Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Hamervinger

Hamervinger

Mallet finger

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van een hamervinger ofwel ‘Mallet finger’ en de meest gebruikelijke mogelijkheden van behandeling.

Oorzaken van een mallet finger
Een mallet finger ontstaat doordat u de gestrekte vinger stoot, bijvoorbeeld bij het opmaken van een bed. Ook wanneer er bij het sporten een bal op het gestrekte topje van de vinger terecht komt, kan een mallet finger ontstaan. Door dit ongeluk scheurt de strekpees los van de aanhechting aan het bot van het laatste vingerkootje. Dit kan ook gepaard gaan met het losscheuren van een kleiner of groter botstukje van dit kootje.

In beide gevallen is het gevolg hetzelfde: het eindkootje van de vinger gaat afhangen en kan niet meer gestrekt worden. De vinger lijkt dan op een hamertje; de Engelse benaming hiervoor is een mallet.

Verschijnselen
In het begin is de vinger pijnlijk en gezwollen rondom het eindgewrichtje (DIP-gewricht). Het eindkootje van de vinger staat gebogen en kan niet actief worden gestrekt. Met behulp van de andere hand is dit wel mogelijk.

Behandeling
Voor de nabehandeling van uw mallet finger zal u door de fysiotherapeut begeleid worden. De behandeling van de mallet finger kan heel goed zonder operatie plaats vinden, tenzij de strekpees met een groter botstuk losgescheurd is. In dat geval is een operatie de eerste behandeling van keus.

De vinger moet in een gestrekte stand worden gehouden met behulp van een spalk. Deze spalk zorgt ervoor dat het eindgewricht (DIP-gewricht) in een overstrekte stand staat. Op deze manier kunnen de peesuiteinden weer aan elkaar groeien.

Deze spalk moet gedurende 6 tot 8 weken blijven zitten zonder dat het topje ook maar één keer buigt. Schoonmaken van de vinger moet dan ook heel voorzichtig gedaan worden zonder dat de vinger buigt. Uw begeleidend (hand)therapeut zal u uitleggen hoe u dit op een veilige manier kunt doen. Het 2e gewricht (PIP-gewricht) mag wel buigen als u de spalk om hebt.

Na 6 – 8 weken mag u voorzichtig beginnen met het bewegen van het eindgewrichtje (DIP-gewricht). Gedurende de eerste 2 weken na spalkperiode ( tot 8 – 10 weken) mag u 3 - 5x per dag de spalk af doen om te oefenen.

De oefeningen bestaan uit het actief strekken vanuit een van te voren bepaalde buigstand, u krijgt hier een hulpmiddeltje voor. Tussen het oefenen door moet de spalk gewoon weer aan.

Na deze periode mag het spalkje af gelaten worden. De oefeningen worden stapsgewijs geïntensiveerd. Het is wel raadzaam om tot 12 weken na het begin van de behandeling het spalkje tijdens zware arbeid nog te dragen.

Algemeen
Alle oefeningen moeten binnen de pijngrens worden uitgevoerd. Als de pijn na het oefenen langer dan een half uur blijft bestaan dan moet u minder vaak en minder fanatiek oefenen.

Complicaties
Soms kan het voorkomen dat het topje tijdens de oefenperiode toch weer gaat hangen. Het is dan noodzakelijk om, in overleg met uw arts, de vinger gedurende 3 – 4 weken weer continu te ondersteunen met uw spalkje. Mocht ook na deze poging de therapie toch niet succesvol zijn, dan kan de arts in overleg met u toch voor een operatie kiezen. Het gescheurde strekpeesje kan dan opnieuw worden vastgehecht. Na deze operatie volgt ook weer een periode van revalidatie. Ook kan worden besloten om het eindgewrichtje vast te zetten.

Operatieve behandeling
Uw arts zal de voor- en nadelen van de verschillende operaties met u bespreken. Zie hiervoor ook de folder Hand- en/of polsoperaties.
Over het algemeen zijn er vier redenen om een Mallet finger te opereren:
  1. Open Mallet: Een snijwond over het middelste kootje van de vinger waarbij het topje hangt en er dus een extensorpees (strek) peesletsel is moet altijd chirurgisch behandeld worden.
  2. Een gesloten Mallet van de duim: Dit is zeldzaam; reageert veel minder goed dan de overige vingers op spalkbehandeling
  3. Een avulsie fractuur met een fragment groter dan 1/3e van het gewrichts-oppervlak: Onbehandeld leidt dit tot subluxatie en scheefstand DIP gewricht en verhoogde kans op slijtage. De behandeling bestaat uit het zetten van de breuk en inbrengen van kleine pennetjes of open repositie en schroef.
  4. Als de behandeling met de spalk niet lukt. De pees wordt dan gehecht en er wordt tijdelijk een pennetje ingebracht om de vinger recht te houden.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.


Foldernummer: plc199 versie mei 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |