Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp (SEH)

Gebroken middenhandsbeentje

Gebroken middenhandsbeentje

Behandeling via Virtual Fracture Care app

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft een breuk in het vijfde middenhandsbeentje (metacarpalia). De breuk zit in de buurt van de knokkel van uw pink. We behandelen deze breuk met tape en drukverband. In deze folder leest u wat een gebroken vijfde middenhandsbeentje precies is en hoe de behandeling verloopt.

Samenvatting
 • U heeft een breuk in het middenhandsbeentje van uw pink.
 • Deze breuk herstelt doorgaans zonder restklachten.
 • We maken geen standaard poliklinische controle afspraak, deze is over het algemeen niet nodig.
 • U kunt het drukverband in de eerste week verwijderen zodra de pijn dit toelaat. De buddy tape kunt u na de eerste en voor de derde week verwijderen indien de pijn dit toelaat.
 • Het is belangrijk om uw vinger te bewegen zodra dit kan, om stijfheid te voorkomen.
 • Geschikte oefeningen vindt u in deze folder of in de app.
 • Als er tijdens het herstel vragen of problemen zijn, kunt u op werkdagen tussen 9.00 - 15.00 uur contact met ons opnemen via de Breuklijn van het SKB: 0543 - 54 40 65.

De behandeling
Een gebroken middenhandsbeentje komt vaak voor. We behandelen u met tape, ook wel buddy tape genoemd, of er wordt een buddyloop gemaakt van klittenband. Daarnaast krijgt u drukverband om de breuk te ondersteunen. Zo heeft u minder pijn en geneest de breuk het snelst.
Gebroken middenhandsbeentje

TijdBehandeling
0-1 week
 • Drukverband verwijderen zodra de pijn dit toelaat.
 • Buddy tape blijven dragen.
1-3 weken
 • Buddy tape verwijderen zodra de pijn dit toelaat.
3-6 weken
 • Hand vrij bewegen.
Na 6 weken
 • U mag weer sporten en gymmen.

Instructies

Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing:
De breuk zit dicht bij uw gewricht. Begin zo snel mogelijk met bewegen om te voorkomen dat uw hand stijf wordt (risicofactor bij deze breuk). Oefeningen kunt u vinden in de app en achteraan de folder.

Herstel
Vervangen drukverband
In het filmpje ‘Aanleggen drukverband en buddytape gebroken 5e middenhandsbeentje’ in de app kunt u zien hoe u zelf een nieuw drukverband kunt omdoen als dat nodig is. De materialen hiervoor kunt u hergebruiken of kopen bij een drogist.

Oefeningen
Na een breuk van de vingers kan stijfheid en krachtsverlies optreden. Onderstaande oefeningen helpen om dit tegen te gaan.

Instructies
Volg onderstaande instructies:
Masseren van de vingers
U kunt het beste beginnen met het masseren van de vinger(s). Hier kunt u in principe direct mee beginnen. Heeft u genezen littekens, dan kunt u deze ook voorzichtig masseren. Zie voor de oefening het filmpje in de app ‘Masseren en los maken van de hand’.

Buigen en strekken van de vingers
Bij deze oefening buigt en strekt u de vingers. U kunt direct beginnen met oefenen, als de pijn dit toelaat. Er zijn twee vormen van oefenen, passief en actief oefenen. U begint met passief oefenen, dat wil zeggen dat u de vingers buigt en strekt met hulp van uw andere hand. Daarna kunt u actief oefenen, dat wil zeggen dat u zonder hulp van uw andere hand de vingers buigt en strekt. Zie voor de oefening het filmpje in de app ‘vinger oefeningen: flexie en extensie’.

Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de Breuklijn van het SKB via 0543 - 54 40 65. De Breuklijn is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 15.00 uur.

App Virtual Fracture Care
In onze app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als de Google Store (Android) vinden. U kunt ook de QR-code hieronder scannen met de camera op uw mobiele telefoon. U wordt dan automatisch naar de app verwezen.
QR code

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: seh417 versie mei 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |