Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Haemangiomen

Haemangiomen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Haemangiomen zijn in of op de huid gelegen afwijkingen die bestaan uit grote hoeveelheden kleine bloedvaatjes (capillaire bloedvaten). Sommige zijn reeds bij de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste maanden na de geboorte. Anderen ontstaan juist op oudere leeftijd. In deze folder leest u meer hierover.

Soorten
Er kunnen verschillende soorten haemangiomen worden onderscheiden:

Aardbei-haemangioom (haemangioma fructosum)
Dit is een vrij algemeen voorkomende vorm van haemangioom. Dit type is bij de geboorte aanwezig of het ontstaat in het eerste jaar na de geboorte. In de eerste weken tot maanden kunnen zij een snelle groei vertonen.

Hoe ziet het eruit?
De aardbei-haemangiomen beginnen als vlakke of iets verheven rode plekken. Het groeit uit tot een helderrode zwelling die in grootte kan varieren van enkele millimeters tot centimers.

Hoe wordt het behandeld?
In verreweg de meeste gevallen is behandeling niet nodig of zelfs schadelijk. Meer dan 95% van de aardbeihaemangiomen verdwijnt uiteindelijk spontaan. Meestal gebeurt dit tussen het 3e en 10e levensjaar. Behandeling is wel noodzakelijk wanneer grote haemangiomen in het gezicht het ademhalen of het zien gaan belemmeren. In die gevallen kan bijvoorbeeld prednison worden toegediend. Dergelijke behandelingen dienen alleen te gebeuren in gespecialiseerde klinieken onder begeleiding van een team van specialisten.

Hoe is het beloop?
Zoals gezegd worden de meeste haemangiomen vanzelf kleiner vanaf het 3e levensjaar. Soms gaat deze ‘regressie’ gepaard met vorming van een zweer aan het oppervlak van het heamangioom.

Ook grote haemangiomen in cosmetish gevoelige gebieden kunnen vrijwel volledig verdwijnen. Het uiteindelijk cosmetisch resultaat is meestal goed.

Caverneus haemangioom

Het caverneus haemangioom is zeldzamer dan het aardbei-haemangioom. Ook het caverneus haemangioom bestaat uit een grote kluwen van verwijdde bloedvaatjes, maar deze liggen dieper in de huid dan bij het aardbei-haemangioom.

Hoe ziet het eruit?
Omdat de vaten veel dieper liggen heeft het caverneus haemangioom soms het aspect van een diepe bloeduitstorting. Het is een niet-scherp begrensde, rood-blauw tot bijna huidkleurige zwelling in de huid. Het verdere beleid en beloop is vergelijkbaar met dat van het aardbei-haemangioom.

Ouderdoms haemangioom (haemangioma senilis)

Ouderdoms haemangiomen zijn kleine rode ‘bultjes’ die vanaf ongeveer het 25e levensjaar kunnen ontstaan. Ze zijn vergelijkbaar met het aardbei-haemangioom bij kinderen, maar worden zelden groter dan enkele millimeters. Zij bestaan uit een kluwen van kleine bloedvaatjes.

Wie kan het krijgen?
Ouderdoms haemangiomen komen bijzonder veel voor. Vrijwel iedereen ouder dan 50 jaar heeft er wel een of meer. Sommige mensen kunnen in de loop der jaren vele honderden haemangiomen ontwikkelen.

Hoe wordt het behandeld?

Omdat ouderdoms haemangiomen goedaardig zijn is behandeling niet nodig. Eventueel kunnen zij behandeld worden door coagulatie (verbranden).

Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u zich contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.

Wanneer zich thuis, binnen 24 uur na ontslag, problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 54 45 55. In andere gevallen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie of met uw huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc187 versie jul 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |