Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Reumatologie


Gebruik van Sulfasalazine

Gebruik van Sulfasalazine

Salazopyrine EC


Inleiding
In deze folder kunt u lezen over het medicijn Sulfasalazine en waar u op moet letten wanneer u het gebruikt.

Doel van de behandeling
U gebruikt Sulfasalazine om de ontsteking in de gewrichten te remmen. De zwelling in de gewrichten, stijfheid en pijn nemen dan af. Dit kan de schade aan de gewrichten vertragen of voorkomen. Sulfasalazine begint pas te werken na 1-3 maanden. Het ontstekingsremmende effect kan langdurig aanhouden.

Dosering
Sulfasalazine is een medicijn in de vorm van tabletten van 500 mg. Sulfasalazine wordt meestal volgens een opbouwschema geslikt.
U kunt tabletten het best innemen tijdens de maaltijd met water. U moet de tabletten heel doorslikken. Bent u de tabletten vergeten in te nemen, dan is dat geen probleem en neemt u ze alsnog in. De volgende dag kunt u de Sulfasalazine weer op de voor u vaste momenten innemen.

Combinatie met andere medicijnen
U kunt Sulfasalazine in combinatie met bijna alle medicijnen gebruiken. Vertel uw huisarts, uw specialist en de trombosedienst echter altijd welke medicijnen u gebruikt, omdat er enkele medicijnen zijn waarvan de werking door Sulfasalazine wordt beïnvloed:
Als u pijnstillers/ NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers) gebruikt, kunt u deze blijven gebruiken.

Belangrijk: als u nieuwe medicijnen gebruikt, meld dit dan aan uw reumatoloog.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Voor zover tot op heden bekend is, heeft Sulfasalazine geen invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen. Bij mannen kan Sulfasalazine een verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Dit herstelt zich weer enkele maanden nadat gestopt wordt met gebruik van het middel. Het vermindert “zin om te vrijen” niet. Voor zover bekend is Sulfasalazine veilig voor het ongeboren kind, het is echter verstandig te overleggen met uw reumatoloog als u een zwangerschap overweegt. Sulfasalazine komt in de borstvoeding terecht. Als u borstvoeding geeft, mag u dit middel gebruiken tot een dosering van 2 gram per dag ( 4 tabletten per dag ).

Bewaren van Sulfasalazine
Bewaar de tabletten in de originele verpakking en buiten het bereik van kinderen.
U kunt Sulfasalazine het beste bij kamertemperatuur bewaren. De uiterste houdbaarheid staat op de verpakking. Bijvoorbeeld: Exp. 03/2015 betekent dat het middel tot eind maart 2015 te gebruiken is. Breng overjarige medicijnen altijd terug naar de apotheek!

Mogelijke bijwerkingen
De meest voorkomende zijn:
Bijwerkingen die soms voorkomen zijn:
Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij:
Controles
Vooral in het begin van de behandeling zal de reumatoloog u vragen regelmatig uw bloed te laten controleren. Dit om eventuele zeldzame stoornissen in de werking van de lever en/of in de aanmaak van het bloed in een vroeg stadium te ontdekken. De uitslag van het bloedonderzoek is na enkele dagen bij uw reumatoloog bekend. Uw reumatoloog neemt contact met u op, als daar reden toe is.

Combinatie met alcohol
Alcohol in combinatie met gebruik van Sulfasalazine vergroot de kans op maagklachten en/ of leverstoornissen. Neem daarom niet meer dan één à twee alcoholconsumpties per dag.

Aanvullende informatie
Als u suf of duizelig bent, wees dan voorzichtig in het verkeer. U kunt dan beter niet zelf autorijden.

Vaccinaties
Griepvaccinaties kunnen bij gebruik van Sulfasalazine gewoon worden gegeven. Vraag bij andere vaccinaties (vaccinatie met “levend vaccin”), bijvoorbeeld voor vakantie, uw arts of GGD altijd om advies.

Reizen
Bij de apotheek kunt u een medicijnpaspoort halen. Als u ziek bent tijdens de vakantie kan de arts in het medicijnpaspoort zien welke medicijnen u gebruikt. Ook is het bij de luchthavencontrole of douane een verantwoording voor de medicijnen die u bij u hebt.

Vragen
Heeft u vragen, neemt u dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer:
0543 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu444 versie mei 17

PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®