Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde

Informatie over het gebruik van progesteron tijdens de zwangerschap

Informatie over het gebruik van progesteron tijdens de zwangerschap

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Als je deze folder leest, heeft je verloskundige of gynaecoloog je erop gewezen dat je een verhoogd risico hebt op vroeggeboorte in je huidige zwangerschap. In deze folder wordt uitgelegd hoe je de kans op vroeggeboorte kunt verminderen.

Verhoogd risico op een vroeggeboorte
De uitgerekende datum van een zwangerschap komt overeen met 40 weken zwangerschapsduur. Een bevalling voor 37 weken noem je een vroeggeboorte. In Nederland bevallen jaarlijks ongeveer 12.000 zwangeren voor 37 weken, waarvan 1500 door spontane vroeggeboorte voor 32 weken. Spontane vroeggeboorte is in Nederland de belangrijkste oorzaak van korte- en langetermijncomplicaties bij kinderen. Dagelijks gebruik van progesteron vaginaal wordt aangeraden aan zwangere vrouwen met een verhoogd risico op vroeggeboorte voor 37 weken.

Progesteron wordt aangeraden aan vrouwen die een verhoogd risico lopen op een vroeggeboorte. Vrouwen die in aanmerking komen voor progesterongebruik worden in twee groepen ingedeeld:
De werking
Progesteron is een geslachtshormoon tijdens de zwangerschap dat door de placenta wordt geproduceerd. Het gebruik van extra progesteron verkleint de kans op vroeggeboorte.

Het effect in cijfersWanneer mag je geen progesteron gebruiken?
Er kunnen specifieke redenen zijn waarom je geen progesteron mag gebruiken. Je verloskundig zorgverlener zal deze redenen altijd met je bespreken.
Bijwerkingen
Het gebruik van vaginale progesteron in de zwangerschap is veilig voor moeder en kind. Bijwerkingen kunnen echter optreden (zie hiervoor ook de bijsluiter). De volgende bijwerkingen komen zelden voor: pijnlijke of gespannen borsten, hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid. Deze bijwerkingen komen zeer zelden voor (bij minder dan 1 op de 100 mensen): vaginale schimmelinfectie, stemmingsveranderingen, vasthouden van vocht, overgevoeligheid (zoals vaginale branderigheid) en trombose. Informeer je verloskundige/gynaecoloog als je bijwerkingen vermoedt. Er zijn geen schadelijke effecten van progesteron gemeld voor de baby. De effecten op lange termijn zijn nog niet bekend.

Het gebruik
Als je ervoor kiest om progesteron te gebruiken, zal je verloskundig zorgverlener je progesteron vaginale tabletten van 200 mg voorschrijven. Deze vaginale tabletten moeten dagelijks worden gebruikt tussen de 16e en 36e week van de zwangerschap. We adviseren om het progesteron voor het slapengaan in de vagina in te brengen. Het tablet zal oplossen, waardoor je mogelijk meer vaginale afscheiding zult ervaren.

Overige voorzorgsmaatregelen

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


De inhoud van deze folder is ontleend aan het Máxima Medisch Centrum (Veldhoven)




Foldernummer: vlk353 versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |