Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Gebruik van Ustekinumab (Stelara®) bij de ziekte van Crohn

Gebruik van Ustekinumab (Stelara®) bij de ziekte van Crohn

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw specialist heeft u Ustekinumab (Stelara) voorgeschreven. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. Lees daarom behalve deze folder ook de bijsluiter van de apotheek. Deze folder geeft algemene informatie over Ustekinumab.

Wat is ustekinumab
Ustekinumab is een geneesmiddel dat eenmalig via een infuus wordt toegediend en hierna als onderhoud in de vorm van injecties die onderhuids worden toegediend. Het wordt toegepast bij de behandeling van onder andere de ziekte van Crohn en Colitis. Ustekinumab is een medicijn dat bepaalde ontstekingseiwitten in het lichaam remt. Het behoort tot de groep 'interleukine-remmers'. Het doel van de behandeling is het onderdrukken van de ontstekingsreacties in uw darmen.

Indien ustekinumab een gunstig effect heeft, kunt u het jarenlang blijven gebruiken. Het is daarbij belangrijk dat u het middel blijft gebruiken, in de door de arts voorgeschreven hoeveelheid, tenzij u bijwerkingen ervaart of uw arts u anders adviseert.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen
U kunt Ustekinumab in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Vertel uw huisarts of specialist altijd welke geneesmiddelen u gebruikt.

Wijze van gebruik
Ustekinumab wordt toegediend via een infuus op de afdeling Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG). U bent dan 2 tot 3 uur in het ziekenhuis. 8 weken later start u met één onderhuidse injectie van 90 mg. Gevolgd door een tweede injectie elke 8 of 12 weken, meestal begint u met een injectie om de 8 weken.

In de meeste gevallen zal uitleg en de eerste toediening van Ustekinumab onderhuidse injecties plaatsvinden door een verpleegkundige, hierna kunt u zelf thuis uw injecties om de 8 weken toedienen.

Extra informatie
Bewaar deze folder en onderstaande vragenlijst. Zijn er één of meer vragen met 'ja' beantwoord, dan moet u contact opnemen met de behandelend arts om te vragen of de toediening met Ustekinumab gegeven mag worden.Ja
Nee
1
Heeft u de afgelopen 5 dagen koorts gehad > 38,5 °C?


2
Heeft u de afgelopen 5 dagen keelpijn gehad?


3
Heeft u de afgelopen 5 dagen diarree gehad, anders dan veroorzaakt door de aandoening waar u voor behandeld wordt?


4
Heeft u huidinfecties, zoals uitslag, steenpuisten, wonden of een koortslip?


5
Bent u op dit moment verkouden?


6
Heeft u pijn bij het plassen?


7
Heeft u de laatste week antibiotica gebruikt?


8
Bestaat de kans dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie of dat u wordt behandeld bij de tandarts?


9
Bent u recent op reis geweest, bijvoorbeeld naar een niet-westers land?


10
Heeft u last van verlies van gezichtsvermogen of dubbel zien?


11
Heeft u recent een vaccinatie gehad of verwacht u binnenkort een vaccinatie te krijgen? Bijvoorbeeld de griepprik?


12
Heeft u bijwerkingen gehad tijdens of na het vorige infuus?
Mogelijke bijwerkingen
In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van Ustekinumab die ooit zijn voorgekomen. De meest voorkomende zijn:
In sommige gevallen:
Heeft u veel last van bijwerkingen, staak dan het gebruik van dit middel en neem contact op met uw specialist of de verpleegkundig specialist.

Neem direct contact op met uw specialist of huisarts als u:
U kunt een specialist tijdens kantooruren bereiken via het secretariaat Interne Geneeskunde, MDL, op telefoonnummer: 0543 54 43 00.

Controles
Voorafgaand aan uw controlebezoek bij uw specialist vindt bloedonderzoek plaats. De uitslag van de onderzoeken is na enkele dagen bij uw specialist bekend. U hoeft niet te bellen of langs te komen voor de uitslag. Uw specialist neemt contact met u op als de uitslag van de onderzoeken afwijkend is.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
In het algemeen wordt gestreefd naar het beperken van het medicatiegebruik tijdens zwangerschap of actuele zwangerschapswens. Meestal wordt Ustekinumab niet gebruikt tijdens een zwangerschap. Er kunnen echter redenen zijn waarom in individuele gevallen toch wordt gekozen voor medicamenteuze behandeling. Overleg daarom met uw specialist indien u een kinderwens heeft (dit geldt ook voor mannen) of zwanger bent.

Vaccinaties
Niet alle vaccinaties mogen worden gegeven tijdens het gebruik van Ustekinumab. Overleg daarom altijd met uw specialist als u een vaccinatie nodig heeft. De griepprik is veilig en wordt ook geadviseerd door uw specialist, echter bij voorkeur niet in de week voor, van, en na Ustekinumab.

Aanvullende informatie
Graag attenderen wij u op de volgende zaken:
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tenslotte
U heeft recht op juiste en volledige informatie. Pas als u voldoende inzicht heeft, kunt u weloverwogen toestemming geven voor een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek. Als iets u niet geheel duidelijk is, vraagt u de behandelend specialist of verpleegkundige dan om nadere uitleg. U kunt hiervoor het best een (telefonische) afspraak maken bij het secretariaat.

Vragen
Indien u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u deze stellen aan de specialist of verpleegkundige. De specialist kunt u bereiken via de polikliniek Interne Geneeskunde. De polikliniek is elke werkdag van 8.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 43 00. Het telefoonnummer van de DIG is: 0543 54 46 44


Foldernummer: int265 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |