In overleg met de neuroloog krijgt u een recept mee voor Midazolam neusspray om te gebruiken bij een epileptische aanval (insult). Midazolam (HCL) behoort tot de geneesmiddelgroep benzodiazepinen. Dit geneesmiddel beïnvloedt prikkels in de hersenen die epileptische aanvallen kunnen oproepen. Midazolam wordt daarom gebruikt om epileptische aanvallen te stoppen.
Midazolam neusspray wordt in de neus verneveld, waardoor de werkzame stof snel via het neusslijmvlies in het bloed wordt opgenomen. De werking begint binnen enkele minuten. Midazolam is verkrijgbaar in 0,5 mg per dosis neusspray en 2,5 mg per dosis neusspray.
Hieronder vindt u alvast de inhoud van de bijsluiter. Leest u ook de bijsluiter van uw eigen neusspray voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Er kunnen wijzigingen zijn opgetreden.
Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer nodig. Heeft u na het doorlezen nog vragen? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Geef dit geneesmiddel niet door aan anderen, want het is alleen aan u voorgeschreven. Het kan schadelijk zijn voor anderen, ook al hebben zij dezelfde klachten als u.
Krijgt u veel last van een van de bijwerkingen die verderop in de folder staan? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Wanneer u dit geneesmiddel niet mag gebruiken of u er extra voorzichtig mee moet zijnWanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?- Als u allergisch of overgevoelig bent voor Midazolam HCl, voor stoffen die hierop lijken (andere benzodiazepinen zoals diazepam, lorazepam, oxazepam en temazepam) of voor één van de andere stoffen die in dit geneesmiddel zitten. Deze stoffen kunt u vinden verderop in deze folder.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit geneesmiddel?- Als u slaap-apneu heeft (het kortdurend stoppen van de ademhaling tijdens de slaap).
- Als u een lever- of nierfunctiestoornis heeft.
- Als u een verminderde werking van het hart of de longen heeft.
Gebruik andere geneesmiddelen Gebruikt u naast Midazolam neusspray nog andere geneesmiddelen of heeft u dat kort geleden nog gedaan? Vertel dat dan aan uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die u zonder voorschrift kunt kopen.
Een wisselwerking kan optreden met de volgende geneesmiddelen:- andere geneesmiddelen die het reactievermogen verminderen. De combinatie kan slaperigheid en sufheid veroorzaken.
Onderstaande geneesmiddelen kunnen de werking van Midazolam versterken:- bepaalde anti-retrovirale geneesmiddelen (aidsremmers);
- bepaalde geneesmiddelen tegen depressie, zoals fluoxetine en fluvoxamine;
- bepaalde antibiotica, zoals erytromycine en claritromycine;
- bepaalde geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten, zoals diltiazem, verapamil en atorvastatine (cholesterolverlager);
- cimetidine (maagzuurremmer);
- geneesmiddelen tegen schimmelinfecties, zoals fluconazol, itraconazol, ketoconazal, posaconazol en voriconazol.
Onderstaande geneesmiddelen kunnen de werking van Midazolam verminderen:- geneesmiddelen tegen epilepsie, zoals carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne en primidon;
- geneesmiddelen tegen tuberculose zoals rifampicine en rifabutine.
Raadpleeg in deze gevallen uw arts of apotheker.
Waarop moet u letten met eten, drinken en alcohol?Alcohol en Midazolam kunnen elkaars effecten versterken. Grapefruitsap kan de effecten van Midazolam versterken.
Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheidBent u zwanger, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt.
Rijvaardigheid en het gebruik van machinesDit geneesmiddel kan de rijvaardigheid of de bekwaamheid om machines te gebruiken beïnvloeden. Bestuur daarom geen voertuig en gebruik geen machines tot 8 uur na het gebruiken van deze neusspray. Vraag uw arts wanneer u (weer) een voertuig kunt besturen of een machine mag gebruiken. Houd ook rekening bij sport en spel als dit geneesmiddel door een kind wordt gebruikt.
Gebruiksaanwijzing geneesmiddelGebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Van uw arts krijgt u de juiste dosering door.
De gebruikelijke dosering is:
Midazolam (als HCl) 0,5 mg/dosis neusspray- Kinderen 2,5 - 5 kg: 1 spray
- Kinderen 5 - 12,5 kg: 2 sprays (1x per neusgat)
Midazolam (als HCl) 2,5 mg/dosis neusspray- Kinderen 12,5 - 25 kg: 1 spray
- Kinderen >25 kg en volwassenen: 2 sprays (1x per neusgat)
Of volgens advies neuroloog.
Wijze van gebruik:
- Het flesje kan zowel rechtop als ondersteboven worden gebruikt.
- Verwijder de vergrendeling.
- Houd de verstuiver vast tussen duim en wijsvinger en verwijder de beschermdop.
- Druk het pompje vervolgens een paar keer in, totdat een fijne nevel uit de neusverstuiver komt.
- Til het hoofd van een liggende patiënt iets op.
- Breng de neusverstuiver in één neusgat en druk het pompje 1 keer in. Wanneer u 2 sprays moet toedienen, dien dan de 2e spray toe in het andere neusgat. Spoel na gebruik de buitenkant van de neusverstuiver goed schoon met water en plaats de beschermdop en de vergrendeling terug.
Spoel na gebruik de buitenkant van de neusverstuiver goed schoon met water en plaats de beschermdop en de vergrendeling terug.
Als u te veel van dit geneesmiddel heeft gebruiktAls u teveel Midazolam neusspray heeft gebruikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker.
Als u stopt met het gebruik van dit geneesmiddelAls u de neusspray langer dan enkele weken dagelijks of bijna dagelijks heeft gebruikt, kunnen ontwenningsverschijnselen optreden bij stoppen. Raadpleeg dan uw arts.
Mogelijke bijwerkingenZoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.
Bijwerkingen die kunnen voorkomen, zijn:
- prikkelend tot stekend gevoel in de neus en keel direct na toediening;
- tranende ogen en loopneus;
- schorre keel en een bittere smaak in de mond;
- aanhoudende pijn in de neus;
- maag-darmklachten, zoals misselijkheid, verstopping en hikken;
- verwardheid, moeheid, sufheid, slaperigheid, hoofdpijn, duizeligheid;
- verminderde coördinatie en spierzwakte;
- tijdelijk geheugenverlies, overdreven gevoel van welbehagen (euforie);
- waarnemingen van dingen die er niet zijn (hallucinaties);
- wazig zien of dubbelzien, droge ogen;
- droge mond, zweten en hartkloppingen;
- incontinentie voor urine of juist moeilijk kunnen plassen;
- tegenstrijdige reacties (voornamelijk bij ouderen), zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid, nachtmerries en agitatie;
- jeuk, huiduitslag, bultjes.
Krijgt u veel last van een van de bijwerkingen? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Bewaaradvies geneesmiddelBuiten het zicht en bereik van kinderen houden. De bewaarcondities zijn vermeld op het etiket. Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op het etiket. Let ook op de houdbaarheid na openen.
Spoel overgebleven geneesmiddelen niet door de gootsteen of het toiilet en gooi ze niet in de vuilnisbak. Vraag uw apotheker wat u moet doen met geneesmiddelen die u niet meer gebruikt.
Inhoud van de verpakking en overige informatieWelke stoffen zitten er in dit geneesmiddel?- De werkzame stof in dit geneesmiddel is Midazolam hydrochloride.
- De andere stoffen in de Midazolam 0,5 mg/dosis neusspray zijn propyleenglycolen gezuiverd water.
- De andere stoffen in de Midazolam 2,5 mg/dosis neusspray zijn benzylalcohol, propyleenglycol en gezuiverd water.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Neurologie, 0543 54 45 25 of met het secretariaat van de polikliniek Neurologie. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 45 20. Uiteraard kunt u ook bij uw apotheker terecht.
Leest u ook de bijsluiter van de apotheek goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl