Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijnbestrijding

GON injectie

GON injectie

Injectie van de grote achterhoofdzenuw

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Op deze pagina vindt u meer informatie over de injectie van de grote achterhoofdzenuw (GON-injectie), ook wel een GON-blokkade genoemd. Deze behandeling wordt toegepast in de reguliere zorg. Om de behandeling met GON-injecties te verbeteren wordt er in het LUMC ook onderzoek gedaan naar de werking van GON-injecties.

Wat is een GON-injectie?

Bij GON-injectie wordt er een ontstekingsremmer (‘corticosteroïd') ingespoten rondom de ‘greater occipital nerve’, oftewel de GON, de ‘grote achterhoofdszenuw’. Waarom deze injectie lijkt te werken, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk berust het effect op een samenkomst in de nek van zenuwvezels van de grote achterhoofdszenuw en de zenuw die zorgt voor het gevoel in het aangezicht die betrokken is bij de pijnsensatie bij clusterhoofdpijn. Door deze injectie worden de signalen die door deze zenuwen lopen waarschijnlijk veranderd doorgegeven, waardoor de hoeveelheid aanvallen flink af kunnen nemen. Als mensen pijn hebben aan de linkerzijde wordt de linkerkant behandeld en als de pijn rechts zit, de rechterkant.

De voor- en nadelen van GON-blokkade
Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat bij veel mensen met clusterhoofdpijn een GON- blokkade snel effect kan hebben, waarschijnlijk sneller dan de huidige standaardbehandelingen. Natuurlijk kan GON-blokkade ook bijwerkingen hebben, maar deze zijn mild en variëren van lichte pijn ter plaatse van de injectie tot het (tijdelijk) lokaal dunner worden van de huid. De ervaring leert dat de daadwerkelijke injectie goed te verdragen is – zeker natuurlijk vergeleken met de aanvallen van clusterhoofdpijn.

Contact
U kunt het secretariaat van de polikliniek Pijngeneeskunde bereiken op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.15 – 11.15 uur via telefoonnummer 0543 – 54 42 00. In het geval van spoed, mag u ons natuurlijk ook buiten deze tijden bellen.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is te vinden op: folders.skbwinterswijk.nl.




Foldernummer: ane827 versie mrt 25


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |