukjes slijmvlies weg te nemen voor verder microscopisch onderzoek. Dit gebeurt via de ingebrachte scoop en is niet pijnlijk.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 10-15 minuten.

Nazorg
Na het maagonderzoek komt u weer terug op de uitslaapruimte en blijft daar nog even ter observatie. U kunt nog wat last hebben van keelpijn en een opgeblazen gevoel. U mag dan weer eten en drinken. Als u goed wakker bent kunt u weer naar huis. Dit kan echter niet op eigen gelegenheid vanwege het kalmeringsmiddel. U dient zelf voor vervoer te zorgen. U mag de eerste 12 uur na het onderzoek niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer en geen alcohol innemen.

Uitslag
De arts die het onderzoek doet, geeft u direct na het onderzoek een voorlopige uitslag. Als er stukjes slijmvlies voor verder onderzoek zijn weggenomen, dan is de uitslag daarvan na ongeveer een week bekend. De resultaten van het totale onderzoek worden u met u besproken tijdens de controleafspraak op de polikliniek of het is mogelijk dat u de uitslag via uw huisarts hoort.

Verhinderd en vragen
Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met polikliniek Interne Geneeskunde, telefoonnummer: 0543 54 43 00 of met polikliniek Maag-, darm- en leverziekten (MDL), telefoonnummer: 0543 54 42 26. Ook als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u gebruik maken van één van deze telefoonnummers.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun137a versie jan 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |