Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Plastische chirurgie

Gebroken hand

Gebroken hand

Handfractuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Fracturen van de botten in de hand beslaan ongeveer een derde van alle fracturen. Fracturen van het middenhandsbotje, dat leidt naar de pink, zijn algemeen bekend als de 'boxer-fractuur'. De botten in de hand kunnen breken bij de knokkel, in het midden en bij de pols.

Gebroken vinger of vingerfractuur

Hoewel een gebroken vinger een kleine verwonding lijkt, kan het zonder behoorlijke behandeling grote complicaties geven. De botten in een normale hand zitten precies op hun plaats, waardoor uw hand veel speciale functies kan vervullen zoals het vasthouden van een pen en het bewegen van kleine objecten in uw handpalm. Wanneer een vingerbot breekt, kan uw hele hand ontzet worden. Zonder behandeling kan uw gebroken vinger stijf en pijnlijk worden.

Symptomen

Symptomen van een gebroken handbot of vinger zijn: zwelling, gevoeligheid, vervorming, de vinger niet kunnen bewegen, verkorte vinger, ingedrukte knokkel. Bij een gedeeltelijke vuist (grijpbeweging rond een tennisbal) schuiven er vingers over elkaar.

Diagnose en behandeling

Uw arts zal röntgenfoto's laten maken om de locatie en het type van de fractuur te bepalen. Het lichamelijk onderzoek kan ook uit een aantal bewegingstests bestaan en een onderzoek naar het gevoel in de vingers om te kijken of er schade is aan de zenuwen. Meestal kan de arts de botten zonder operatie weer op de juiste plaats krijgen. Dan wordt er een gipsverband, spalk of brace aangebracht om de zaak te fixeren en alles op zijn plaats te houden. Het gipsverband loopt waarschijnlijk van uw vingertoppen, langs uw pols en bijna helemaal tot aan uw elleboog om ervoor te zorgen dat de handbotten op hun plaats blijven.

Na een week komt u terug voor nieuwe röntgenfoto's om er zeker van te zijn dat alle botten nog op de juiste plaats zitten. Gebruikelijk is dat u 3 à 4 weken het gipsverband om heeft, maar u kunt al met voorzichtige oefeningen beginnen na 3 weken. Na de genezing kan uw vinger iets korter zijn, maar dat hoeft geen invloed te hebben op het functioneren van uw hand en vinger.

Operatieve mogelijkheden
Bij sommige handfracturen moeten de botten chirurgisch (operatief) worden gestabiliseerd en op de juiste plaats gebracht. Dit is meestal als de botten door de huid naar buiten steken, de botten niet op hun plaats blijven of als de breuk een gevolg is van een letterlijk verpletterend ongeluk. De specialist implanteert draadjes, schroeven of platen in de hand om de fractuur op de juiste plaats te houden. Een verdraaiing van het bot tijdens het genezingsproces kan leiden tot verliezen van functionaliteit van hand en/of vingers.

Nadat het bot genezen is moeten de implantaten soms operatief verwijderd worden. Soms kunnen ze ook blijven zitten. Onderzoek naar implantaten die vanzelf worden afgebroken in het lichaam is in volle gang.

Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Mogelijke voorkomende complicaties zijn: infectie, nabloeding en/of zenuwbeschadiging.

Specifieke complicaties bij de operatie kunnen zijn:
Na de operatie
Na de operatie vertelt de plastisch chirurg u wat er bij u is gedaan. Uw hand is ingegipst om bewegingen te beperken en uw hand rust te geven. Tevens geven arts en fysiotherapeut u instructies over de nabehandeling van de hand; welke oefeningen goed zijn en welke bewegingen u moet vermijden. Leest u hiervoor ook de folder Adviezen na hand- en polsletsel.

Uw arts kan u mogelijk terug laten komen om te kijken of de hand niet verstijft en samentrekt (contractuur) tijdens het genezingsproces. Na de genezing kunt u wat last hebben van stijfheid in de handgewrichten door de lange periode van immobilisatie (niet kunnen bewegen). Eventueel moet u oefeningen doen, al dan niet in samenwerking met een fysiotherapeut.

Aanvullende informatie

Meer informatie over een gebroken hand vindt u op de volgende websites:
Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u zich contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.

Wanneer zich thuis, binnen 24 uur na ontslag, problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 54 45 55.

In andere gevallen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie of met uw huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc185 versie jun 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |