Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Gordelroos van het oog

Gordelroos van het oog

Herpes Zoster

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Herpes Zoster, beter bekend als gordelroos, is een virale ziekte die een huidziekte veroorzaakt. Deze gaat gepaard met roodheid en met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes vormen korstjes en kunnen blijvende littekens geven.

Wat is de oorzaak van Herpes Zoster?
Het Varicella Zoster virus, hetzelfde virus als van waterpokken, is de veroorzaker van de Herpes Zoster. Na jaren in een soort slaapstadium te hebben verkeerd, kan het virus weer actief worden. Dit gebeurt meestal bij oudere mensen of bij mensen met een verminderde weerstand.

Verschijnselen
De eerste symptomen zijn ernstige pijn of jeuk, gevolgd door roodheid van de huid. Tenslotte verschijnen enkele of meerdere met vocht gevulde blaasjes. De verspreiding van de blaasjes volgt het patroon van de aangedane zenuw. De pijn is meestal hevig en gaat gepaard met branderigheid, een kloppend gevoel en overgevoeligheid van de aangedane huid. De roodheid duurt drie tot zes weken maar sommige patiënten houden maanden en soms jaren last van de pijn. Dit noemen we het “post-herpetische pijnsyndroom”. De behandeling duurt lang en kan soms moeizaam zijn.

Hoe kan het oog meedoen met het Herpes Zostervirus?
Herpes Zoster zit meestal in de zenuwen rond het oog, vooral de zenuwen die het gevoel van het bovenooglid, de huid van het voorhoofd en de neuspunt verzorgen. Als het virus de gevoelszenuw van het oog infecteert kan dit leiden tot ernstige problemen, zoals: ontsteking/ zweer van het hoornvlies, ontsteking aan de binnenkant van het oog (uveitis), en eventueel als gevolg daarvan een verhoogde oogdruk. Deze verschijnselen kunnen gelijktijdig met de huidsymptomen ontstaan, maar ook weken nadat de blaasjes zijn verdwenen.
De aanhoudende pijn wordt veroorzaakt door beschadiging van te veel gevoelszenuwen die nog jaren overgevoelig kunnen blijven.

Wat is de behandeling van Herpes Zoster?
Om de blijvende pijn na het doormaken van de infectie te voorkomen is het het beste om zo snel mogelijk te beginnen met medicijnen tegen het virus. Daarnaast bestaat de behandeling uit pijnbestrijding. Als het oog geïnfecteerd is kan er behandeld worden met oogdruppels, oogzalf, tabletten of een infuus met medicijnen tegen het virus. De meeste patiënten genezen zonder restverschijnselen, al kan de ziekte lang duren. Als u een actieve infectie (blaasjes) heeft, vermijd dan contact met baby's en kleine kinderen.

Complicaties
Sommige patiënten houden ondanks de vele medicijnen blijvende schade aan het gezichtsvermogen of blijven pijn houden nadat de oorspronkelijke klachten zijn verdwenen.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 50.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) www.oogheelkunde.orgFoldernummer: oog348 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |