U hebt een gipsverband gekregen. Deze folder is bedoeld ter informatie bij het gipsverband. De instructies gelden zolang er geen andere voorschriften meegegeven worden.
Aandachtspunten- Het gipsverband bereikt na ongeveer 24 uur zijn definitieve sterkte. Wees er (vooral de eerste dag) voorzichtig mee en leg het gipsverband op een zachte onderlaag.
- Gipsverbanden worden door waterinwerking zacht, houd het gips daarom droog.
- Ingegipste armen moeten hoog gehouden (draagdoek of -band) of hoog gelegd worden.
- Ingegipste benen moeten bij zitten en liggen hoog gelegd worden (d.w.z. voet hoger dan de knie en knie hoger dan de heup).
- Bij gipsverbanden om hand en/of arm geen ringen dragen. Bij zwelling van de vingers kunnen ringen niet meer verwijderd worden en kunnen er doorbloedingsstoornissen ontstaan.
- Als er breuken of scheuren in het gipsverband komen, neem dan op korte termijn contact op met de gipskamer.
- Bij sterk toenemende pijn, sterke zwelling, blauwe of witte verkleuringen en/of doof gevoel van de vingers of tenen dient u op korte termijn contact op te nemen.
Bewegingsoefeningen Gipsverbanden tot aan de elleboogMeerdere malen per dag de arm op schouderhoogte brengen en daarbij de elleboog
buigen en strekken. Niet ingegipste vingers geheel strekken en buigen.
Gipsverbanden tot aan de schouderMeerdere malen per dag cirkelvormige bewegingen maken met uw schouder. Niet ingegipste vingers geheel strekken en buigen.
OnderbeengipsverbandenHet been in de knie meerdere malen per dag buigen en het been gestrekt optillen. Niet ingegipste tenen bewegen.
BovenbeengipsverbandenHet been meerdere malen per dag gestrekt optillen en de niet ingegipste tenen bewegen.
Bovenstaande instructies gelden zolang er geen andere voorschriften meegegeven worden!VragenBij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de gipsverbandmeester. Telefoonnummer gipskamer:
0543 54 43 02. Buiten kantooruren Spoedeisende Hulp:
0543 54 45 55.
Tot slot
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl