Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Reumatologie


Gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers

Gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers

NSAID’s


Algemeen
NSAID’s (Niet Steroïde Anti Inflammatoire Drug) zijn ontstekingsremmende pijnstillers. Deze medicijnen werken vooral pijnstillend en door de wijze waarop ze in het lichaam werken hebben ze daarnaast ook vaak een gunstige invloed op (ochtend-)stijfheid en soms ook een beetje op zwelling van de gewrichten.

Er zijn verschillende soorten NSAID’s. Vooraf is niet te zeggen op welk NSAID u goed zult reageren (en of u er bijwerkingen van krijgt). Daarom worden er, indien nodig, verschillende NSAID’s uitgeprobeerd.

Doel van de behandeling
Doel is verminderen van de pijn en de eventuele stijfheid in de gewrichten. De medicijnen nemen de oorzaak van de pijn/ontsteking niet weg, maar geven alleen verlichting van de klachten. Afhankelijk van de reden waarom u ze voorgeschreven hebt gekregen, gebruikt u de medicijnen kort, langdurig of alleen zo nodig.

Dosering
De dosering van een NSAID is afhankelijk van de soort die u gebruikt en het advies van uw arts. Neem de tabletten (of capsules) met ruim water in, tijdens of na de maaltijd.

Controles
Het hangt van u en uw situatie af of er controles nodig zijn als u een NSAID gebruikt. Dit bespreekt de arts met u.

Combinaties met andere medicijnen
NSAID’s worden erg vaak gecombineerd met anti-reumatische medicijnen, zoals bijvoorbeeld methotrexaat. Meestal is dat geen probleem. Over het algemeen kunt u NSAID’s ook in combinatie met andere geneesmiddelen gebruiken. Er zijn echter een aantal geneesmiddelen waarvan de werking door NSAID’s wordt beïnvloed. Uw arts wil daarom altijd weten welke medicijnen u verder gebruikt.

NSAID’s kunnen de werking van de volgende medicijnen beïnvloeden:
De laatstgenoemde drie medicijnen kunnen bij oudere mensen meer maag- en darmklachten geven in combinatie met NSAID’s.

Bewaren van NSAID’s
Bewaar de tabletten in de originele verpakking en buiten bereik van kinderen. U kunt NSAID’s het beste bij kamertemperatuur bewaren, De uiterste houdbaarheid staat op de verpakking. Bijvoorbeeld: Exp. 03/2017 betekent dat het middel tot eind maart 2017 te gebruiken is.
Breng overjarige medicijnen altijd terug naar de apotheek!

Bijwerkingen

Meestal treden er geen bijwerkingen op. Als er wel bijwerkingen optreden, dan zijn dat meestal:
In de bijsluiter kunt u zien dat er veel verschillende bijwerkingen op kunnen treden. Zetpillen kunnen dezelfde bijwerkingen als tabletten geven. Bijwerkingen zijn nooit helemaal te voorkomen. De arts probeert het risico op bijwerkingen zo klein mogelijk te houden door de juiste soort en dosering voor te schrijven en eventueel de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Als het risico op bijwerkingen te groot is, zal de arts u geen NSAID (meer) voorschrijven.

NSAID’s en maagbescherming
Een ernstige bijwerking die zelden voorkomt, is een maagzweer of een maagbloeding. Dit kan ineens optreden zonder voorafgaande klachten. Symptomen hiervan zijn bloedbraken, pikzwarte ontlasting en/of zeer heftige buikpijn. Neem in dat geval direct contact op met uw huisarts of reumatoloog.

Soms schrijft de arts een maagbeschermer voor om ernstige bijwerkingen van het maag-darmkanaal te voorkomen. In Nederland is er een richtlijn die aangeeft wanneer een maagbeschermer noodzakelijk is of wanneer dit moet worden overwogen. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld uw leeftijd, medicijngebruik, medische voorgeschiedenis en bijkomende ziekten. De arts kijkt naar uw persoonlijke situatie om te beoordelen of een maagbeschermer noodzakelijk is.

Voorzichtig zijn
Als de pompfunctie van het hart achteruitgaat of als de nieren minder goed werken dan dient u (meestal) te stoppen met het medicijn. Dit omdat de hart- en/of nierfunctie anders sneller achteruit kan gaan. Ook bij hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en in een aantal andere situaties, is het gebruik van NSAID’s af te raden.
Zorg daarom dat u uw reumatoloog op de hoogte stelt van nieuwe of veranderde problemen met uw gezondheid.

Kinderwens, zwangerschap en borstvoeding
Het is beter in een zwangerschap helemaal geen medicijnen te gebruiken, maar dat is niet altijd haalbaar. Enkele NSAID’s lijken in een bepaalde dosering, in een bepaald deel van de zwangerschap en/of bij borstvoeding te kunnen worden gebruikt.

Overleg bij zwangerschapswens/zwangerschap en borstvoeding daarom altijd met uw arts. De arts bekijkt dan of u kunt stoppen met de medicatie of dat de medicatie aangepast kan worden. Voor zover bekend is er bij mannen die NSAID’s gebruiken geen verhoogde kans op verminderde vruchtbaarheid of aangeboren afwijkingen bij het kind.

Vragen
Heeft u vragen, neemt u dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer:
0543 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu298 versie mei 18

PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®