Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Gebroken hand

Gebroken hand

Handfractuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Fracturen van de botten in de hand beslaan ongeveer een derde van alle fracturen. Fracturen van het middenhandsbotje, dat leidt naar de pink, zijn algemeen bekend als de 'boxer-fractuur'. De botten in de hand kunnen breken bij de knokkel, in de hand bij de vingers.

Gebroken vinger of vingerfractuur

Hoewel een gebroken vinger een kleine verwonding lijkt, kan het zonder behoorlijke behandeling grote complicaties geven. De botten in een normale hand zitten precies op hun plaats, waardoor uw hand veel speciale functies kan vervullen zoals het vasthouden van een pen en het bewegen van kleine objecten in uw handpalm. Wanneer een vingerbot breekt, kan uw hele hand ontzet worden. Zonder behandeling kan uw gebroken vinger stijf en pijnlijk worden.

Symptomen

Symptomen van een gebroken handbot of vinger zijn: zwelling, gevoeligheid, vervorming, de vinger niet kunnen bewegen, verkorte vinger, ingedrukte knokkel. Bij het maken van een vuist kunnen de vingers gaan scharen.

Diagnose en behandeling

Uw arts zal röntgenfoto's laten maken om de locatie en het type van de fractuur te bepalen. Het lichamelijk onderzoek kan ook uit een aantal bewegingstests bestaan en een onderzoek naar het gevoel in de vingers om te kijken of er schade is aan de zenuwen. Meestal kan de arts de botten zonder operatie weer op de juiste plaats krijgen, waarna er een gipsverband, spalk of brace wordt aangebracht.

Na een week komt u terug voor nieuw gips en nieuwe röntgenfoto's om er zeker van te zijn dat alle botten nog op de juiste plaats zitten. Gebruikelijk is dat u 3 à 4 weken het gipsverband om heeft. Na de genezing kan uw vinger iets korter zijn, maar dat hoeft geen invloed te hebben op het functioneren van uw hand en vinger.

Operatieve mogelijkheden
Bij sommige handfracturen moeten de botten met een operatie worden gestabiliseerd met pennetjes of plaatjes en schroeven. Nadat het bot genezen is moet dit soms operatief verwijderd worden. Soms kunnen ze ook blijven zitten. Onderzoek naar implantaten die vanzelf worden afgebroken in het lichaam is in volle gang.

Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Mogelijke complicaties zijn:Na de operatie
Uw hand is ingegipst om bewegingen te beperken en uw hand rust te geven. De handtherapeut begeleidt u bij de oefeningen na de operatie.

Na 1 - 2 weken komt u terug voor nieuw gips en controle van uw hand. Als er pennetjes uitsteken, worden deze meestal na 3 - 4 weken verwijderd op de polikliniek.

Aanvullende informatie

Meer informatie over een gebroken hand vindt u op de volgende websites:
Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u zich contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.45 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc185 versie jun 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |